AK Parti Ve CHP Heyetlerinin 2. İstikşafi Görüşmesi Sona Erdi

AK Parti Ve CHP Heyetlerinin 2. İstikşafi Görüşmesi Sona Erdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bugünün ana başlığı; anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler meselesiydi. Bunun altında özgürlükler konusu var, siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kad...

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Bugünün ana başlığı; anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler meselesiydi. Bunun altında özgürlükler konusu var, siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpaze var” dedi.

Koalisyon çalışmaları ile ilgili AK Parti ve CHP heyetlerinin ikinci istikşafi görüşmeleri sona erdi. Yaklaşık 7 saat süren görüşmelerin ardından basın mensupları ile görüşmenin detaylarını paylaşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, planlandığı gibi görüşmelerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bütün konular çekinmeden masada konuşulabiliyor. Bugün ki konunun içerdiği bütün alt maddeler tartışıldı. Uzlaşılan, uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Türkiye’nin bugün ihtiyacı olan noktaları da düşünerek görüşmeleri sürdüreceğiz. Perşembe günü başka konu başlıklarında bu süreç devam edecek. Büyük bir ihtimal pazartesi günü bütün başlıklar ele alınmış olacak. Sayın genel başkanlara bütün bu çalışmaların sonuçları rapor halinde sunulacak.”

Görüşme kapsamında ele alınan konu başlıklarına da değinen Koç, temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi, hukuk düzeni, temel özgürlükler gibi her konunun net bir şekilde masaya götürüldüğünü kaydetti.

Her iki taraf görüşlerini sunduğunu sözlerine ekleyen Koç, “Bunda mutabık olunan noktalar var, ortaklaşılmayan noktalar var. Perşembe günü yine aynı saatte kaldığımız yerden yeni konu başlıklarıyla görüşmelere devam edeceğiz.

Bunu bir koalisyonmetre şeklinde ölçmememiz lazım. Biz şuan da Türkiye’nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında partimizin bize verdiği yetki çerçevesinde seçim bildirgemiz, 7 Haziran’a kadar söylediklerimiz, bundan sonra olmasını arzu ettiklerimiz çerçevesinde AKP’nin benzer konudaki görüşleri de karşılıklı olmak üzere mutabık kalınabilecek, ortaklaşılabilecek, ortaklaşılamayacak tüm hususlar bir envantere dökülerek çalışmalar sürdürülüyor” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, bugün ki görüşmelerin 6 saatten fazla sürdüğünü belirterek şunları ifade etti:

“İstikşafi görüşmelerin ikincisini gerçekleştirdik. Bizim açımızdan karşılıklı olan, birbirimize soracağımız sorular, cevabınızı almak istediğimiz noktalar açısından verimli bir görüşme oldu. Birkaç tur şeklinde görüştük ve bugünün ana başlığı; anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler meselesiydi. Bunun altında özgürlükler konusu var, siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpaze var. Kuvvetler ayrılığı konusunda geniş bir tartışma yaptık. Geçmişteki anayasa komisyonu ve uzlaşma komisyonu deneyimlerini de masada değerlendirdik. Karşılıklı olarak yeni anayasa ve kuvvetler ayrılığı meselesine nasıl baktığımız, seçim sistemine nasıl baktığımız şeklinde genel başlıklar bunlar. Ek olarak da yargı reformu konusunu bu konunun devamı olarak yani yargı reformuna nasıl bakıyoruz, hukuk devletini nasıl kavramsallıştırıyoruz. Burada AK Parti’nin görüşleriyle CHP’nin görüşleri arasındaki uzlaşma noktaları nedir, çatışma noktaları nedir, ortaklaşa üretebileceğimiz siyasi pratikler neler olabiliri kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte günaşırı toplanacağız. Çünkü o arada neredeyse bu kadar saate yakın bir toplantı yapıyoruz. Bundan sonra Perşembe günü bir araya geleceğiz. Pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Bugün dosyanın içerisinde belirlediğimiz konu başlıkları çerçevesinde bütün başlıkları tartışmış, tüketmiş olduk. Yüzde 10 barajı ile ilgili Genel başkanımız da açıklama yaptı. Bu şekilde olmayacağı, bunun değerlendirilmesi gerektiği hususunda bir açıklamamız olmuştu.”

“Görüşmelerde başkanlık sistemi ele alındı mı?” sorusu üzerine Çelik, “AK Parti resmi görüş olarak bunu daha önce bildirdi. Tabii ki 7 Haziran seçimleri sonrası çıkan tablo içerisinde bu meseleye bakmamız gerekiyor. Şu aşamada da sistem tartışmasından ziyade kuvvetler ayrılığını nasıl değerlendirmemiz gerektiği, yargı reformunu nasıl değerlendirmemiz gerektiği. Onlar bura karşılar. Bizde daha önce Anayasa Komisyonuna bunu resmi görüş olarak vermiştik zaten. Şimdi reel politik durumla karşı karşıyayız. Kurulur kurulmaz bilemeyiz ama bir koalisyon için istikşafi görüşmeler yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.