Amiral Turgut Reis, Bodrum’da Anıldı

Amiral Turgut Reis, Bodrum’da Anıldı

Amiral Turgut Reis, ölümünün 451. yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen törenlerle anıldı.Turgutreis Meydanı’nda düzenlenen ilk tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve saygı duruşunda...

Amiral Turgut Reis, ölümünün 451. yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen törenlerle anıldı.

Turgutreis Meydanı’nda düzenlenen ilk tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından Yüzbaşı Atıf Taner Çolak yönetimindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu.

Turgutreis Atatürk Meydanı’ndaki etkinliklere anma komitesi olarak Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ ile meclis üyeleri, Turgutreis Karakol Komutanı Jandarma Üsteğmen Ufuk Keleş, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı’nın önünde gerçekleşen etkinliklerden sonra Sabancı Parkı’na geçildi. Sabancı Parkın’da devam eden etkinliklere Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, meclis üyeleri; Karabağ, Bahçelievler, Turgutreis ile Akyarlar mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Funda Akçalı yaptı. Turgut Reis’in hayat hikâyesinden bahseden Akçalı, “1485 yılında Turgutreis’in Karabağ Köyünde dünyaya gelen amiralin deniz tutkusu, bölgedeki Osmanlı askerleri tarafından kısa sürede fark edilip orduya alınmasıyla başlamıştır. Osmanlı ordusunda Barbaros Hayrettin’in emrinde yer almış ve birçok zafere imza atmış, Preveze Deniz Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Barbaros Hayrettin Paşa’nın vefatından sonra Akdeniz’de onu aratmamış, Osmanlı donanmasının deniz egemenliğini sürdürmüştür. Kendisi ileri yaşına rağmen 23 Haziran 1565 yılında Malta Kuşatması’nda şehit olmuştur. NaaşıTrablusgarp’da kendisinin yaptırdığı camiinin türbesinde gömülüdür.” dedi.

Törende halk ozanı Erol Özkaplan, Amiral Turgut Reis için yazmış olduğu şiirlerini okudu. Şiirlerin ardından Şef Yüzbaşı Atıf Taner Çolak’ın yönetimindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu, başta “Turgutreis Marşı” olmak üzere çeşitli marşları yorumlayarak mini bir konser verdi. Etkinliğe katılanların da eşlik ettiği mini konser sırasında ayrıca günümüz koşullarında yaşanılan sıkıntılarla ilgili kısa bir konuşma yapan Çolak, şehitlerimizi de saygıyla anarak onlara hitaben “Vatan Marşı”nı seslendirdi.

Törenin ardından Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ ile Meclis Üyesi Funda Akçalı, yenileme çalışmaları devam eden Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmalar ve gerçekleşen kurslar hakkında bilgiler aldı.

Amiral Turgut Reis’i Anma Günü etkinlikleri akşam saat 21.00’de, Turgutreis Atatürk Meydanı’nda Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu konseri ile sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.