7 Eylül Aydın’ın Kurtuluş Gününden…

Küçüklüğümüzde Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluş şenliklerine katılmak için o 7 Eylül günü gelmek bilmezdi. Kasabadan dolmuş tutulur, doluşurduk.

40-45 yıl önce, Yunan işgali, mezaliminin, yaraların anlatılması, aktarılması, hissedilmesi 7 Eylül’e bir başka anlam yüklüyordu.  Yokluğun, az sayıda eğlencenin ve tek etkinliğe odaklanmanın sonucu da olsa yine de “Nerde o geçmiş zamanın bayramları” demekten geri kalmıyoruz. 

Aydın’da Temsili Milis Kuvvetlerinin ve efelerin gelişi, düşman vahşetinin canlandırılması ve ardından düşmanın kaçışı, vurulması alkışlar eşliğinde halka büyük bir coşku yaşatırdı.

İzmir’e de Fuar ve 9 Eylül için gidilirdi. Birinci Kordon’da 9 Eylül 1922 yılında olduğu gibi Türk süvarilerinin girişi, hafızalardan silinmez bir iz bırakan görüntü idi. Fuar ve anıları… Yorgun ve mutlu bir dönüş başlar. Ardından günlerce bu kutlamalar anlatılır, geçmiş yad edilir.

Bu dönüşlerde bazen gülümseten anılar da kalır. Midesini üşüten bir hemşerimiz, yolda otobüsü durdurur, mısır tarlasına dalar,  çok geçmeden otobüsü tekrar durdurur, pamuk tarlasında kaybolur. Otobüsün muavini bakar ki, bir el pamukların arasından gidin diye işaret ediyor, gülüşülür, yolcu tarlada bırakılır. 

Kekeme Sülo vardı. İzmir Fuarında tuvaletin yerini sorana kadar altına kaçırdığı, sonra da “lülülüzumu yok” dediği anlatılır.

Çocuklarımız artık farklı bir zamandalar. Milenyum çağının eseri, android telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar ile sanal bir dünya onların ki… Bizim zamanımızda beştaş, kaydırak, çellik, dikilitaş, yağ satarım, saklambaç oyunları onlar için önem taşımıyor. Bilmiyorlar da zaten… Şimdi çocuklarımız okul zamanında bayram denildiğinde tatil demek olduğunu düşünerek seviniyorlar.

Aydın’da Efeler Belediyesi, Aydın Eğitim ve Kültür Derneği katkıları ile “Milli Mücadele Sergisi”,  Aydın Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kent Meydanında ve sonrasında Tekstil Parkta konser kutlama etkinlikleriydi.

Bir başka gündemde yer alan konu ise; Atatürk Kent Meydanında yapılan 7 Eylül Aydın’ın Kurtuluşu kutlamalarında bir kasıt, protokol eksikliği veya hatası olduğundan söz edilmesiydi. Resim, şiir, kompozisyon dalında başarılı olan yaklaşık 20 civarındaki çocuklarımıza ödül vermek üzere Efeler Belediye Başkanı Sayın Özakcan’ın davet edilmemesi manidar görüldü. Kaldı ki, Başkan M.Mesut Özakcan (eski bir milletvekili) kutlama yapılan kentin de üstelik seçilmiş Belediye Başkanı… 

Böyle önemli günlerin değeri milli şuur aşılamasıdır.                                      

Atalarımızın uğruna can verdiği bu topraklarda bizlere düşen birlikte nesiller olmalıyız ki, onlara layık olalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.