Âşıklar Aydınlılara unutulmaz bir gece yaşattı

Âşıklar Aydınlılara unutulmaz bir gece yaşattı

Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneğinin düzenlediği Âşıklar Şöleninde, ülkemizin meşhur âşıkların katılımı ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Türk halk kültürünün temel değerlerinden olan Âşıklık ve Ozanlık geleneğinin korunmasını, yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılması için Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneğinin düzenlediği ‘Milli birlik milli bütünlük âşıklar şöleni’, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Aydın’ın Efeler ilçesinde gerçekleşti. Âşıklar Şöleninin açılış konuşmasını Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneği Başkanı Muhsin Özen yaptı. Amaçlarının Âşıklık ve Ozanlık geleneğini gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade eden Özen, katlılarından dolayı Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel’e ve katılımcılara teşekkür etti.

Âşıkların sazıyla sözüyle doğruları halka anlatan kişiler olduğunu vurgu yapan Doç.Dr. Caner Işık, “Türkler törelerini âşıklar vasıtasıyla yürütmektedir. Türklerin töresine bağlılığı gibi Âşıklar da sönmeyecektir” dedi.

GECEYE RENK KATTILAR

Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nusret Debre, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğretim görevlisi Doç.Dr. Caner Işık, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yr. Doç. Dr. Ayten Can ve Aydınlıların yoğun ilgi gösterdiği ‘Âşıklar Şöleni’ne Türkiye'nin en sevilen ozanları; Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneği Başkanı Muhsin Özen, Kars’tan Celal Bulut, Muş’tan Nuri Demiroğlu, Ağrı’dan Binali Kılıç, Ardahan’dan Ensar İpekoğlu, Aydın’dan yerel sanatçı Fethi Civan, ‘Davazlı Süleyman’ olarak bilinen halk şairi Süleyman İncedal okudukları birbirinden güzel eserlerle geceye renk kattı. Ünlü ozanların karşılıklı atışmaları ise izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonunda gerçekleştirilen gecede okunan her eser, izleyenleri coşturdu.

ÂŞIKLAR ATIŞTI

Sahneye gelen âşıklar 2`şer ve 3`erli gruplar halinde atışma, türkü dallarından örnekler sundu. Sahne alan âşıklar, sazlı atışmalarıyla izleyenlerin beğenisini kazanırken, Davazlı Süleyman’ın okuduğu şiir katılımcılardan büyük alkış aldı. Ayrıca, okunan duygu yüklü türküler izleyenlere hüzünlü dakikalar yaşattı.

ÂŞIKLIK VE OZANLIK GELENEĞİ YAŞATILSIN

Âşıkların duygularını anında dile getirme yeteneğine sahip kişiler olduğunu kaydeden Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel, Âşıklık ve Ozanlık geleneğinin yaşatılmasını istedi. Geçenin sonunda şölene katılan âşıklar, plaketlerini Vali Yardımcısı Gürel’in elinden aldı.

103.jpg104.jpg106-001.jpg109.jpg111.jpg112-003.jpg113.jpg115.jpg118-002.jpg119-001.jpg120.jpg121.jpg

122.jpg123.jpg125-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.