Aydın Büyükşehir 30 Bin Fidenin Dağıtımına Başladı

Aydın Büyükşehir 30 Bin Fidenin Dağıtımına Başladı

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ’Yerel Tohum Projesi’ kapsamında 30 bin fidenin dağıtımına başlandı. Efeler ilçesinde gerçekleşen 5 bin adet fide dağıtımına vatandaşar büyük ilgi gösterdi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ’Yerel Tohum Projesi’ kapsamında 30 bin fidenin dağıtımına başlandı. Efeler ilçesinde gerçekleşen 5 bin adet fide dağıtımına vatandaşar büyük ilgi gösterince zaman zaman izdiham yaşandı.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da, Büyükşehir Belediyesi yerel ürün çeşitliliğini artırmak için dağıtacağı 30 bin sebze fidesi için ilk etapta Efeler ilçesinde 5 bin adet fide dağıtıldı. Atatürk Kent Meydanı’nda yapılan fide dağıtımında vatandaşlar Aydın’ın yerel tohumlarından elde edilen sebze fidelerini alabilmek için uzun kuyruk oluştururken fide almak için birbiriyle yarışa giren vatandaşlar arasında izdiham oluştu. Fide dağıtımı için kurulan stantta vatandaşlara kendi eliyle fide dağıtan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Aydınlı vatandaşlara yüzde 100 yerli üretim olan fidelerden elde edilecek sebzeleri gönül rahatı ile tüketmelerini söyledi.

Bu proje ile yerel ürün çeşitliliğini gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmayı amaçladıklarını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Yıllar öncesi tükettiğimiz sebzenin meyvenin tadını bugün alamadığımızı pek çok kez birbirimizle paylaşıyoruz. Hafızalarımızdan silinmeyen o lezzetlerin sırrı yerel tohumlarla üretilen fidelerden geliyor. Eski lezzetli ürünlerimizi tekrar pazarlarımıza , mutfaklarımıza getirebilmek adına Yerel Tohum Projesi başlattık. Bu amaç doğrultusunda Karaot Derneği ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenipazar’da 4 dekarlık açık alanda Yerel Tarım Ürünleri Çalışma Sahası oluşturduk. Bu fidelerimiz bu sahamızda üretildi. Yenipazar’da ilçe girişinde bir Çalışma Sahası daha bulunmakta. Bu iki alanda yerel tohumlarımız kullanılarak fidelerimiz üretilmekte ve halkımızın kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yenipazar’da bulunan seramızdan fide almak için bir çok köy, ilçe ve komşu illerden vatandaşlarımız geliyor” dedi.

“HER MEVSİM İÇİN SEBZELİK FİDESİ DAĞITACAĞIZ”

Yerel tohumların ve geleneksel tarım yöntemlerinin hızla kaybolduğunu dikkat çeken Başkan Çerçioğlu, “Bu yok oluşun önüne geçmeyi planlıyoruz. Bu anlamda toplam 30 bin adet olmak üzere, bugün 5 bin adet yerli tohumlarla üretilmiş, hibrit olmayan, meyvesinden tohum elde edilebilecek domates, biber ve patlıcan fidelerini sizlerle paylaşıyoruz. 25 bin adet yerel fideyi ise Bozdoğan, Yenipazar, Çine, Koçarlı, Söke, Didim ve Kuşadası ilçelerimizin köylerinde dağıtacağız. Fidelerimiz, Yenipazar salçalık, oturak ve yarı sırık domatesleri, Karaot Boz, Yenipazar Topan, Donduran Ala patlıcanları ile Yenipazar biberlerinin yerel fideleridir. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, her mevsim için sebzelik fide üretip vatandaşlarımıza dağıtacağız. Bu fideleri tek yıllık bir ürün olarak görmeyip, gelecek yıllara aktarılacak birer tohum sağlayıcı olarak düşünmeliyiz” diye konuştu.

aydin-buyuksehir-30-bin-fidenin-dagitimina-basladi.jpgaydin-buyuksehir-30-bin-fidenin-dagitimina-basladi-001.jpgaydin-buyuksehir-30-bin-fidenin-dagitimina-basladi-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.