90 Yıllık Enkaz Dedikleri Dönem Böyle idi

Yeniçağ’ın haberine göre;                                                                                 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için gittiği ABD’nin başkenti Washington’da tam anlamıyla bir karşılama skandalı yaşanır. Erdoğan ve beraberindeki heyeti, protokol kuralları hiçe sayılarak hiçbir ABD'li yetkili karşılamadığı gibi, karşılama askeri grubunun başında genç bir onbaşının bulunduğu görülürken, Türk heyeti uçak merdivenlerinden indiği sırada tören heyetinin hala yerini almadığı görülür. Cumhurbaşkanını Amerika’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç karşılamıştır.

**

1932 yılında Başvekil İsmet İnönü, İtalya ziyaretine çıkmıştır. İtalya Devlet Başkanı Mussolini’nin Başvekilimizi tren istasyonunda karşılayacağı bildirilir. Yolda gelen bir mesaj ile karşılama Devlet konuk evi önüne alınır. İsmet Paşa Cumhurbaşkanı Atatürk’e danışma ve bilgi verme gereğini duyar. Atatürk telgraf çeker. ”Tereddüt edilecek bir durum yoktur. İlk Protokol gereği Ekselansları Mussolini sizi istasyonda karşılamadığı takdirde aynı gün, aynı şekilde ülkeye döneceğinizi bildiriniz. Burada protokol değil, önemli olan Türkiye’nin saygınlığıdır. Gözlerinden öperim, Aziz Kardeşim!” demektedir. İsmet Paşa gereğini yapar. Ertesi sabah gün ışımakta iken Mussolini üzerinde frak, silindir şapkası ile istasyonda İsmet İnönü’yü beklemektedir.

90 yıllık enkaz denen o dönem böyleydi işte…

**

Dünyanın en büyük uluslararası topluluğuna Türkiye`nin katılması için yapılan öneri karşısında Gazi Mustafa Kemal şöyle dedi: "Başvurmayı düşünmüyoruz fakat davet ederlerse katılırız."  Topluluk, başvurma zorunluluğunu uygulamaktan ilk kez vazgeçti ve 43 üyenin oybirliğiyle Türkiye’nin topluluğa davet edilmesine karar verdi. Bu davet üzerine Türkiye, Milletler Cemiyeti`ne katılmayı kabul etti. Yıl 1932 idi.

90 yıllık enkaz denen o dönem böyleydi işte…

**

Ataşehir'deki Sheraton Otel'de, Ensar Vakfı tarafından düzenlenen ‘Ensar Gönüllüleri Buluşması'nda first lady’miz  "Artık yeni bir kavşaktayız. Türkiye'nin 90 yıllık enkazını kaldırdık. Fakat enkazın altından büyük meseleler çıktı" dedi.

**

İşte 90 yıllık enkaz dedikleri dönem böyle idi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum