Alaçatı yeldeğirmenleri, Avrupa’nın en önemli projeleri arasında

Alaçatı yeldeğirmenleri, Avrupa’nın en önemli projeleri arasında

Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nin en önemli simgelerinden birisi olan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kit...

Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nin en önemli simgelerinden birisi olan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren kitapta, Türkiye’den tek proje olarak yer aldı.

Alaçatı’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan, binlerce kişinin ziyaret ettiği, içinde 4 tarihi yeldeğirmenini barındıran Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, son dönemde Avrupa’da uygulanan en önemli kentsel tasarım ve peyzaj projelerini bir araya getiren yazar Karl H.C. Ludwig’in kitabında Türkiye’den tek proje olarak yer aldı. İsviçre/Almanya ayaklı bir yayınevi tarafından 2017 senesinin Aralık ayında basılan “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” başlıklı kitapta 220 farklı proje arasında Türkiye’yi, Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı temsil etti.

"Gurur verici"

Kentsel Tasarımcı Yüksek Mimar Ali Kural, geçtiğimiz Aralık ayında basılan ve Türkiye’den tek proje olarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi’nin yer aldığı “Compendium of Landscape Architecture and Open Space Design” adlı kitabı, Çeşme Belediyesi’ne getirerek, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’a teslim etti. Başkan Dalgıç, kitabın 16 ve 17. sayfalarında yer alan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı bölümünü inceleyerek, Yüksek Mimar Kural’dan bilgi aldı. Başkan Dalgıç, Avrupa’nın uygulanan en önemli kentsel tasarım projelerinin yayınlandığı kitapta, Türkiye’den tek proje alarak Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı projesinin yer almasının gurur verici olduğunu belirterek, "Kent içinde atıl durumda olan tarihi yeldeğirmenlerinin restorasyon edilerek kente kazandırılması ve çevre düzenlemesiyle binlerce insanın ilk ziyaret ettikleri yer olması, Çeşmemizin en önemli beldelerinden birisi olan Alaçatı Mahallemiz’in değerini bir kat daha arttırmıştı. Bu önemli projemizin Avrupa’nın da dikkatini çekmesi, uygulanan en önemli Kentsel Tasarım Projeleri arasında, Türkiye’den tek proje olarak yer alması, Çeşme için gurur verici bir olaydır. Uzunca bir süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz, Çeşme’ye yeni meydanlar kazandırma projelerimizin de uygulamaya konulduğunda, örnek projeler arasında yer alacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Projeyle, peyzaj ve kentsel tasarıma özgün yaklaşım getirildi"

Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı’nın tasarımcılarından Yüksek Mimar Ali Kural, Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı Projesi’nin kent içinde atıl olan bir alanı kamuya kazandırmış olması bakımından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Akdeniz peyzajının vazgeçilmez bir unsuru olan yel değirmenlerinin, Alaçatı’nın kültürel simgesi olarak sunulması, mekansallaştırması ve sosyal bir etkileşim alanı yaratma başarısına ek olarak, proje, peyzaj ve kentsel tasarıma getirdiği özgün yaklaşımı bakımından da önem taşıyor. Meydandan ve Atatürk Caddesi’nden rampalarla ulaşılan yüksek kottaki tepe, halkın kullanımına açılan bu park düzenlemesi ile birlikte hem meydana, hem Alaçatı’nın şiirsel kentsel dokusuna, hem de onu çevreleyen Ege peyzajına açılan harika bakı noktaları sunuyor. Öyle ki park ilk açıldığı günden bu yana, yeni evli çiftlerin fotoğraf çektirdiği ikonik kentsel mekanlardan biri olmuş durumda. Parkın, meydana bakan çeperinde yer alan ve manzaraya açılan yeldeğirmenleri çevresinde farklı kotlarda oluşan çok hareketli ve kalabalıkları ağırlayan bakı teraslarının aksine, parkın merkezinde çok sakin taşlık bir alan oluşturulmuş. Bu sakin ve beyaz çakıl taşı döşeli alanı ise yine figüratif çiçek desenlerinin çevrelediği parterlerle tarifleniyor."

Proje, 2016 yılında Avrupa’da sergiye kabul edilmişti

Urbar Kentleşme ve Mimarlık Ofisinde yüksek mimarlar Ali Kural ve B. Deniz Çalış tarafından tasarlanan ve dönemin Alaçatı Belediyesi tarafından yaptırılan Alaçatı Yeldeğirmenleri Parkı, 2016 yılında Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCBC) tarafından düzenlenen “European Prize for Urban Public Space” - yani ”Avrupalı Kentsel Kamusal Mekan” sergisine kabul edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.