AK Parti İsmet Sezgin’in Cenaze Töreni İçin Otobüs Kaldıracak

AK Parti İsmet Sezgin’in Cenaze Töreni İçin Otobüs Kaldıracak

Tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden eski Bakan ve TBMM Başkanı İsmet Sezgin’in cenaze töreni için Ankara’ya otobüs kaldırılacak.

TBMM Başkanı İsmet Sezgin’in cenaze töreni için Ankara’ya otobüs kaldırılacak.

Eski Bakan ve TBMM Başkanı İsmet Sezgin’in cenaze töreni için AK Parti Aydın il teşkilatı kaldıracak. 8 Aralık 2016 Perşembe günü AK Parti il binası önünden cenazeye katılmak isteyenler için otobüsler tahsis edilecek. 

Konuyla ilgili olarak Aydın 24’e açıklamada bulunan İl Başkanı Ömer Özmen cenazeye katılmak isteyenlerin bugün 17.00’ye kadar il başkanlığına müracaat etmelerini istedi.

İSMET SEZGİN KİMDİR?

İlköğrenimini Aydın’da, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamlayan İsmet Sezgin, 1950 yılında İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulundan mezun oldu. Daha sonra Türkiye Emlak Kredi Bankası’nın Denizli’deki şubesinde göreve başlayan Sezgin, matematik öğretmenliği yapan Saadet Hanım’la evlendi.

Sezgin, 1952’de Denizli’de Demokrat Parti (DP) İl İdare Kuruluna seçilerek politikaya başladı. 1955 yılında Aydın Belediye Başkanlığına seçildi. 27 Mayıs 1960’ta gerçekleştirilen darbe sonucu tutuklanarak görevinden ayrıldı. Tutukluluk süresinin ardından Aydın’da Adalet Partisi (AP) il teşkilatını kurdu. 1961 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde Aydın Milletvekili seçildi.

1963’ten 1985’e kadar Türk Belediyeciler Birliğinin Genel Başkanlığını yapan Sezgin, 1966-1967 yılları arasında Gençlerbirliği Başkanlığı yaptı. 1968 yılında AP Genel Başkan Yardımcılığını üstlendi. 3 Kasım 1969’da 2. Demirel Hükümeti bünyesinde Türkiye’de ilk kez faaliyete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu. Bu görevi 3. Demirel Hükümeti döneminde de sürdürdü. 12 Mart Muhtırası’nın ardından kurulan 1. Nihat Erim Hükümeti’nin göreve başlamasıyla bakanlıktan ayrılan Sezgin, 12 Kasım 1979 yılında kurulan Demirel Hükümeti’nde aldığı Maliye Bakanlığı görevini, 12 Eylül darbesinin ardından bırakmak zorunda kaldı.

Siyasi yasakların kalkmasından sonra 1987 yılında Doğru Yol Partisi’ne (DYP) katıldı. 1991 yılında DYP’den yeniden Aydın Milletvekili seçilen Sezgin 20 Kasım 1991’de kurulan Demirel Hükümeti’nde İçişleri Bakanlığı görevini yerine getirdi. 25 Haziran 1993’te, Demirel’in Cumhurbaşkanı olması üzerine adaylığını koyduğu DYP Kongresi’nin 2. turunda adaylıktan çekildi. Tansu Çiller’in DYP Kongresini kazanmasının ardından bakanlık görevinden istifa etti. 1995 yılında TBMM Başkanlığı’na seçildi.

1996 yılında Refahyol Hükümeti’ne tepki göstererek DYP’den ayrıldı. 7 Ocak 1997’de kurulan Demokrat Türkiye Partisinin (DTP) kurucuları arasında yer aldı. 30 Haziran 1997’de kurulan Mesut Yılmaz Hükümeti’nde DTP’den Milli Savunma Bakanlığı görevini üslendi. 11 Ocak 1999’da kurulan 4. Bülent Ecevit Hükümeti’ne kadar bakanlık görevine devam etti. 1999 seçimlerinden sonra Hüsamettin Cindoruk’un istifasının ardından DTP Genel Başkanlığı’na seçildi. 18 Mayıs 2002 tarihinde genel başkanlıktan ayrılarak aktif politikayı bıraktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.