“Akıllı Can Melek” Tanıtıldı

“Akıllı Can Melek” Tanıtıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezince, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile yürütülen “Akıllı Can Melek” projesinin tanı...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezince, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile yürütülen “Akıllı Can Melek” projesinin tanıtım ve açılış toplantısı Üniversite AKM salonunda yapıldı. Tanıtım toplantısına Vali Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Proje ortakları Muğla Yabancılar Derneği ve Özel bir eğitim okulu katıldı.

Can Melek projesi ile başlayan ve ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezince ‘Akıllı Canmelek’ projesine çevrilen proje kapsamında zihinsel engelliler, yaşlılar, alzhemier, parkinson ve epilepsi gibi rahatsızlığı bulunanlara, acil durumlarda ve ilk yardım ihtiyacında en kısa zamanda erişim sağlanacak. Bu gibi rahatsızlığı bulunanların belirli bir kentsel alan dışarısına çıkması durumunda cihaz alarm verecek ve kontrol edilebilecek. Çalışma kapsamında, 20 adet Akıllı Can Melek sistemi üretilip Köyceğiz ve Menteşe ilçelerinde bir örnek hedef kitle üzerinde test edilecek. Böylelikle geliştirilen sistemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin önündeki teknik ve sosyal engeller tespit edilerek giderilecek. Projeden iyi sonuçlar alınması durumunda, ülke genelinde tüm zihinsel engellilerin sosyal hayata uyumunda anlamlı bir adım olabilecek önemli bir modele ulaşılması hedefleniyor.

Proje ortaklarından Muğla Yabancılar Derneği Başkanı Halil Karanfiloğlu, projenin gelişimi hakkında bilgi verdi. Karanfiloğlu, “Derneğimizin kuruluş amacı, bölgemizin ve ülkemizin sorunlarına bir nebze olsun katkı vermek istiyoruz. Kamu Çalışanları Engelliler Dernek Başkanı ile birlikte bir fikir ortaya attık. Önce bir bileklik yaptık. Adını da Can Melek verdik. Bunu Muğla’da 3 bin adet yaptırarak dağıttık. 2013 yılında proje altyapısını oluşturduk ve dağıttık. Bir tek eksiğimiz vardı. Projenin tamamen fikir projesi olma yoluna giremiyordu. Çünkü projenin akıllı kısmı eksikti. Bize bu yolda yoldaş olarak Ceyhun hocamız katıldı. Kendisine Can melek projesini anlatınca proje akıllı Can Melek projesine dönüştü” dedi.

Proje yürütücü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik yaptığı açıklamada, uzaktan algılanabilen cipli akıllı bileklik tasarımı çalışmasının GEKA tarafından 2014 yılı doğrudan faaliyet desteği kapsamında desteklendiğini söyledi. Özçelik, “Akıllı Can Melek projesi kamuoyunda zihinsel engelli çocukların kaybolması sonucu ailelerin yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun hafifletebilmek adına geliştirdiğimiz bir proje. Bu proje ile çocukların bir an önce ailelerine dönebilmeleri için gerekli ortamı hazırlıyoruz. Muğla Yabancılar Derneği tarafından geliştirilen Can Melek Projesi’ne üniversitemizin sahip çıkması ile projeyi ‘Akıllı Can Melek’ projesine dönüştürdük. Çocuklar kaybolduğunda, aileler kollarındaki bileklikler sayesinde internet aracılığıyla takip edebilecekler. Butona bastıklarında aileler ve çocuklar sesli iletişim kurabilecekler. Ulaşamazlar ise diğer alternatif, uzmanların ulaşabileceği bir sistem. Çocuklar belirlenen alanın dışına çıktığı zaman sistem sinyal verecek. Böylelikle çocuğun en son nerede görüldüğüne dair bir veri elde edilmiş olacak” dedi.

Muğla Akıllı Can Melek projesi iyi niyetle ulvi düşünceleri taşıyan bir hizmetin bir idealin sonucudur. Köyceğiz’de bu projenin tanıtımı ile birlikte olduk. Bunun geliştirilmesi gerektiğini düşündüm. Yine bir tesadüf sonucu Yabancılar Derneği Başkanımız ile tanıştım. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi ile projenin birleşmiş olması güzel bir çalışma olmuş. Bu proje Muğla’da değil, Türkiye’de ve dünyada inşallah zihinsel engellilerimizin bir umudu olacaktır. Ben buna inanıyorum” dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise projenin farklı bir proje olduğunun altını çizerken, “Engelliler de sosyalleşecek, iş yapacak ve değişik imkânlardan yararlanacaklar. Hiçbir anne baba benim çocuğum engelli, bu engelli çocuk evde kalsın, bu işi yapmasın, okula gitmesin gibi düşüncelerden arınması gerekir. Sosyal devlet anlayışı budur. Bu anlayış hakim olurken, sadece devletimiz değil, STK ve hayırseverlerimiz sayesinde olacak. Bu proje ile bırakın Muğla’yı ve Türkiye’yi, bütün dünyaya adım atılacak örnek olacak demiyorum, engellisine en iyi düşünen bir millet olduğumuzu gösterecektir” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan ilk ‘Akıllı Can Melek’ cihazı minik bir çocuğa Vali Amir Çiçek tarafından takıldı.

ZİHİNSEL ENGELLİLER, YAŞLILAR, ALZHEMİER, PARKİNSON VE EPİLEPSİ GİBİ RAHATSIZLIĞI BULUNANLARA, ACİL DURUMLARDA VE İLK YARDIM İHTİYACINDA EN KISA ZAMANDA ERİŞİM SAĞLAYACAK ‘AKILLI CAN MELEK’ PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI.

ZİHİNSEL ENGELLİLER, YAŞLILAR, ALZHEMİER, PARKİNSON VE EPİLEPSİ GİBİ RAHATSIZLIĞI BULUNANLARA, ACİL DURUMLARDA VE İLK YARDIM İHTİYACINDA EN KISA ZAMANDA ERİŞİM SAĞLAYACAK ‘AKILLI CAN MELEK’ PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.