Atatürk’ün kurduğu THK böyle battı

Ulu Önder Atatürk'ün 1925'te kurduğu Türk Hava Kurumu (THK) yıllar içerisinde adım adım batağa sürüklendi.

THK, ‘hurda' denilen uçaklarla yüzlerce yangına müdahale etmiş, önceki yıl Teknofest'te gösteri uçuşu ve yangın söndürme tatbikatı yapmıştı. Kurumun dernek statüsünden vakıf statüsüne geçirilmesi sonrası 2011'de THK Üniversitesi kuruldu. Üniversiteye yapılan yatırım kurumun mali yapısını bozdu. 2013'te kurban derisi bağışı alması yasaklandı. O dönemki Genel Başkanı Osman Yıldırım yolsuzluk iddiasıyla 2014'te tutuklandı. Taşınmazlar satışa çıkarıldı ancak darboğaz aşılamadı.

BORÇ YÜKÜ ARTTI

THK'nın yeni yönetimi iş insanları için 2 jet satın aldı ve 21 milyon dolar borca girildi. Jetlerden birine borcu nedeniyle Avusturya'da el konuldu. Sağlık Bakanlığı'nın ambulans helikopter ihalesini alan THK, helikopterleri teslim edemedi. Binin üzerinde gayrimenkulü olan THK'nın 2019 itibarıyla 1 milyar 700 milyon lira borcu oluştu. AKP'li eski bakan Cenap Aşçı da THK'ya kayyum olarak atandı. Yangın söndürme uçaklarının ihaleye girmesi ise şartnameye konan 100 litrelik fark nedeniyle engellendi.

Bir dönem havacılıkta gururumuzdu.

Türk Hava Kurumu, Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra, 16 Şubat 1925'te Atatürk'ün emriyle “Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla kuruldu. Kayseri'de TOMTAŞ Uçak ve Motor Fabrikası'nı hizmete açtı. 1941'de Etimesgut Uçak Fabrikası, 1944'de de AOÇ uçak motor fabrikası kuruldu. THK aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen'in de bulunduğu, birçok pilot yetiştirdi. Yangın söndürme uçakları ile yıllarca orman yangınlarında başarılı bir şekilde mücadele verdi. 1997'de Dünya Hava Oyunlarını Türkiye'de düzenledi. Uluslararası Havacılık Federasyonu, Türk Hava Kurumu'na Dünya Hava Oyunları kurucu ödülü verdi.

Bazıları bu yangın felaketini bile sömürmekten utanmıyor. İşte, bir örnek mi arıyorsunuz Cüppeli Ahmet Hoca. Ülkemin ciğerleri yanarken o şov yapmanın peşinde ne diyor cübbeli “Tekbir yangınları söndürür. Yangını gören ve izleyen herkes Allahu Ekber deyip tekbir getirirse yangın söner.”

Yakında uzaya gideceklerini iddia edenler bu manzara karşısında acaba ne diyecekler.

Kurban derilerini THK topluyor diye tu kaka ilan edilen THK her bakımdan etkisiz hal getirildi.

THK bu iktidar tarafından mahvedildi. Senelerce yangınlarda kullanılan uçaklar çürümeye terk edildi.

1970 yılından 1975 yılına kadar Antalya Side Müzesinde görevliydim. Ara sıra Side’ye çok uzak olan Zerk Antik kentine giderdim. Antik kente ulaşmak için uzun ormanlık yollardan geçer o çam ağaçlarının ve Osmanlı çınarlarının serinletici gölgelerine doyum olmazdı. Bu ormanların içinde bulunan orman köyleri ve köylerin içinde yaşayan orman köylüleri çok mutluydular.

Başta Manavgatlıların ve ülkemin ciğerleri yandı. O güzelim köyler bu yangında yok oldular.

Sadece orman değil ormanı kendilerine barınak ve yuva yapan bütün canlılarda yok oldu.

Doğu Karadeniz de sel felaketi, Yolgeçen hanına dönen Suriye ve İran sınırlarındaki durum, ülkeme çok yazık oluyor.

İktidar sahipleri Marmaris’te itfaiyecilere motoru ile su taşırken can veren köylü çocuğu Şahin Akdemir kadar sorumluluk almıyorlar veya alamıyorlar.

İki itfaiyecimiz ve köylülerimiz canlarından olurken THK kayyum olarak atanan yetkilinin nikâh törenine katılmıştım demeye utanmıyor.

Yazık çok yazık bu gidiş iyi bir gidiş değil. Biz bunlara layık değiliz ülkemin ciğerleri yandı.

Ülkemin ciğerleri yanarken Sayın Cumhurbaşkanım Marmaris’te insanların tepelerine çay paketi atıyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum