Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Asalet bende başlar bende biter

Adamlar oturdukları zaman mangalda kül bırakmıyorlar. “Benim büyük büyük dedem hacıydı, dedem hacı, babam hacı, kısmet olursa bende biraz daha hayatımdan nasiplendikten sonra hacı olacağım.” ( Doğru ya dedelerinin hacılığı hocalığı seni kurtaracak öyle mi öbür tarafta?) 

Hayatımdan nasiplenmek ne demek?  

Gencim ya biraz daha içeyim,  mıçayım, elden ayaktan düşünce, zevki safa yapamayacak hale gelince hacca gider temizlenir gelirim. 

Bahçe kapısını da yeşile boyatırsın artık sen. O evde bir hacı olduğunu bilsinler diye. 

Diğer yandan kandil gecelerinde arındığını zannedenlere ne demeli? 

Kadir gecesinden başka Kandil gecesi olmadığı bilmiyor musunuz? 

Peygamberimiz (S.A.)in ana rahmine düştüğü, geceyi hangi yakını biliyor da, siz biliyorsunuz ve kandil olarak kutluyorsunuz? 

Siz Peygamber (A.S) efendimizin Miraca çıktığı geceyi kutlayıp özel bir gece yaşadığını nereden  biliyorsunuz?  

Efendimizin doğduğu gecelerde, yaş günü kutladığını ya da kutlattığını nereden uyduruyorsunuz?        

Kandil geceleri peydah edip sadece o gecelerde, Allah’a yalvarıp aklanacağını, Günah çıkararak temizleneceğini zanneden zavallılar; Allah hata ile yapılan ve işlenen günahlarınızı hemen fark edip, bir daha işlememeniz kaydı ile affediyor. 

Sizler, Kandil gecelerinde, Hristiyanların her Pazar günah çıkarıp arındıklarını zannettikleri gibi, arındığınızı günah çıkardığınızı mı zannediyorsunuz?   

Dinimizin içine soktuğunuz bidatlar yüzünden sanki yeni bir din yarattınız. Atalarınızın hacılığı hocalığı ile sizlerde temiz, iyi insanlar olduğunuzu zannettiniz. 

Bazılarınız seyit olduğundan dolayı cennetin kapılarının size açılacağını zannediyorsunuz.  Diğer bazılarınız da Şeyhinizin, gavsınızın elini eteğini öptüğünüzde cennete gireceğinizi zannediyorsunuz. Onların kerameti olsa kendileri için kullanırlardı. Oysaki onlar sizleri kullanıyorlar. 

Ramazan yaklaşıyor. İyi insan olamamış ama namazında niyazında, orucunda terafisinde olan; Nice faizciler, nice tefeciler, nice haram zadeler, nice kul hakkı yiyenler, kanuni ama insani ve vicdani olmayan yollardan para kazananları gösteriş içinde göreceğiz. 

Oysaki yüce Allah’ın tek muradı iyi insan olmamızdır. Abdest, namaz, oruç, zekât, hac, hayır hasenat hepsi iyi insan olma yolumuzdaki araçlardır. 

İyi insan olma konusuna girmeyeceğim biraz düşündüğünüzde hepiniz nasıl iyi insan olunur bulacaksınız. 

“Oturdun fetva veriyorsun yine Kızılaslan,” diyenlerinizi duyuyor gibiyim. Asla öyle bir niyetim yok bakınız Maun suresinde Yüce Allah ne diyor?  

“Dini yalanlayanı gördün mü?  

İşte o yetimi itip kakar;  

Yoksulu doyurmaya teşvik etmez;  

Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. 

Onlar gösteriş yapanlardır hayra da mani olurlar” 

Şimdi çevrenizde,  lokma, şerbet ve yemek hayrı yapanları şöyle gözlerinizin önüne getirin. Hepsi, tanıdıklarını meydanlarda, herkesin gözünün önünde ağırlamanın mutluluğunu yaşarlar. Oysaki kenarda köşede gerçekten yoksul ihtiyacı olanları arayıp bulmazlar.  

Bu hayır mıdır yoksa gösteriş mi şer mi? ( pandemi döneminde hayır yaptığını zanneden, gafillerin hayırları şer oldu. Memleket kırmızıya boyandı) 

İyi insan olmamızı sağlamayan ibadetler, gösteriş için yapılan hayır hasenatlar, bizleri örnek alan insanları dinden çıkarıyor. 

İsra suresi 25. Ayeti bakınız ne diyor. 

“Rabbimiz sizin kalplerinizi çok iyi bilir. Eğer siz iyi olursanız, şunu bilin ki Allah kötülükten yüz çevirerek tövbeye yönelenleri son derece bağışlayıcıdır” 

Saygı değer okuyucularım yukarıdaki başlığa gelince; Napolyon’un sözüdür o söz. “Asalet bende başlar bende biter” Atalarımızın yüceliği, iyiliği, şeyhimizin, gavsımızın marifetleri, bizleri asla kurtarmayacaktır. Ya da onların kötülüğü bizleri asla kötü etmeyecektir.  

Hepimizi kurtaracak olan şey iyi birer insan olmamızdır. 

Saygılarımla.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum