25 milyon liralık kaçak kobra zehri operasyonu

25 milyon liralık kaçak kobra zehri operasyonu

Muğla’nın Ula ilçesinde, jandarmanın operasyonuyla ele geçirilen 71 tüp kobra yılanı zehrinin İran’dan getirildiği ortaya çıktı. Piyasa değeri 25 milyon TL olan zehirle ilgili olarak gözaltına alınan 5 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Muğla İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Akyaka Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, ilçeye kaçak yollardan kobra zehri getirileceği bilgisi üzerine operasyon için düğmeye bastı. Ellerindeki kobra zehrini satmak için müşteri aradıkları belirlenen şüphelilerin yakalanması için Jandarma KOM ve Akyaka Karakol Komutanlığı tarafından sivil ekip kuruldu. Şüpheliler ile irtibata geçen sivil jandarma ekipleri alıcı gibi davranarak şüpheliler ile 2 milyon TL’ye pazarlık yaptı. Pazarlık sonunda kobra zehrini satmaya çalışan O.K., C.O., İ.E., H.Ö. ve S.B. isimli şüpheliler suçüstü yakalandı. Operasyonda tüpler içinde 71 adet kobra yılanı zehri ele geçirildi.

Ula İlçe Jandarma Komutanlığı Akyaka karakol ekipleri tarafından işlemleri tamamlanan O.K., C.O., İ.E., H.Ö. ve S.B. isimli şüpheliler önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçti, ardından Muğla Adliyesine sevk edildiler.

Ele geçirilen 71 cam tüp içindeki kobra yılanı zehrinin piyasa değerinin yaklaşık 25 milyon TL olduğu ve İran’dan kaçak yollarla Türkiye’ye sokulduğu öğrenildi.

Kobra zehiri nedir?

Kobra zehirinin büyük bir bölümü protein ve polipeptitlerden oluşmaktadır. Kobra zehiri, yılanın gözlerinin arkasında yer alan tükürük bezlerinde üretilir. Yılan, avını ısırdığında 8-10 mm civarında olan dişleri ile ısırdığı yara kısmından zehirini içeriye enjekte eder.

Kral kobra zehiri, nörotoksiktir ve saldırdığı kişinin doğrudan merkezi sinir sistemine etki eder. Hızlıca şiddetli bir acı başlar ve zehir bulanık görüş, vertigo, uyku hali ve felç gibi durumlara yol açar. Zehirin etki ettiği ilerleyen dakikalarda kardiyovasküler çöküş meydana gelir ve saldırıya uğrayan kişi komaya girer. Son aşamada ise solunum yetmezliği ile birlikte ölüm meydana gelir.

Kobra zehiri ne işe yarar?

Kimyasal silahların ayrıştırılması, kanser tedavisi, doping ve kozmetik sanayisinde kullanıldığı, dünyanın en pahalı ikinci zehri olduğu belirtilen kobra zehrinin küçük bir damlasının, 8 saniyede bir fili öldürebilecek tesire sahip bulunduğu ve Türkiye'de yasal olarak tüketilen miktarının yıllık bir litre civarında olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.