AK Parti Ve CHP Koalisyon Görüşmesi Sona Erdi

AK Parti Ve CHP Koalisyon Görüşmesi Sona Erdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, koalisyon görüşmelerinde makro dengelerin ve mali disiplinin korunması konusunda hassasiyet gösterdiklerini belirterek,"Herhangi bir görüşmede son nokta konuluncaya...

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, koalisyon görüşmelerinde makro dengelerin ve mali disiplinin korunması konusunda hassasiyet gösterdiklerini belirterek,"Herhangi bir görüşmede son nokta konuluncaya kadar, son kelime de mutabakata varılıncaya kadar mutabakata varılmamış sayılır. Bu işlerin doğası budur” dedi.

AK Parti ile CHP heyetleri devam eden koalisyon görüşmeleri nedeniyle üçüncü kez bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 8 saat sürdü. Ankara Palas Devlet Konukevi’nde başlayan koalisyon görüşmelerine, AK Parti’den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan ve AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan katıldı. CHP’nin koalisyon heyetinde ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Rasim Bölücek yer aldı.

“ORTAK HASSASİYETİMİZ OLAN NOKTALAR VAR”

Görüşmenin ardından açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Süreç başladı başlayalı en uzun toplantımızı yaptık. Ekonomi, sosyal politikalar, çevre, mülkiyet ilişkileri bağlamında bir toplantı oldu. Pek çok konuğu başlığı oldu. Ortak hassasiyetimiz olan noktalar var. Bir kere makro dengelerin koruması ve mali disiplinin korunması konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Kuşkusuz ekonominin daha büyük hedeflere ulaşması için yapılması gereken yapısal reformlara ve dönüşüm politikalarına devam edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim demokratik reformlar ve ekonomik dönüşümün ayrı ayrı ele alınmaması gereken birbirini tamamlayan, eş zamanlı yürümesi gereken süreçler olduğu konusunda mutabıkız. Büyüme stratejisinin, kapsayıcılığının arttırılması konusunda çok hassasiyetimiz var. Kısa vadeli perspektifle orta vadeli perspektif arasında bir uyum olması gerektiği, buna dönük bütünsel yaklaşımın korunması gerektiğini ifade ettik. Kuşkusuz her teklif ve değerlendirme mali disiplin ve makro dengeler çerçevesinde ele alınmalıdır. Olmazsa olmaz meselelerdir” diye konuştu.

Çelik, Şırnak’ta şehit olan askerlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi. Bakan Çelik, Cumartesi Günü saat 14.00’de yapılacak dördüncü görüşmenin TBMM’de yapılacağını ifade etti.

“KENDİ GÜNDEMİMİZİ TAKİP EDİYORUZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MHP ile temasların devam edeceği yönündeki değerlendirmesinin hatırlatılmasının üzerine Çelik, “Biz burada tamamen bize verilen gündemle ilgili bir görüşme yürütüyoruz. Kendi gündemimizi takip ediyoruz” cevabını verdi.

Bir gazetecinin “Sonuç hala yüzde 50’mi’?” sorusuna Bakan Çelik, “Herhangi bir görüşmede son nokta konuluncaya kadar, son kelime de mutabakata varılıncaya kadar mutabakata varılmamış sayılır. Bu işlerin doğası budur” cevabını verdi.

“Mali disiplin konusunu açabilir misiniz?” sorusuna Bakan Çelik, “Mali disiplin, mali disiplindir” yanıtını verdi.

“BİRÇOK ALT BAŞLIK DEĞERLENDİRİLDİ”

“Yoğun bir siyasi sorumluluk içinde çalışırken acı şehit haberleri almaya da devam ettik” diyen Koç ise, “Şehit olan tüm evlatlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Ailelerine Türk Silahlı Kuvvetlerine, Emniyet Genel Müdürlüğü mensuplarına ve milletimize de sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Bugün uzun süren toplantı maratonunda ekonomik temel programlar, sosyal programlar şeklinde özetleyebileceğimiz bölümler. Yine çevre, mülkiyet sorunları, kentleşme konuları ele alındı. Ekonomik sorunlara yaklaşımı demokrasi, demokratikleşme, hukuk devleti kavramlarıyla beraber ele alınmasının altı çizildi. Yapısal reformların gerekliliği konusunda anlayış birliği ortaya çıktı. Yine mali disiplin, parasal konulardaki disiplin tüm bu dengelerine gözetilerek sosyal dengelerle beraber, çevreyle beraber bunların birlikte korunmasının önemi ifade edildi. Tüm toplum katmanlarını kucaklayacak bir büyüme stratejisinin önemi üzerinde duruldu. Bu çerçevede birçok alt başlık değerlendirildi. Bunlar Sayın genel başkanlara iletilecek. Ondan sonraki süreç genel başkanların bu çerçevede yapılan çalışmaların değerlendirilmesiyle kendi aralarında devam edecek” diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MHP ile ilgili sözlerinin sorulması üzerine Koç, “Sayın Başbakan’ın ne açıkladığını bilmiyorum. Çünkü biz toplantıdaydık. Dışarıda olan bitenden haberim yok. Ama sayın Başbakan bir açıklama yaptıysa daha sonra müteakiben değerlendirilir” şeklinde cevapladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.