AGC; 5 Aralık kutlu olsun!

AGC; 5 Aralık kutlu olsun!

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86’ncı yıl dönümü Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) adına yayınlanan bir mesaj ile kutlandı.

AGC adına yayınlanan mesajda şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı. Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle, kadınların köy muhtarı ve heyetlerine seçilme hakkı ise Köy Kanunu’nun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli kanunun çıkarılmasıyla tanındı.

GÜL ESİN GURURUMUZ OLDU

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu.

Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması ise, 5 Aralık 1934'te Meclis'te yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis’te oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla kabul edildi.

Anayasanın 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM beşinci dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı. Böylece kadınlar TBMM'deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5'ini oluşturdular. Cumhuriyetin kadınlara en büyük armağanı 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümü kutlu olsun."

agc-(2).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.