Aydın CHP’de “Duraklama Devri”

Pazar günü Türkiye’de milletvekilleri genel seçimi için seçmen, sandık başına gitti. Aydın’da da 2 bin 452 sandıktaki 791 bin 89 seçmenin 681 bin 381 oyu geçerli sayıldı. Sandığa katılımın yüksek olduğu gözlemlenirken genel itibariyle yüzde 87 civarında oy kullanıldığı görüldü…

Aydın’ın en büyük ilçesi Efeler’de gün boyu seçimi izledim…

Önceki seçimlerde alışık olduğumuz seçim havası yoktu. Büyük bir sessizlik söz konusuydu. Her seçim döneminde okul bahçelerinde seçmeni etkilemeye dönük türlü çabalar harcayan parti görevlileri, bu kez sahada yoktu…

Ancak seçmenler oldukça duyarlıydı. Erken saatlerde yaşlı, hasta, engelli pek çok seçmen sandık başına gitti ve oy kullandı…

Ve beklenen saat gelip, oy verme işlemi bittikten sonra CHP ve MHP'liler büyük bir şaşkınlık yaşadı…

Ne CHP ne de MHP beklediğini alamadı… CHP oylarını korusa da 7 Haziran’da kazandığı 4 milletvekilinden 1’ini AK Parti’ye kaptırmasıyla Türkiye genelinde büyük oy sıçraması yaparak tek başına iktidar olan AK Parti seçimlerin tek galibi oldu.

İl genelinde önemli bir oy kaybına uğrayan MHP belediye başkanlıklarını kazandığı Nazilli, İncirliova ilçelerinde 3’üncü, Germencik’te HDP’den sonra 4’üncü parti oldu.

Tabii bunda pek çok etken olmakla birlikte en büyük etken MHP’nin milletvekili aday listesi oldu. Ali Uzunırmak’ın listede olmaması bazı kesimleri sevindirse de 1 Kasım aday listesi parti tabanını memnun etmedi. Buna partinin genel politikasındaki tutarsızlık eklenince MHP seçmeni AK Parti’ye destek verdi. Sonuçta ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da hüsrana uğradı.

2009 yerel seçimlerinden beri Aydın’daki seçimlerin tek galibi CHP idi… Türkiye genelinde yüzde 25 oy oranıyla önceki seçimlerde aldığı oy oranının altında kalan CHP’yi Aydın’da yüzde 40’ın üzerindeki oy oranıyla birinci yapan en önemli aktör Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ydu.

7 Haziran’da 4’üncü sıradan milletvekili seçilen Fatih Atay’ın Meclis’e gitmesinde önemli rol oynayan Başkan Çerçioğlu’nun çabaları bu defa Atay’ı Meclis’e göndermeye yetmedi. 7 Haziran seçimlerinin ardından yaptığımız “CHP’nin Zaferi, AK Parti ve MHP’nin Hezimeti” başlıklı yazımızda; “Aydın’da alınan sonuç CHP’li yöneticiler açısından bir zafer, AK Parti ve MHP açısından da büyük bir hezimet olmakla birlikte herkesin oturup analizini çok doğru yapması gerekiyor…CHP zafer sarhoşu olmamalı, seçmenin CHP’ye de verdiği mesaj doğru okunmalıdır. Aksi halde birincilik kalıcı olmayacaktır” demiştik.

Evet aynen böyle oldu. CHP zafer sarhoşluğundan bir türlü ayılamadı. CHP İl Örgütü ve milletvekilleri Bülent Tezcan, Metin Lütfü Baydar ve Fatih Atay, Başkan Çerçioğlu’nun ilçelerde açtığı “Yerel Hizmet Merkezi” açılışının dışında çok fazla sahada görünmediler. Açılışlar kalabalıktı ama halk yoktu… Bize göre Hüseyin Yıldız bu anlamda halkla en çok buluşan milletvekili oldu. Sonuçta 7 Haziran’ı iyi okuyamayan CHP Aydın’da 1 milletvekilini kaybetti.

CHP 2014 yerel seçimlerine göre önemli bir oy kaybına uğrasa da; 1 Kasım’da, 7 Haziran’a göre oyunu korumayı başardı. Yani CHP’de “duraklama devri” başladı. Bunda CHP’nin başarısında önemli isim Başkan Çerçioğlu’nun, "Aydın'ın malları Aydın'da kalsın" kampanyasına karşın belediyede Aydın’a yabancı, Aydın’ı ve Aydınlıyı bilmeyen, ‘Karacasu’ya git’ deseniz İzmir istikametine gidecek bürokratlar ile çalışmayı tercih etmesinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bu böyle gider, önlem alınmazsa, CHP’nin aldığı yüzde 40 oyun içinde, MHP ve merkez sağdan çok sayıda seçmenin olduğu da düşünüldüğünde “gerileme devri”nin başlaması kaçınılmaz olacaktır.

Bu konuyu önümüzdeki zaman içinde yeniden değerlendirebiliriz ama 7 Haziran’dan sonra AK Parti ve MHP’ye yaptığımız uyarıyı bu defa CHP ve MHP’ye yapmak gerekiyor. CHP ve MHP yöneticileri başarısızlığın üstünü örtmek yerine nerede yanlış yaptıklarını tartışmalı, tüm suç seçmene atılmamalı; 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru analiz etmelidir. 

Neticede sandıktan çıkan sonuca, halkın iradesine saygı duyuyoruz. Herkes de saygı duymalıdır.

Sonuç olarak, seçilen milletvekillerinin Aydın ve ülkemiz geleceği için faydalı olmasını bekliyoruz…

Seçimler ülkemize ve Aydınımıza hayırlı olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum