Aydın Ticaret Borsası’ndan Yörex’te Coğrafi İşaret Çağrısı

Aydın Ticaret Borsası’ndan Yörex’te Coğrafi İşaret Çağrısı

Antalya’da düzenlenen 6. Yöresel Ürünler Fuarı’na (YÖREX) katılan Aydın Ticaret Borsası standı ilgi gördü. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa pazarına açılm...

Antalya’da düzenlenen 6. Yöresel Ürünler Fuarı’na (YÖREX) katılan Aydın Ticaret Borsası standı ilgi gördü. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa pazarına açılması gerektiğini kaydetti.

Üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım ürünleri, gıda ürünleri, el sanatı ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmak amacıyla düzenlenen YÖREX Fuarı’na bir çok oda ve firma katıldı. Antalya Expo Center’da Anadolu’nun yerel lezzetleri, el emeği göz nuru ürünlerinin sergilenerek, tanıtımın yapıldığı YÖREX’e Türkiye’nin 86 ilinden 388 üzerinde firma, oda ve borsanın yer aldığı fuarda inciri ile marka olan Aydın Ticaret Borsası da yerini aldı. Ziyaretçilere, incir, kestane, künar ve zeytin ikram edildi. Fuarın açılışını gerçekleştiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, borsa standını ziyaret etti. Antalya protokolünün de eşlik ettiği Hisarcıklıoğlu, ikram edilen incirin tadına baktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu da standı ziyaret edip, yöresel ürünlerin tadına baktı.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, ‘Sizin oraların nesi meşhur’ sloganıyla başlatılan Yörex fuarını çok başarılı bulduğunu belirterek, sadece Antalya halkını değil, yurt dışına ihracat yapan firmaları da görmeye başladıklarını söyledi.

“COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Fuar ile yöresel ürünlerin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığının altını çizen Bosnalı, “’Bu ürünlerin coğrafi işaretini alabilir miyiz? AB tescilini alıp dünya markası yapabilir miyiz?’ diye düşünmeye başladı. Türkiye’de coğrafi işaret bekleyen 200’e yakın ürün var. Bu işaret bölgenizin ürünü olduğunu gösteriyor ama bunu bir de dünyaya tanıtmak gerekiyor. Dünyada şu anda meyve türü olarak 3 ürün var. Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı var. Aydın için gurur verici bir olay. Fuarlar sayesinde bu ürünlerin değerini anladık. Bizim borsa olarak başvurduğumuz, memecik zeytini, künarla ilgili coğrafi işaret başvurumuz var. Ardından Brüksel başvurumuzu yapacağız” dedi.

“ÜRÜNLERİ AVRUPA’YA TAŞIMALIYIZ”

AB sürecinde tescil almanın uzun bir süreç gerektirdiğini aktaran Bosnalı, “Aydın inciri olarak AYTO’nun bir çalışması var. 7 yıldır devam ediyor. Kısa süre içinde incirimiz AB tescili alacak. Biz başlatırız, umarım bizden sonra devam eder. Biz yöresel ürünlerimize sahip çıkmaya başladık. Coğrafi işareti taşıyan ürünleri, Avrupa marketlerine de taşımalıyız. Biraz geç kaldık ama bir yerden başlamak gerekirdi. Üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.