Ankara Marka Festivali sürüyor

Ankara Marka Festivali sürüyor

Ankara Ticaret Odasının (ATO) markalaşma bilinci oluşturmak ve Ankara’dan küresel markalar çıkmasını teşvik etmek amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ankara Marka Festivali, ilgi çeken konu ve konu...

Ankara Ticaret Odasının (ATO) markalaşma bilinci oluşturmak ve Ankara’dan küresel markalar çıkmasını teşvik etmek amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ankara Marka Festivali, ilgi çeken konu ve konuklarıyla Ankaralılardan yoğun ilgi görüyor.

ION Academy kurucusu Ali Rıza Ersoy, “Endüstri 4.0 Yolunda: Dijital Fabrikalar” başlıklı oturumda endüstri 4.0 ile kas gücünün insanlık tarihinden çıkacağını, insanın sistemden çekileceğini ve hata payının azalacağını söyledi. Kas gücü sistemden çıkınca işsizliğin artmayacağını belirten Ersoy, “Meslekler şekil değiştirecek, yeni meslekler ortaya çıkacak” dedi. Kodlamanın önemine de dikkat çeken Ersoy, kodlama öğrenme yaşının 4,5 indiğini, gelecekte kişi hangi meslekle uğraşırsa uğraşsın kodlama bilmek zorunda kalacağını belirtti.

Festivalin ilgi çeken oturumlarından biri de Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Kurumsal İlişkiler Direktörü Selim Okutur’un katıldığı “Ulaşımın Geleceği” başlıklı oturum oldu. Dizel araçların havayı kirleten ve sigaradan daha zararlı olan zehirli gazlar ortaya çıkardığını belirten Okutur, 2025 yılından itibaren dizel araçların Paris’e giremeyeceğini söyledi. Türkiye’de son 10 yılda yüzde 60’ı aşan oranda dizel araç kullanılmaya başlandığını kaydeden Okutur, buna bağlı olarak İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde hava kirliliğinin arttığını bildirdi. Hava kirliliğinin çaresinin hibrit otomobil olduğunu vurgulayan Okutur, Toyota’nın 20 yıl önce bu teknolojiyi geliştirdiğini anlattı. Okutur, 10 milyon adet hibrit otomobil satan Toyota’nın 2050 yılı hedefinin çevreyi kirletmeyen, doğa ile uyumlu bir üretim gerçekleştirmek olduğunu bildirdi. Gelecekte dizel ve benzinli araçlar yerine elektrikli ve hidrojen yakıtlı otomobiller kullanılacağını söyleyen Okutur, “Gelecekte araç sürmek de belki ortadan kalkacak. Tıpkı şoför gibi sizi bir noktadan bir noktaya götüren otonom otomobiller üretilecek” diye konuştu.

Vestel Venturesİnovasyon ve Projeler Müdürü Lale Şahin de konuşmasında Vestel Ventures’in startup’lara yatırım yapan bir şirket olduğunu söyledi. Medikal teknolojiler, akıllı şehirler, akıllı ev, dijital medya gibi alanlarda yatırım yapan teknik tabanlı startup şirketlerle ilgilendiklerini anlatan Şahin, startup şirketlerin ürünlerini satmada, işe alımlarda ve dışa açılmada zorluklar yaşadıklarını ancak kendilerinin verdiği destek sayesinde bu zorlukların aşılabildiğini anlattı.

“Türkiye ekonomisini güçlendirmek için şehirlerimizi de marka yapmamız lazım”

“Marka Şehirler ve İnşaat Sektöründe Markalaşmanın Önemi” başlıklı oturumda ise Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, kaliteli insan göçünü almak ve şehre daha çok turist çekmek için ‘marka şehir’ kavramının önemini vurguladı. New York’un 1977 yılında yaşanılabilir bir yer olmadığını ifade eden Kabadayı, “New York marka şehir olmak için bir kampanya başlattı ve finansın merkezi haline geldi. İstanbul da bilinen bir dünya şehri ve bilinen bir marka. Bu markamızı yukarı taşımamız lazım. Türkiye ekonomisini güçlendirmek için şehirlerimizi de marka yapmamız lazım ki iç ve dış yatırımcı çekebilelim” diye konuştu. Kabadayı, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için birçok alanda markalarını ortaya koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dünyada ırkçılığın yükseldiğini ve böyle bir ortamda kişilere daha fazla iş düştüğünü belirten Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Marka Festivali’nin en önemli markası insandır. Gerek göçmenler konusunda, gerek insani yardımlar konusunda farkındalıkları artırmak lazım” dedi.

Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, “Ülkeler Arası Marka Rekabeti ve Türkiye” başlıklı oturumda şirketlerin marka olmak için çabaladığını, marka olamayanların ise ya marka olanlara hizmet ettiğini ya da yok olduklarını dile getirdi. Türkiye’yi en büyük marka olarak tanımlayan Alptekin, “Markamızı koruyamazsak eğer ülkemize ne turist gelir ne de yatırımcı gelir. İstediğimiz seviyeye ulaşmak için markamızı korumaya ihtiyacımız var” dedi.

İHK Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTTA 2. Başkanı İbrahim Halil Korkmaz da konuşmasında İstanbul’un fethini ve Cumhuriyet’in kuruluşunu iki önemli köklü markalaşma olarak tanımladı. Markalaşmanın bir kültür olduğunu aktaran Korkmaz, ülke markalaşmasının en önemli unsurlarından birinin algı yönetimi olduğunu söyledi.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Kayıhan Cabıoğlu ise katılımcılara “Marka ve Akreditasyon” konusunda bilgiler verdi. “Seramikte 60 Yıl” konulu oturuma Gorbon Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gorbon ve Kale Seramik Ürün ve Tasarım Direktörü Zeliha Özay Yurdatop konuk oldular. Tüketiciyi konunun merkezine koymanın önemli olduğunu belirten Yurdatop, dünya platformunda Türk seramik sektörünün yerinin önemli olduğunu belirtti. Gorbon ise markasının geçmişten günümüze serüvenini anlattı.

Sanatçılar da festivalde konuşmacı oldu

Sunuculuğunu Afşin Yurdakul’un yaptığı Ankara Marka Festivali’ne "Çılgın Bir Marka Hikayesi’’ başlıklı konuşması ile ünlü sanatçı Mustafa Sandal da katılarak kendi marka yolculuğunu izleyicilerle paylaştı. "Etkili Makyaj, Pazarlama" konulu oturumda ünlü YouTuber Danla Biliç ile Socialand Kurucusu Arda Kofoğlu yer alırken, "Sosyal Medya Amaç mı Araç mı?’’ başlıklı konuşması ile sanatçı Koray Avcı sevenleri ile buluştu.

3. Ankara Marka Festivali’nin ilk gününün kapanışı, ünlü komedyen Eser Yenenler’in "Marka Sokaklar" başlıklı söyleşisi ile yapıldı. Festivalin son gününde Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, oyuncu Tolga Sayışman, Düş İşleri Bakanı ve Kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, yönetmen Arda Erdik ve Çapamag Kurucusu İzzet Çapa’nın da aralarında bulunduğu konuşmacılar izleyiciyle buluşacak. Faruk Şener, Ahmet Naç ve Nuray Sayarı da okurlarıyla bir araya gelerek kitaplarını imzalayacak. Ana sponsorluğunu Türk Hava Yollarının, resmi sponsorluğunu Çalık Holdingin üstlendiği festivalin organizasyonunu TemaCC yürütüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.