Aırbus, Kuşadası’nda Uçmaya Değil Yüzmeye Hazırlanıyor

Aırbus, Kuşadası’nda Uçmaya Değil Yüzmeye Hazırlanıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda dalış turizmini geliştirmek amacıyla Kuşadası Körfezi’nde batırmaya hazırlandığı Airbus A300 tipi uçağın montajı tamamlanmak üzere.Bu arada, Kuşadası Ticar...

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda dalış turizmini geliştirmek amacıyla Kuşadası Körfezi’nde batırmaya hazırlandığı Airbus A300 tipi uçağın montajı tamamlanmak üzere.

Bu arada, Kuşadası Ticaret Odası da, Kuşadası Güvercin isimli sosyal medya hesabından batırılacak uçakla ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin sualtı turizmi çalışmalarıyla ilgili yerli ve yabancı turistlere yönelik etkili bir tanıtım çalışmasına başladı.

Kuşadası’nı dünya sualtı turizminde önemli bir noktaya taşıyacak çalışma Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Sualtısporları Federasyonu işbirliğiyle yürütülüyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 54 metre uzunluk ve 44 metre kanat genişliği bulunan AIRBUS A 300 Tipi uçak, İstanbul’da söküldükten sonra 5 TIR’a yüklenerek ve yol güvenliği sağlanarak Nisan ayı başında Kuşadası’na getirilmişti. Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’da milli park yakınlarında tırlardan indirilen uçağın parçalarının montajı 7 Nisan tarihinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da katılımıyla başlamıştı. Uzmanlar tarafından 1,5 ay boyunca yürütülen çalışmalar sonucunda yolcu uçağının montajında son aşamaya gelindi. Deniz kenarında yapılan montajın son aşamaya gelmesiyle birlikte ortaya da ilginç görüntüler çıkmaya başladı. Montajın kısa süre içerisinde tamamlanmasıyla yolcu uçağı ay sonunda düzenlenecek törenle Kuşadası Körfezi’nde Suhan 360 Otel açıklarında denize batırılacak.

- BAŞKAN ÇERÇİOĞLU MONTAJ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, montajı tamamlanmak üzere olan Airbus A300 uçağının batırılmasıyla birlikte Kuşadası’nın dünyanın önemli sualtı dalış merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi. Hedeflerinin Kuşadası’nda turizmi 12 aya yaymak olduğunu kaydeden Başkan Çerçioğlu, " Kuşadası’nda turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması en büyük hedefimiz. Bu amaçla yıllardır değerlendirilmeyen sualtı ve dalış turizmindeki potansiyelin ortaya çıkarılması ve Kuşadası’nın bir dünya markası haline gelmesi için Türkiye’deki batık uçaklar içerisinde en büyüğü olan A300 uçağı projesini Denizcilik Daire Başkanlığı ile birlikte tasarladık ve uygulamaya koyduk. Yaklaşık 1,5 ayı aşkın süredir uçağın montaj çalışmaları sürüyor ve tamamlanmak üzere. Kuşadası Körfezi en güzel denize sahip. Bu denizin içinde doğal güzellikleri de turistlerin hizmetine sunmamız gerekiyor. Bu büyük projemiz buna imkan sağlayacak. Yerli ve yabancı turistlere şimdiden çağrı yapıyorum. Sualtı ve dalış turizm meraklıları, Kuşadası’ndaki otellerde yerlerinizi şimdiden ayırdın çünkü montajı tamamlanmak üzere olan yolu uçağı ay sonunda Kuşadası Körfezi’ne batırılacak” dedi.

- TİCARET ODASI TANITIM ÇALIŞMASINA BAŞLADI

Bu arada, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin uçak batırma girişimine en büyük destek turizmcilerden geliyor: Kuşadası Ticaret Odası, Büyükşehir belediyesi tarafından dalış ve sualtı turizmini geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmaların tanıtımını yerli ve yabancı turistlere yönelik olarak onbinlerce takipçisi olan Kuşadası Güvercin isimli sosyal medya hesabı üzerinden yürütüyor. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, uçak batırma girişiminin heyecan verici olduğunu belirterek, “ Bu konuda attığı önemli adımdan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ediyoruz. Kuşadası Ticaret Odası olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasını destekliyoruz. Tanıtım çalışmalarına başladık. Montajı tamamlanmak üzere olan uçağın batırılmasıyla turizme önemli bir katkı sağlanacak “ dedi.

- BATIRILAN UÇAKLARIN EN BÜYÜĞÜ

Bir uçağın “dalış turizmi” için denize batırılması Türkiye’de bir ilk değil. Ne var ki, bugüne kadar Antalya, Kaş ve Kemer’de 2009 yılından bu yana bu amaçla denize batırılan sadece üç küçük uçak var. Biri iki kişilik Türk Hava Kurumu, bir diğeri askeri nakliye uçağı, sonuncusu ise 10 kişilik yine pervaneli bir uçak. ydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası açıklarında batırılacak AIRBUS A300 Tipi uçağın, bu boyutta resif amaçlı batırılacak en büyük ve bir ilk olacağını belirterek, “ Yaptığımız araştırmalarda bu boyutta resif amaçlı denize bugüne kadar hep küçük ölçekli uçaklar batırılmış. Kuşadası’nda Dünya Dalış Turizmine hizmet edecek olan AIRBUS A300 Tipi uçak hem Türkiye’de hem de Avrupa kıtasında bir ilk olacaktır “ dedi.

- UÇAK NASIL BATIRILACAK

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan AIRBUS A300 Tipi uçak önce İstanbul’da parçalandı. 5 TIR’a yüklenerek, titizlikle alınan yol güvenliği ile montaj iççin Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’ya getirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından 7 Nisan tarihinde törenle start verilen AIRBUS A300 Tipi yolcu uçağının montajı özel bir ekip tarafından iki aylık süre içinde tamamlanacak. Kuyruk, flap gibi parçaları çıkarılan uçak, denize dev vinçlerle indirilecek. Vinçlerle ön tarafından tutulan uçağın yerdeki kontrolünde bir büyük iş makinası daha kullanılacak. Altına yüzer balonlar bağlanarak yüzdürülecek olan AIRBUS A300 Tipi uçak yüzer vince bağlanarak yine büyük bir römorkor tarafından kıyıdan çekilecek ve batırılacağı Kuşadası Körfezi’ndeki Sühan 360 Oteli’n karşısında bölgeye getirecek. Uçak 20-25 metre derinliğe gövdesinin üzerine indirilecek. Bu işlemler profesyonel su altı adamları tarafından yapılacak ve yaklaşık 2.5 saat kadar sürecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.