ABD Büyükelçisi Bass:

ABD Büyükelçisi Bass:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi John Bass, “Türkiye’nin demokratik yönetim biçimi Türk insanın karar vereceği bir durum. Biz, Türk halkının vereceği kararı saygı duyarız” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi John Bass, “Türkiye’nin demokratik yönetim biçimi Türk insanın karar vereceği bir durum. Biz, Türk halkının vereceği kararı saygı duyarız” dedi.

Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile Swiss Otel’de buluştu.

Bass, başkanlık sistemi konusunda, "Türkiye’nin demokratik yönetim biçimi, Türk insanın karar vereceği bir durum. Biz Türk halkının vereceği kararı saygı duyarız. Pek çok farklı yönetim biçimini kullanan ülkelerle ilişkilerimiz var. Kimileri güçlü başkanlık sistemine kimi yerler parlamenter demokrasiye sahip. Ama önemli olan temel özgülükler ve denge ve denetim mekanizmalarının korunmasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Çözüm sürecine ilişkin soruya Bass, şöyle cevap verdi:

"Bölgede çok sayıda anlaşmazlık var. Yenisini istemiyoruz. Her müzakere sürecin hızla ilerlemediği, güvenin yetirildiği dönemler olur. Özellikle de seçim sürecinde bu daha da zor olur. Yeniden şiddete dönüşü istemiyoruz. Tarafların sürece bağlılığını sürdürmesini diliyoruz."

Fettullah Gülen ile ilgili bir soru üzerine ise Bass, "ABD politikası gereği fiili ya da varsayımsal ferdi sınır dışı etme ya da iade davaları hakkında yorum yapmaz. Size söyleyebileceğim, üç yönetim kolumuzun ikisini içeren çok titiz bir sürecimizin olduğudur. ABD’de ikamet eden yabancı vatandaşlarla ilgi adli davalar söz konusu olduğunda, bize sunulan kanıtlara dayalı, çok titiz, adil ve tarafsız bir süreç uygularız. Dışarıdan gözlemleyenler için zor olan, Bay Gülen ve hareketi hakkında var olan çok geniş yorumlar arasından, hareketin hangi aktivitelerinin kanunu ihlal ettiğini anlamak; özellikle de hareketin birçok fiili ya da varsayımsal aktivitesinin yargı süreçleriyle ilişkili olduğu düşünüldüğünde, benim bu aktivitelerle ilgili yorum yapmam uygun olmaz” diye konuştu.

Yabancı savaşçılara ilişkin soruya Bass, şu karşılığı verdi:

"Türkiye’nin yoğun çabası var. Sınırdan yabancı savaşçıları geçirmeme konusunda. Ama konu sadece Türkiye’nin sınırını korumasından ibaret değil. Kaynak ülkelerin de gayreti ve bilgi vermesi de önemli. Geçtikten üç gün sonra keşfetmek anlamsız farklı ülkelerde farklı bilgiler önemli olan bunu sistematik şekilde paylaşabilmek."

İncirlik’in kullanılması ve İHA’ların İncirlik’e yerleştirildiğine yönelik soruya Bass, “Askeri operasyonlar hakkında Pentagon konuşur. Çatışma bölgesinde koşullar değişti. Yaklaşımımızın hakkında Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerle görüşüyoruz. Çatışma devam ettikçe, DAEŞ’in kontrol ettiği yerlerin azaltılmasına yönelik olarak koalisyon güçleriyle stratejimizi ve taktiklerimiz nasıl değiştirebileceğimizi görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.