“Atatürk, CHP ve Din”

Bu sözleri anımsarsınız…                                                                           

"Şimdi İstanbul Üsküdar’a bir müftü müsveddesi koymuş…"                                                  

CHP’nin son olağanüstü Kurultayında, İşte bu müftü müsveddesi PM’de en çok oyu alan (665 oy), Üsküdar eski müftüsü, 30 Mart 2014 teki Üsküdar Belediye Başkan adayı, Rahmetli Türkan Saylan’ın cenaze töreninde namazını kıldıran ve defneden, CHP milletvekili İhsan Özkes’ten başkası değil.

Sayın İhsan Özkes Hoca,

“Atatürk, CHP ve Din” isimli bir kitap yazdı.

“Kim ki Atatürk’e ‘dinsiz’ diyorsa, kendisi dinsizdir.”

Yanıtını vererek…
***

Kitaptan bazı anekdotlar…

TBMM 23 Nisan 1920 Cuma namazı sonrasında Kuranı Kerim, hatim ve dualar okunarak açılmıştır.  

Suudiler 1926 yılında sınırları içindeki tüm mezarlıkları yıkıyorlardı. Atatürk sıranın Hz. Muhammed’in kabrine geldiğini öğrenince bir telgraf çekerek bunu engellemiştir. Telgrafta “Bir tek taşına bile dokunursanız ordumu aşağı gönderirim.” Demiştir. Bu telgrafın bugün yok edildiğinden söz edilir.

Mustafa Kemal ve CHP, Meclisten karar çıkararak Kuranı Kerim’in Türkçeye çevrilmesini sağlamıştır. Bu çevirinin 8 bin nüshasının parasını bizzat Atatürk ödemiştir.

Atatürk, Yunanlıların yakıp yıktığı birçok caminin tamiratını bizzat yaptırmıştır. Yine Eskişehir iline bağlı Mihalıççık’taki Yunanlıların yakıp yıktığı, kasabalının yaptıramadığı camiyi yeniden yaptırmak üzere cebinden 5 bin lira gönderir. Bu camiye bugün “Atatürk Camisi” de denilmektedir.

**

Atatürk’ün bir yanında, dindar ve yeni devletin ilk Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak ve bir yanında Ankara Müftüsü, daha sonra ilk Diyanet İşleri Başkanlığını yapacak Rıfat Börekçi Hoca vardı. Ata önce Mareşal Çakmak’a danışır, Rıfat Hoca da Cuma hutbesinde gerekeni halka anlatırdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Mart 1924 tarihinde Mutafa Kemal Atatürk ve CHP tarafından kurulmuş, kırmızı plakalı makam aracı verilmiştir. Rıfat Börekçi ilk Diyanet İşleri Başkanı olmuştur.Yine 3 Mart 1924 günü hilafet kaldırılmıştır. 4 Mart Günü “Dünya Laiklik Günü” olarak anılmaktadır.

***

İhsan Özkes hocanın bir başka söylemi oldukça etkileyicidir.

“CHP’lilerin dindarlığı ile AKP’lilerin dindarlığı arasında bir araştırma yapsanız, CHP’liler AKP’lilerden daha dine yakındırlar. Çünkü CHP’liler umreye giderken, jetlerle gitmez, kul hakkı ile haram para ile gitmez…” *

Oy adına, din ve mezhep üzerinden siyaset yapanlar, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Umre’ye gittiğini hatırlamak istemezler elbette…

Keza Başkent Ankara’da Çankaya Camisinin yapımında İsmet-Mevhibe İnönü ailesinin maddi yardımları ile tamamlanabilmiştir. Hatta Mevhibe Hanım caminin iç düzenlemesi için halılar aldığından söz edilir.

***

Din üzerinden siyaset yapanları, hatta iktidara gelenleri, günde aynı vakit namazını iki farklı yerde kılanları, trilyon davalarını, yolsuzluk, kin, nefret hezeyanları saçanlar ile Cumhuriyet ilkelerine yapılan saldırıları gördükçe Atatürk ve CHP’nin Laiklik ilkesinin gerekliliği ve haklılığı her daim anlaşılmaktadır.

Tarafsız kalacağına namusu ve şerefi üzerine yemin edip de fellik fellik oy istemek… Bizim Mısdafendi olayı özetledi.

“Yemin ederken ya ayağını kaldırdı ya da parmakları ile “boz” işareti yaptı…”

*Milliyet.com.tr, 20.11.2014

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.