19 Mayıs ve Z kuşak gençliği

Başlıktan da anlaşılacağı üzere gençlik bayramını kutluyoruz. Ben daha çok zamanımızdaki gençliğin şu anki durumunu inceledim. Bu yeni gençliğe Z kuşağı denmektedir. Bir yerde Z kuşağı yeni yetişen gençlik anlamında kullanılmaktadır. İki bin yılından bu yana doğan ve büyüyen gençler bu kuşağın içinde yer almaktadır. Bu kuşağın davranışları ve özellikleri de şöyle sıralanabilir.

Bu kuşak yaratıcıdır. İşbirlikçidir. Çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıyadır. Kendi kendilerini yönlendirmek istemektedirler Daha zekidirler. Yeni gelişen teknolojinin ortasında doğmuşlardır. Sokak oyunlarını bilmezler Çünkü sokakta yetişmemişlerdir.

Bu kuşağın yedi milyon kadar olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle gelecek seçimlerde önemli rol almaya hazırdırlar. Ama bu kuşağın a politik olduğu görülmektedir. Sandığa gidip oy vermeyi sevmezler. Seçmenlerin sandığa gitme oranı yüzde 85 olduğu halde Z kuşak gençlerinde bu oran yüzde 60 civarındadır. Güç göstermeleri belli beklentilerinin gerçekleşmesine bağlıdır. 2019 İstanbul seçimlerinde önce ilgisiz kaldılar. Ancak seçimler tekrarlanınca yüzde 60 oranında oy kullanarak seçimin sonucunu değiştirdiler.

Bu kuşak zekidir dedik. Evet mantıklı gördükleri her şeyi desteklerler. Egoları çok yüksekte. Kendilerini devamlı övmekten hoşlanırlar. Devamlı kendileri anlatsın ve karşıdakiler dinlesin isterler. Çok para kazanmak ve hemen popüler olmak isterler. Bu nedenle köşe dönüklüğü ön planda tutarlar. Başkalarının davranışları için enpati kurmazlar. Hep kendilerinin başarılı olmasını isterler.

Telefona tablete ve bilgisayara düşkündürler. Sosyal ağları gece gündüz 24 saat kontrol ederler. Dış dünyaya açıktırlar. Bunları yaş ortalaması yirmi dörttür. Bu kuşak markaya düşkündür. Markalı saat takmak, markalı elbise giymek, markalı araba ve telefona sahip olmak isterler. Hayallerinin gerçekleşmesi için çaba gösterirler. Kendi düşünce ve inançlarına göre bir Dünya yaratma çabası içindedirler. Bu nedenle kendilerinden büyük kuşakları pek dinlemek istemezler.

Yeni teknoloşi ortamında doğduklarından Dünyayı, Dünyadaki yaşamı ve insanları çok iyi tanırlar. Öğrenmeye heveslidirler. Dünyayı dolaşma heveslesidirler. Cinsiyet konusunda hoşgörüdürler.

Yapay zekâlı cihazları kolay kullanır ve öğrenirler. Hepsi kariyer yapmak için çalışır. Bu kuşak özgürlüğü sever. Fikir önderlerine fazla inanmazlar. Reklamlara önem verirler. Bu kuşak için imkansız diye bir kavram yoktur. Basmakalıp kuralları tanımazlar. Gerçekçidirler. Duyguya pek fazla önem vermeler.

Yukarıdan beri anlattıklarımdan sonra bu kuşağı siyasetçilerin ve yöneticilerin çok ağırlıklı olarak ele almaları gerekir diye düşünüyorum Onların davranış kalıplarını isteklerini düşüncelerini yapmak istediklerini ve nasıl bir Dünyada yaşamak istediklerini ele almaları gerekmektedir. Onların Dünyasına girmek ve onları çok iyi anlamak gerekmektedir. Ancak ne kadar değişik yapıda bir gençlik oluşursa olsun onların Atatürkçü düşünceden, Millet kavramından vatan sevgisinden bayrak sevgisinden kopmamaları için Devlet olarak gereken tedbirler alınmalı ve taviz vermeden uygulamaya geçilmelidir. Yoksa kendi vatanlarından başka ülkelere de kendilerine yeni bir Dünya yaratmaya çalışırlar. Büyük bir genç nüfusun beyin göçüyle karşılaşırız. Onlara yeni meslek alanları ve istihdam alanları yaratmaya çalışmalıyız. Onların ülkemiz de mutlu olmalarını sağlamak için gereken tedbirleri hemen almalıyız. Onların konuşmalarına ve kendilerini ifade etmelerine imkanlar sağlamalıyız. Onlara ülke sorunlarında belli sorumluluklar vermeliyiz. Onlara kendi tarihimizi liderlerimizi ve toplumsal gelenek ve göreneklerimizi çok iyi anlatmalı ve öğretmeliyiz. Gençler bizim gelecek zamanlardaki sigortamızdır. Onlar delikanlıdır. Atatürk onlara bu bayramı ve vatanı boşuna hediye etmemiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.