Aydın'da 100 Bin Seçmene Ne Oldu?

Yerel seçimlerdeki gibi büyükşehire ayrı, ilçe belediye başkanına ayrı, belediye meclisine ayrı, muhtara ayrı oy vermek yoktu.

Bu kez iş basiti...

Tek bir pusula vardı.

Vatandaş bastı mührü hemen çıktı.

Karıştırma şansı yoktu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 55 milyon seçmenin 40 milyonu sandığa gitti.

165 binin üzerinde sandıkta oy kullanıldı.

Tek pusula vardı.

O pusulanın üstünde de üç fotoğraf...

Birinci fotoğrafta Ak Parti`nin adayı Recep Tayyip Erdoğan vardı.

İkinci fotoğraf, HDP adayı Selahattin Demirtaş`ın...

Pusuladaki üçüncü fotoğraf ise CHP, MHP, DP, DSP`nin de içinde olduğu 14 partinin desteğini alan çatı aday Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu`nun...

BU MİLLET, RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I SEVİYOR

Seçimin sonucu oylama biter bitmez çok kısa sürede alındı. Resmi olmayan sonuçlara göre çatı çöktü ve Recep Tayyip Erdoğan, dünkü seçimlerde Türkiye genelinde yüzde 50’nin üzerinde oy alarak, Türkiye’nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Recep Tayyip Erdoğan’ı bu görevde görmek istemeyen yüzde 47-48 oranındaki seçmen topluluğu da elbette önemsenmelidir. Ama bir gerçeği de herkes artık içine sindirmek zorundadır: Bu millet, Recep Tayyip Erdoğan’ı seviyor ve kendisini O’nun yönetmesini istiyor.

Şahsen ben, seçimlerin ilk turda biteceğini öngörüyordum. 30 Mart’taki yerel seçimlerde yüzde 45.5 olan oy oranının, 10 Ağustos’ta yüzde 50’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyordum. Çünkü hem AK Parti, hem Recep Tayyip Erdoğan çok çalıştılar. Çok asıldılar. Buna karşın, muhalefet beklenen, umulan performansın çok altında kaldı. Ortaya bu sonuç çıktı.

MUHALEFETTE DEĞİŞİM ŞART

Bu sonuçlarla birlikte Türk siyasetinde mutlaka muhalefette de bir değişim şart görünüyor. Bu sütunları takip edenler, “siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı konusunda 10 aday belirlesin aday için örgütler ve halk bazında nabız yoklaması, kamuoyu araştırmaları yapsın… En çok oy destek bulan isim aday olsun…” önerisinde bulunduğumu hatırlarlar. Çatı aday İhsanoğlu’nun CHP ve MHP toplam oyunu alamadığı ortadadır.

Önümüzdeki günlerde bu durum tartışılacaktır ama CHP’liler MHP’yi, MHP’liler de CHP’yi suçlayacaklar. Zira seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasından itibaren, “CHP’lilerin bir kısmı sandığa gitmedi”, “MHP’lilerin bir kısmı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi” söylentileri ortalıkta dolaşmaya başladı…

Tabloya bakıldığında, İhsanoğlu’nun, son seçimlerde CHP’nin güçlü olduğu illerde birinci çıktığı görülüyor. Bu duruma göre, CHP tabanında önemli ölçüde adaya karşı küskün olanlar bulunsa, sandığa gitmese bile çoğunluğun sandığa gittiği ve İhsanoğlu’na oy verdiği görülüyor. Buna karşın, son yerel seçimlerde MHP’nin güçlü olduğu illere bakın. Erdoğan’ın İhsanoğlu’nu geçtiğini görürsünüz.

100 BİN SEÇMENE NE OLDU?

Aydın’dan örnek verecek olursak, 768 bin seçmenin ancak 585 bini sandığa gitti. 209 Mart yerel seçimlerinde AK Parti 189 bin 921 oy alırken, Erdoğan 216 bin 888 oy almayı başardı. Yerel seçimlerde CHP 285 bin, MHP 140 bin oy aldı. CHP ve MHP’nin toplam oyun 425 bin… İhsanoğlu ancak 328 bin civarında oy alabildi.

Çatı projesine destek veren CHP ve MHP dışındaki partilerin aldığı oyları bir kenarda tutuyor ve soruyorum: Yerel seçimlerde Aydın'da CHP ve MHP'ye oy veren 100 bin seçmene Cumhrbaşkanlığı seçimlerinde ne oldu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan işte bu şartlarla Cumhurbaşkanı seçildi. Oy versek de vermesek de O, herkesin Cumhurbaşkanıdır. Herkes bu sonucu içine sindirmeli, bu siyasi tabloyu beğenmeyenler muhalefeti yeniden şekillendirmenin yollarını aramalıdır.

Son söz;

Türkiye’nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı ülkemize hayırlı, uğurlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.