Aydın Yörük Toyu renkli görüntülere sahne oldu!

Aydın Yörük Toyu renkli görüntülere sahne oldu!

Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün Yörük dernekleri iş birliği ile Yörük kültürünün gelecek nesillere aktarılarak yaşatılmasına katkı koymak amacıyla düzenlediği Yörük Toyu yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan şenliğin sürprizi Karakeçili Yörüklerinden olan ünlü türkücü Mahmut Tuncer oldu.

Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Yörük kültürünün gelecek nesillere aktarmak ve yaşatılmasına katkı koymak amacıyla Aydın’da faaliyet gösteren Yörük dernekleri ile birlikte Yörük Toyu düzenledi. Aydın Ayter alanı içerisinde düzenlenen törene Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, MHP İzmir Milletvekili Osmanağaoğlu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Sulçuk Aldemir, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Macit Engin, Aydın İl Emniyet Müdür Vekili Uğur Er, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, MHP Aydın İl Başkanı Haluk Alıcık, Karacasu Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, ile Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen çok sayıda Yörük dernekleri temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“YÖRÜK ALİ EFE AYDIN’IMIZIN GURURUDUR”

Yörük kültürünü yaşatılmasının önemini vurgulayan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy şunları kaydetti:

“Milletler tarihleriyle yaşar. Tarih olmadan gelecek yazılamaz. Tarihin içinde medeniyet ve kültür de vardır. Yarınlara daha emin adımlarla yürüyebilmemiz için kültürümüzün yaşatılması ve tanıtılması önemlidir. Bu kültürümüzü yaşatmaya çalışan derneklerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Yörükler ve Türkmenler Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Oğuz boylarındandır. Bu boylardan yerleşik hayata geçenler Türkmen adını alırken, Orta Asya’da başlayan göçebe hayatını Anadolu’nun bereketli topraklarında, yaylak ve kışlaklarında evleri olan çadırlarında hayatlarını devam ettirenlere de Yörük adı verilmektedir. Yörükler Anadolu’nun kültürel tarihinde önemli işlevler üstlenmişlerdir. Çağlar boyu süren yaşam biçimlerinde devletimizin tarih, kültür ve medeniyetinde özel bir yere sahip olan Yörükler yıllardır özünden benliğinden kopmadan milli ve manevi değerleri yaşatmışlardır. Yörüklerin Anadolu sevgisi birer yiğit, birer kızan, birer kahraman yapmıştır. Türk kültürü Yörükler etrafında şekillenmiş ve bugünlere gelmiştir. Yörüklere bahşedilen bazı karakterler var. Bunların başında özgürlük ve bağımsızlık gelir. Bunun yanında vatan savunması Yörüklerin asli görevidir. Zulme dur demek Yörüklerin en büyük meziyetidir. Yörükler haksızlığa tahammül göstermezler, güzel ahlaklı olmak en büyük özelliğidir. Sevgi ve saygı Yörüklerin ana kaynağıdır. Yörükler eş-dost ve akrabalarının dertleriyle dertlenir. Kimsesizlere kucak açmak, çaresizler çare olmak onların vazgeçilmez özelliklerindendir. Yörük özüyle, sözüyle, duasıyla üzerinde gökkuşağının renklerini taşıyan yağlık ve poşusuyla insanı insan yapan tüm değerleri içinde barındıran candır, dosttur. Yörük, vatanına, milletine, bayrağına son derece sadık ve bu değerler için gece gündüz çalışandır. Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlıklarıyla nam salmış Yörük Ali Efe Aydın’ımızın gururudur.”

Atatürk Kent Meydanı’nda kortej ile başlayan Yörük Toy’unda Karaçakal Yörükleri tarafından gelin alma, merkebe odun sarma, halaç bükümü canlandırıldı. Halk Oyunları gösterilerinin yer aldığı ve keşkek ikramı yapılan programda yöresel türküler seslendiren sanatçı Fatma Meşe Öz sahne aldı. Sanatçının “Ormancı” türküsünü seslendirirken Vali Aksoy’un eşlik etmesi büyük alkış aldı.

Daha sonra Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer’in babası ünlü türkücü Mahmut Tuncer sahne aldı. Program için para almadığını açıklayan Mahmut Tuncer, “Urfa’ya yerleşen Karakeçili Yörüklerindenim. Oğlum Umut, istediği için başka programı iptal edip buraya geldim. Aranızda olmaktan mutluyum” dedi. Sevilen türküleri seslendiren sanatçıya katılımcılar da eşlik etti. Yörükler oynadı, eğlendi, coştu.

Aydın Yörük Toy'u, çiçek sunumu ve havai fişek gösterisiyle son buldu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.