11 Yaşında By-pass Oldu

11 Yaşında By-pass Oldu

Ailevi yüksek kolesterol, nefes darlığı, aşırı yorgunluk ve eklem yerlerinde şişlik şikayetleriyle Bodrum’dan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen 11 yaşındaki Ferhat Ünlü, burada tarihe geçecek bir operasyonla hayata bağlandı.

- Ailevi yüksek kolesterol, nefes darlığı, aşırı yorgunluk ve eklem yerlerinde şişlik şikayetleriyle Bodrum’dan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen 11 yaşındaki Ferhat Ünlü, burada tarihe geçecek bir operasyonla hayata bağlandı. Kolesterol değerinin 700’lerde olduğu belirlenen ve yapılan tetkikler ile anjiyografisinde; kalbi besleyen ana damarda çok tehlikeli bir darlık saptanan Ferhat Ünlü, sıklıkla 60 yaş sonrasında ve çok nadiren 30 yaş öncesi görülen koroner arter hastalığı (kalbi besleyen damarlarda daralma) nedeniyle koroner bypass ameliyatına alındı. DEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baran Uğurlu ve ekibi, dünyada bu yaşta ender rastlanan bu operasyonu başarıyla gerçekleştirdi.

Profesör Uğurlu, daha önce 14 yaşındaki bir hastaya yaptıkları koroner bypass ameliyatını DEÜ Hastanesi’nde ilk kez 11 yaşında bir hastaya uyguladıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

“Ferhat 11 yaşında olmasına rağmen, kalp damarlarında ciddi problem olduğu için koroner bypass ameliyatı olmak zorunda kaldı. Bu ameliyat normalde 50-60’lı yaşlardan sonra ileri yaş hastalığın tedavisi olarak biliniyor. Ama Ferhat’ın özel bir durumu var. Ailevi kan yağları çok yüksek. O yüzden bu hastalığa çok erken yakalanmış durumda. Bir ay önce artan şikayetleri üzerine hasta önce Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi’ne başvuruyor ve burada hastalık tanınıyor. Erişkin kardiyologların yardımı ile yapılan koroner anjiyografisinde kalbi besleyen ana damarda çok tehlikeli bir darlık saptanıyor. Maalesef stent veya balonla tedaviye uygun değil. Bu tür kolesterol problemi olan hastalarda göğüs damarları daha uzun açık kalıyor. Ferhat’ın ameliyatında her iki göğüs damarını kullandık. Hastanın bacağından damar almadık. Ferhat kolesterol ilaçlarını bundan sonra yoğun şekilde kullanacak. ‘Plazmaferez’ yöntemiyle de arada bir kanının temizlenmesi gerekecek. Bu operasyon bize; son dönemde çok konuşulan ve kolesterol yüksekliğinin o kadar da önemli olmadığına işaret eden bazı görüşlerin doğruyu yansıtmadığını ortaya koyuyor. Bu tür hastalar aslında kolesterolün ne kadar önemli olduğunu belgeleyen kesin kanıtlardan bir tanesi. Kolesterol yüksek olduğunda 11 yaşında bile kalp damarlarını etkileyebiliyor. Hastalığın bu kadar erken yaşta olması, homozigot olduğunu yani hem anne hem babadan bu tarz bir gen geldiğini gösteriyor. Toplumda kolesterolün tehlikesi bilinmeli ve erken yaşlarda rastlanabileceği düşünülerek kontrol yapılmalı. Ailede bu şekilde yüksek kolesterol varsa diğer bireylerin de kontrolü yapılmalı” dedi.

Üç çocuklu Ünlü ailesinin en küçük oğlu olan Ferhat Ünlü, DEÜ Hastanesi’ndeki operasyon ve bir haftalık tedavisinin ardından taburcu olmanın sevincini annesi Elif Ünlü ve 20 yaşındaki ağabeyi Ferdi Ünlü ile paylaştı. İlköğretim Okulu 4.sınıf öğrencisi olan Ferhat, “Şikayetlerim 1 yıl önce başladı. Kalbim sıkışıyordu, yürüyemiyordum, çabuk yorulduğum için sınıftan dışarı çıkamıyordum. Önce Bodrum’da bir doktora gittik sonra Dokuz Eylül Hastanesi’ne gelmemizi önerdiler. Eklem yerlerimde kızarıklık ve kabarıklıklar vardı. Kontroller ve anjiyodan sonra ameliyat oldum. Benim yaşımda ilk kez yapılmış. En büyük isteğim bir an önce okuluma dönmek” dedi.

(KE-

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.