Astronotlar İçin Egzersiz Kıyafeti Geliştirdi

Astronotlar İçin Egzersiz Kıyafeti Geliştirdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Mehmet Ergül, astronotlar için egzersiz kıyafeti geliştirdi.Geleceğin Havacılık ve Uzay Mühend...

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Mehmet Ergül, astronotlar için egzersiz kıyafeti geliştirdi.

Geleceğin Havacılık ve Uzay Mühendislerini yetiştirmek için eğitime başlayan İEÜ, astronotlar için egzersiz kıyafeti geliştirdi. İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğrencisi Mehmet Ergül, NASA Johnson Space Center ile yürüttüğü bilgi alışverişi ve astronot antrenörlerinin yönlendirmesiyle ’Orpheus’ adını verdiği giyilebilen bir egzersiz aleti yaptı.

Projesi hakkında bilgi veren Ergül, "Astronotların yer çekimsiz ortamda egzersiz yapabilmesi için tasarlanan ARED adı verilen gelişmiş dirençli egzersiz aleti bulunuyor. Bu ürün insan vücuduna yer çekimsiz ortamda egzersiz yapabilme imkanı sunuyor. Ancak cihaz ergonomi ve alan kullanımı açısından verimsiz, teknoloji olarak da 2016 yılı itibariyle zayıf kalıyor. Ürün astronotun vücuduyla etkileşim halinde olmalı. Ergonomi anlamında da kusursuz olması gerekiyor. Bunun için uzay misyonlarını da düşünerek ve konuyu yeniden ele alarak egzersiz kıyafetini tasarladım" dedi.

"Kusursuz ergonomi"

Yer çekimsiz ortamda yer ve yön duygusunun önemini kaybettiğini, bu nedenle aletlerin vücuda entegre edilerek kullanılması gerektiğinden yola çıktığını belirten Ergül, "Kıyafetin dış iskeletin eklemlerinde bulunan elektrik motorları, egzersiz yapılırken bir direnç oluşturuyor. Bu sayede egzersiz tamamlanıyor. Ürünün dış iskelet şeklinde tasarlanması vücuda kusursuz oturarak ergonomi anlamındaki eksiklikleri gideriyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.