Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Almanya Primlerimi Getirtmek İstiyorum

Fuat Hocam, 2.5 sene önce Türkiye’ye geldim ve burada yaşıyorum. Almanya’da 1979 -2007 yıllar arasında 29 sene yani toplam 207 ay çalıştım. Sigortamın Türkiye’ye aktarılmasını istiyorum. Türkiye’de emekli olabilir miyim? Almanya’da emekli olmam için 2031 senesini beklemek zorundayım.

YANIT: Değerli okurum Ülkemizde çalışır iseniz akit ülke hizmeti birleştirilir ancak primlerin ülkemize transferi mümkün olmaz. Kendi talebinizle primlerinizi alabilirsiniz ancak işçi adına yatırılan primi alır diğerlerinde vazgeçmiş olmalısınız. Dahası emekli olma hakkınız da ortadan kalkar. ülkemizden emekli olmak için borçlana yaparak bu imkandan faydalanabilirsiniz.Bu konuda benim ofisime gelir Fuat Bey,bana yardımcı olun derseniz olmam ..! çünkü o günlerinizi bir gün gelir mum ile ararsınız.Unutmayınız o yıllar göz açıp kapayıncaya kadar gelir ve Her iki ülkeden de emekli olursunuz.

MAVİ KARTLIYIM NASIL EMEKLİ OLABİLİRİM.

Fuat Hocam, Kız kardeşimin 7 sene Almanya’da çalışması var. Şu anda mavi kart sahibi olarak Türkiye’de yaşıyor. Kendisi 1972 doğumlu. Türkiye’den emekli olabilir mi?

YANIT: Değerli okurum Ülkemizde ikamet ettiğine göre isteğe bağlı prim ödesin. Hem sağlık yardımı alır hem de ülkemiz ve Almanya koşulları karşılıklı oluşmuş olur.

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN NE ÖDERİM.

Fuat Hocam, 1996 sigorta girişim var. Askerliği de saydırırsam ne zaman emekli olabilirim ? Ayrıca askerliği saydırabilmem ne kadar ödemem gerekiyor? Peşin mi taksit mi ödenmeli?

YANIT: Değerli okurum 55 yaşını doldurmuş iseniz 3600 gün ,bu yaşın altında iseniz 5000 güne tamamlamak yeterli. Askerlik borçlanma için 30 haziran 2014 e kadar müracaat etmeniz halinde günlük 11.424.- TL.den , sonra müracaat etmeniz halinde ise günlük en az 12.096 Tl.den borçlanabilir ve tebligat geldiğinde 1 ay içinde ödemeniz gerekir.

HEM AVUSTURYA HEMDE TC VATANDAŞIYIM

Fuat Hocam, 1963 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1983. 1984 yılında askere gittim. 1989 yılından itibaren Avusturya’da yaşıyorum. 2000 yılına kadar sigortalı olarak çalıştım. 2002 yılından itibaren Avusturya vatandaşı olarak çalışmaya devam ediyorum. Çifte vatandaşlığım var Türkiye’de emekli olabilme gibi bir şansım var mı?

YANIT: Değerli okurum Elbette var.5150 Güne tamamlayacak şekilde çifte vatandaş olarak borçlanma yaparsanız yaş ve 25 yıl sigortalılık süreniz de tamam olmuş hemen emekli olursunuz. Ancak aylık almak için 400 Euro’nun üzerinde çalışmama, sosyal yardım ve ikamete bağlı sigorta ödeneği almamak gerekir.

ÇOCUKLARIMDAN DOLAYI EMEKLİ OLABİLİRMİYİM

Fuat Bey,1952 doğumluyum,Almanyada  yaşıyorum.Bu güne kadar hiç çalışmadım fakat 4 çocuk doğum yaptım.Türkiye’den emekli olmak istiyorum.Nasıl emekli olabilirim?

YANIT: Değerli okurum,çocuklarınızın doğum tarihlerini yazmamışsınız fakat 08.05.2008 günü öncesi uygulamada çocuk yetiştirme süreleri önem arz etmekte idi. Şimdi ise 5400 gün ikamet süresi borçlanıp 61.690.- TL ödemeniz yeterlidir

NASIL MALULEN EMEKLİ OLABİLİRİM

Fuat Bey, 1975 doğumkluyum.Türkiye’den 1992 yılında geldim. Yaklaşık 10 senedir aralıklar ile sigortalı çalıştım. Şu an işsizim. İş Bulma Kurumun’dan aylık alıyorum. Bel fıtığı başlangıcı yüzünden de İş Bulma Kurumu iş veremiyor. Türkiye’den emekli olmak istiyorum ne yapm Değerli okurum am gerekli ve malulen  Almanya’dan nasıl emekli olurum?

YANIT: Ülkemize 10 yıl çalışma ve işsizlik ödeneği aldığınız süreleri de borçlanırsınız. Mutlaka 25 yıla tamamlanmalı. Ülkemizden malulen emekli olamazsınız. Almanya mevzuatına göre 60 ay prim ödenmiş olması bu sürenin 36 aylık kısmının son 5 yılda ödenmiş olması gerekir. Mevzuata göre 3 saat iş yapamam,6 saat iş yapamama gibi konularda Almanya sağlık kurulu yetkili.

SSK İLK İŞE GİRİŞİME GÖRE NASIL EMEKLİ OLABİLİRİM

Fuat Hocam, 2002 Yılından bu tarafa Almanya’da yaşıyorum. Türkiye’de sigorta girişim 05.10.1990 ve 1335 gün sigortam var. Ne kadar ödemeliyim ve kaç yaşında emekli olmalıyım?

YANIT: Değerli okurum ,52 yaş ve 5525 günden emekli olursunuz. Eksik olan 4190 gün yurtdışı çalışma, eşdeğer süre ve askerlik var ise borçlanıp tamamlasanız dahi 52 yaşında emekli olursunuz. Bugün için ödemeniz gereken borçlanma tutarı 47.867.- TL.dir.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.