"500’üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisi açıldı

"500’üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisi açıldı

Topkapı Sarayı’nda "500’üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisinin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Bu aziz vatan yeniden büyük Müslüman medeniyetinin...

Topkapı Sarayı’nda "500’üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisinin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Bu aziz vatan yeniden büyük Müslüman medeniyetinin derlendiği, toparlandığı güvenlik adası, esenlik adası olacak’’ dedi.

"500’üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisi ziyarete açıldı. Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirilen serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılışında konuşan Bakan Kurtulmuş, “Allah kıyamete kadar bu millete kutsal emanetlere sahip çıkma şerefini bahşetsin. Kutsal emanetler derken, sadece burada sergilenen kaftanı, yüzükleri, kılıçları, bayrakları, sancakları kastetmiyorum. Bize Hz. Resulün, İslam büyüklerinin, Osmanlı padişahlarının, Sultan Yavuz Selim’in mirası ve bıraktıkları kutsal emanetler sadece ve sadece bu fiziki emanetlerden ibaret değildir. Onların bize bıraktıkları kutsal emanetler Kudüs’tür, Gazze’dir, Mekke’dir, Medine’dir, Şam’dır, diğer İslam şehirleridir, İslam medeniyetinin büyük merkezleridir. Ama her şeyden evvel, onların bize bıraktıkları, en değerli kutsal emanet, İslam’ın Müslüman milletlerin birliğini, dirliğini sağlamak ve onları aynı sancak altında, aynı bayrak altında toplayabilme emeline sahip olmaktır’’ ifadelerini kullandı.

“Yavuz Sultan Selim de doğudaki fitneleri, yanlışlıkları, ikilikleri ortadan kaldırmak için doğu seferine gitmiştir”

Yavuz Sultan Selim’in doğu seferlerine dikkat çeken Kurtulmuş, “Burada Yavuz Sultan Selim Han Hazretlerinin kutsal emanetleri Osmanlı’ya getirişinin 500’üncü yılı dolayısıyla beraberiz. Doğuda dirlik ve beraberliği sağlamak amacıyla hareket etmiş olan Yavuz Sultan Selim Osmanlı’nın 9’uncu sultanıdır. Ondan evvelki sultanların hareket tarzı batıya doğrudur. Yavuz Sultan Selim de doğudaki fitneleri, yanlışlıkları, ikilikleri ortadan kaldırmak için doğu seferine gitmiştir. Önce Halep ve Şam’ı fethetmiştir. Yine böyle bir Aralık ayında Kudüs’e giriyor. Kudüs’te akşam namazını Mescid-i Aksa’da, yatsı namazını da Kubbetü’l Hadra’da kılıyor. Şuanda emperyalistlerin bir asır evvel orayı nasıl bir fitneyle Yahudi yerleşimine açıp orada bir çıbanbaşı oluşturdularsa şimdi yeniden bir büyük kavgayı, bir büyük çatışmayı başlatmak için düğmeye bastıkları Filistin topraklarında Kudüs’e karşı o inceliği gösteriyor ardından Gazze’ye giderek orayı fethediyor. Ardından Mekke ve Medine fethediliyor. Oradaki iki kutsal mescidin hizmetkarı sıfatını alıyor’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin İslam medeniyetinin güvenlik adası olacağını vurgulayan Bakan Kurtulmuş, “Kutsal emanetlerin bu manevi zenginliklerini taşıyacak, bu hedefleri zihinlerinden ve gönüllerinden asla uzaklaştırmayacak hem bu kutsal emanetlere duydukları sevgiyi ve saygıyı çoğaltarak sonraki nesillere aktaracak ve inşallah bu aziz vatan yeniden büyük Müslüman milletinin, medeniyetinin derlendiği, toparlandığı güvenlik adası, esenlik adası olacak. Yeniden buralar dünyanın başkenti olmaya layık olan bu güzel şehir ve güzel ülkemiz büyük medeniyetimizin başkenti olmaya devam edecek’’ diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Numan Kurtulmuş serginin açılışını yaptı. Bakan Kurtulmuş, sergiyi gezerek bilgi aldı. Sergi çıkışında vatandaşlarla da sohbet eden Kurtulmuş, vatandaşların fotoğraf çektirme isteklerini kırmayarak kabul etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.