Atatürk Araştırma Merkezinden Suriye konulu üç eser

Atatürk Araştırma Merkezinden Suriye konulu üç eser

Suriye’nin yakın tarihine ışık tutarak, günümüzdeki mevcut siyasi durumu doğru analiz etmeyi sağlayacak üç önemli eser, Atatürk Araştırma Merkezi yayınları arasında yerini aldı.Atatürk Araştırma Merke...

Suriye’nin yakın tarihine ışık tutarak, günümüzdeki mevcut siyasi durumu doğru analiz etmeyi sağlayacak üç önemli eser, Atatürk Araştırma Merkezi yayınları arasında yerini aldı.

Atatürk Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Ömer Osman Umar tarafından kaleme alınan “Osmanlı Yönetimi ve Fransız Manda İdaresi Altında Suriye (1908-1938)” başlıklı eserin Arap milliyetçiliğinin doğuşunda etkili olan sebepler, Arap milliyetçilerinin faaliyetleri, İttihat ve Terakki’nin Araplara karşı politikası ve savaş sırasında Arapların tutumu gibi konuları aydınlatmanın yanında Fransız mandası dönemindeki Arapların bağımsızlık ve Suriye’nin birliği hususundaki faaliyetlerini incelediği kaydedildi.

Prof. Dr. Mehmet Derviş Kılınçkaya tarafından kaleme alınan “Osmanlı Yönetimindeki Topraklarda Arap Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Suriye” başlıklı eserin temel amacının da Osmanlı Devleti’nin dağılma döneminde ortaya çıkan milliyetçilik hareketlerinden biri olan Arap milliyetçiliğini anlamaya çalıştığı vurgulanarak, Arap milliyetçiliğinin ortaya çıkışının Batı etkisi ile beraber geliştiği belirtildi. Bu bakımdan Arap milliyetçilik hareketinin modernleşme sorunlarıyla da iç içe geçtiğine dikkat çekilerek, bu çalışmanın söz konusu süreci ve sorunlarını ele aldığı bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Volkan Payaslı tarafından kaleme alınan “Sancak’tan Vilayet’e Hatay (1921-1960) (Siyasal, Sosyal ve Kültürel Yönüyle)” başlıklı eserin ise idari, toprak ve nüfus politikalarının yörede yaşayan Türkler aleyhine değiştirilmesi için izlenen yöntem ve bunun sonucunda İslam coğrafyasında hâlen oynanmaya devam eden tehlikeli oyunları anlama açısından 7 yıllık bir emeğin ürünü olduğu vurgulandı. Eserin okuyucuya zengin, derinlikli ve doyurucu bilgi sunduğu ifade edilerek, "Bu eserde Fransız kültür emperyalizminin izlerini sürmekle yetinilmeyip, aynı zamanda ülkenin bütününde gerçekleşen inkılapların bölgede heyecanla uygulanması üzerinde de durulmuştur. Türkiye ile oluşturulan kültürel koridorun sağlanması üzerinde durulurken, aynı zamanda Hatay davasının haklılığının hukuki boyutu da gözler önüne serilmektedir" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.