Ak Partili Sait: 1.dünya Savaşının Artçıları Devam Ediyor

Ak Partili Sait: "1.dünya Savaşı'nın Artçıları Devam Ediyor"

AK Parti İzmir milletvekili, Dışişleri komisyon üyesi ve TBMM Parlamentolar arası Arnavutluk Dostluk Grup Başkanı Rifat Sait, “ 1.Dünya Savaşı 100 yıl önce Anadolu’nun merkez üssü olduğu bir yıkımdır ve bugün hala artçı sarsıntıları devam ediyor, dikkatli

- AK Parti İzmir milletvekili, Dışişleri komisyon üyesi ve TBMM Parlamentolar arası Arnavutluk Dostluk Grup Başkanı Rifat Sait, “ 1.Dünya Savaşı 100 yıl önce Anadolu’nun merkez üssü olduğu bir yıkımdır ve bugün hala artçı sarsıntıları devam ediyor, dikkatli olmak ve ders almamız gerekiyor” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen "100. yılında Birinci Dünya Savaşı" konulu Uluslararası Tarih Sempozyumu'nda konuşan Sait, 1.Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan olayların benzerlerinin bu gün de görüldüğünü, savaşın merkez üssünün Anadolu (Yeni Türkiye) olduğunu ve aradan 100 yıl geçmesine rağmen savaşın artçı sarsıntılarının devam ettiğini ifade etti.

1.Dünya savaşının Balkanlarda patlak verdiğini hatırlatan Sait, 1914 yılında Bosna’da Avusturya veliahdının milliyetçi bir Sırp tarafından öldürülmesi ile savaşın tetiklendiğini belirterek, aynısı olmasa da benzer bir olayda birkaç gün önce tarihlerinde ilk kez oynanan Sırbistan - Arnavutluk futbol maçında Sırp futbolcunun Arnavutluk bayrağını çekerek yere indirmesinin Kosova ve Sırbistan’da olaylara neden olduğunu hatırlattı. Bu maçın gerginliği hala sürüyor diyen Sait, barış görüşmeleri için 1 Kasım tarihinde Sırbistan’ı ziyaret etmesi planlanan Kosova cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga’nın bu ziyaretinin tehlikeye düşebileceğini belirtti. 1.Dünya savaşından önce Irak ve Suriye diye bilinen ülkeler yoktu diyen Sait, "Egemen güçlerin cetvelle çizdiği haritaların acı mirasını bugün hala yaşıyoruz, Orta Doğu’da bugün akan kan 100 yıl öncesinin dengesizliğin sonucudur" dedi.

Müslüman olarak aynı dinden olan Türkmen, Arap ve Kürtlerin birbirleriyle savaşmasına anlam veremiyorum diyen Sait, aynı şer güçler Şiilerle Sünnileri de birbiriyle savaştırıyor" dedi. Bir savaş kahramanı ve hatta mareşal olsa da Atatürk’ün Yurtta barış, Dünyada barış ilkesini benimsemeliyiz diyen Sait, Peygamber efendimiz (SAV) de barışa önem vermiştir, döneminde imzalanan Medine barış anlaşması ve Hubeydiye barış anlaşmaları bugün için önemli tarihi örneklerdir" diye konuştu.

1.Dünya savaşından sonra savaştan kaçanların Balkanlardan, Kafkaslardan Anadolu’ya geldiğini dile getiren Sait, bugün de Türkiye'nin Suriye'den kaçanlara aynı şekilde kucak açtığını, bölgede oynanan oyunlar konusunda ve özellikle çözüm sürecinde dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

AK Partili Vekil Sait sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün adeta adı konmamış veya açıklanmamış adeta bir 3.Dünya savaşını yaşıyoruz dedi. Orta Doğu’da Amerika, Fransa, İngiltere, Irak, İşid, Suriye, İran Rusya ve Türkiye adeta adı konmamış bir dünya savaşı içindeler, inşallah bu akan bir an önce durdurulur ve savaşlar biter."

AK PARTİLİ SAİT:

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.