7.5 büyüklüğündeki depremin oluşturacağı yıkım deprem simülatöründe canlandırıldı

7.5 büyüklüğündeki depremin oluşturacağı yıkım deprem simülatöründe canlandırıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) bünyesinde kurulan 7.5 büyüklüğünde ve 600 gal değerinde bir depremin canlandırılabildiği Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarında deprem simülasyonu ile farkındalık ve bilinçlendirme...

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) bünyesinde kurulan 7.5 büyüklüğünde ve 600 gal değerinde bir depremin canlandırılabildiği Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarında deprem simülasyonu ile farkındalık ve bilinçlendirme eğitimi verildi.

PAÜ Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarında deprem simülasyonu ile farkındalık ve bilinçlendirme eğitimi verildi. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri anısına düzenlenen eğitim, Zahide Kaynak Dinçer Ortaokulundan gelen öğrencilere Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar tarafından gerçekleştirildi. 6 Şubat depremlerinde vefat eden vatandaşlarımız için saygı duruşu ile başlayan etkinliğe PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Semiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek açılış konuşmasına başlayan Dekan Prof. Dr. Ağdağ, "Ülkemiz 1999 yılında büyük bir deprem yaşadı, yakın zamanda sizlerin de ileride hatırlayacağınız geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta yaşadığımız depremleri yaşadı. Çok fazla sayıda can kaybettik. Dolayısı ile bu konuda ülke olarak uyanık olmak durumundayız. İnşaat mühendisliği olarak depremle mücadele adına çalışmalar yapıyoruz. 6 Şubat depremlerinden sonra yapılan binaların yapımı ile ilgili olarak da hem jeoloji mühendisliği bölümünden hocalarımız hem de inşaat mühendisliği bölümünden hocalarımız sürekli deprem bölgesindeki on ile gittiler hala da gitmekteler. Temel amacımız, Türkiye deprem bilincinde olan bir ülke olmalı ve bu bilince sahip olduktan sonra da depreme dayanıklı sağlam binalar yapmalı. Sizler de bu öğrencilik döneminizden itibaren bu konudan haberdar olarak, bu konularda fikir sahibi olarak yetişecek olmanız bizler için çok önemli" dedi.

"Depremle yaşamayı ve yenmeyi öğrenmemiz gerek"

Depremin bir gerçek olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da "Sizlerin deprem konusunu anlamanız, daha sonra bu konularda icraatlarda bulunmanız bizler için çok önemli. Yarın siz de bir inşaat yaparken, "nereye inşaat yapacağız" sorusunu sormanız çok önemli. Çünkü ülkemiz deprem ülkesi olduğu için hiçbir zaman depremden kurtuluşumuz yok. Bununla yaşamayı ve yenmeyi öğrenmemiz gerek. Depreme dayanıklı binalar yapacağız. Sonuçta üniversitemizde bir deprem laboratuvarı var. Halil Hocamız sağ olsun onun sayesinde Denizli'nin ülkemizin hizmetine açtık. Burada böyle bir ortamda sizleri görmek beni çok mutlu etti. Bu tür eğitimleri sürekli yapmamız gerekiyor. Halil Hocamız Türkiye'de deprem ve jeoloji alanında önde gelen uzman hocalarımızdan biridir. Kendisinin çok büyük emekleri var. Bu cihazların buraya kurulmasında, deprem araştırma merkezinin kurulmasında bize yine bağış yapan Şemsettin Terzioğlu'na da buradan teşekkür ediyoruz. Buranın yapılmasının hiçbir önemi yok önemli olan bizim kendi genç beyinlerimize deprem konusunu yerleştirip ona göre inşaatların yapılmasını sağlamaktır. Kimseyi eleştirmeyeceğiz. Kimseyi suçlamayacağız. Yapacağımız bir tek şey var. Önce kendi bahçemizin önünü süpüreceğiz. Toplumu bilinçlendirmemiz gerek, onlar bizlerin geleceğidir. Biz öyle yaparsak düzeleceğiz, depremle mücadele edebileceğiz. Bizler depreme yenildik ama bu gençler depremi yendi diyebileceğiz. Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

7.5 büyüklüğündeki bir deprem canlandırıldı

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Halil Kumsar eğitime katılan öğrencilere deprem ile ilgili temel farkındalık bilgileri içeren bir sunum yaptı. Ardından Prof. Dr. Kumsar ortaokul öğrencilerine PAÜ Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı'nda bulunan deprem sarsma cihazları ile deprem simülasyonu üzerinden de bir sunum yaparak, çeşitli bilgiler verildi. 7.5 büyüklüğünde ve 600 gal değerinde bir depremin canlandırıldığı simülatörü ilgiyle takip eden öğrenciler, depremin neden olabileceği hasara gözleriyle şahit oldu.

Deprem konusunda bilinçlenmenin ve eğitimlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Halil Kumsar, "Ülkemizin geleceği olan gençlerimizi, ortaokul öğrencilerimize burada deprem eğitimi verdik. Önce depremi anlattık. Sonra Japonya'dan getirttiğimiz deprem sarsma masası üzerinde gösterdik. Bu cihaz elektromanyetik sistemle çalışıyor. En az 600 gale kadar ivme verebiliyoruz. Bina, zemini, faylanma modellerini kullandık. Her altı suyu etkisini de gösterdik. Öğrencilerimiz burada hepsinin canlı bir şekilde gördüler. İleride sorumluluklarını yerine getirmenin insanlık ve ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu gördüler. Ülkemizde bireylerin sorumluluklarını dört dörtlük yerine getirmesi durumunda depremler sırasında can ve ekonomik kaybımızı azaltacağız. Ülke olarak bunu yapabilmemiz için bilimsel gücümüz var, alt yapımız var. Biz sadece disiplinli ve koordineli olmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Eğitimin çok faydalı olduğunu ve merak ettiği sorulara cevap bulduğunu ifade eden öğrencilerden Zeynep Kart ise deneyimlerini şu sözlerle paylaştı:

"Burada güzel şeyler öğrendim. Deprem olduktan sonra konuşulanları anlamıyordum. Buraya geldikten sonra dinlediğim sunumla ve gözlemlediğim simülasyonlarla taşlar kafamda yerine oturdu. Aklıma takılanları da profesörümüze sordum. Gayet iyi anlamış durumdayım. Benim için çok faydalı oldu. Jeolojiye merak duyan kişilerin buraya gelip görmeli"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.