Astronotlar için egzersiz kıyafetine uluslararası ödül

Astronotlar için egzersiz kıyafetine uluslararası ödül

Geleceğin Havacılık ve Uzay Mühendislerini yetiştirmek için eğitime başlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi, (İEÜ) astronotlar için geliştirilen egzersiz kıyafeti ile 80 farklı ülkenin katıldığı uluslarar...

Geleceğin Havacılık ve Uzay Mühendislerini yetiştirmek için eğitime başlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi, (İEÜ) astronotlar için geliştirilen egzersiz kıyafeti ile 80 farklı ülkenin katıldığı uluslararası tasarım yarışmasında altın ödülü almaya hak kazandı.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Mehmet Ergül tarafından bitirme projesi olarak tasarlanan egzersiz kıyafeti, İtalya’da yapılan ve dünyanın 80 farklı ülkesinden 10 bin projenin başvurduğu “2017 A’Design Yarışması”nda, “Gold Winner” oldu. Ergül, ödülünü 6 Haziran’da Milano’da gerçekleştirilecek törende alacak. İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş da Ergül’ün tasarımını inceledi.

Dünya üzerinde yapılan pek çok egzersizi yapabiliyor

Ergül, NASA Johnson Space Center ile yürüttüğü bilgi alışverişi ve astronot antrenörlerinin yönlendirmesiyle “Orpheus” adını verdiği giyilebilen bir egzersiz aleti yaptı. Ergül, “Vücuda giyilebilen bu egzersiz aleti sayesinde yerçekimsiz ortamda, dünya üzerinde yapılabilen pek çok egzersiz hareketini gerçekleştirebilmekteyiz. Ürünü tasarlama aşamasında NASA’dan araştırmacılar ve bilim insanlarıyla iletişim halinde olarak daha doğru ve teknik anlamda verimli bir konsepte ulaştım. Gelecekteki uzay misyonlarını da düşünerek konuyu yeniden ele aldım. Böylelikle egzersiz kıyafetini tasarladım ve ödül almam beni bu konuda da çalışmaya teşvik etti” dedi.

Kusursuz ergonomi

Yer çekimsiz ortamda yer ve yön duygusunun önemini kaybettiğini, bu nedenle aletlerin vücuda entegre edilerek kullanılması gerektiğinden yola çıktığını belirten Ergül, “Kıyafetin dış iskeletin eklemlerinde bulunan elektrik motorları, egzersiz yapılırken bir direnç oluşturuyor. Bu sayede egzersiz tamamlanıyor. Ürünün dış iskelet şeklinde tasarlanması vücuda kusursuz oturarak ergonomi anlamındaki eksiklikleri gideriyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.