Aydın’da Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Aydın’da Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğinde her ilde düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği, Aydın’da renkli görüntülere sahne oldu.

- Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliğinde her ilde düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği, Aydın’da renkli görüntülere sahne oldu.

Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği kapsamında Aydın’da düzenlenen etkilikte içinde sevgiyi, samimiyeti barındıran, coşkuyu yansıtan, birlik ruhunu aşılayan ve kendine has kurallarıyla eğlenceli bir şekilde disipline eden oyunlardan mendil kapmaca, kaleli yakan top ve tombik (9 kiremit) oyunları Atatürk Spor Salonunda oynandı. Oyunlara katılan sporcular, sahada o güzel coşkuyu yaşarken, anne ve babalar tribünde kendileri de oynuyormuşçasına oturdukları yerden o heyecana, mutluluğa ortak oldu.

Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğinde yapılan değerlendirmeler sonucunda Mendil Kapmaca kategorisinde Cumhuriyet İlkokulu birinci, Ticaret Odası İlkokulu ikinci, Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu üçüncü ve Zafer İlkokulu da dördüncü oldu. Kaleli Yakan Top kategorisinde Cumhuriyet Anadolu Lisesi birinciliği, Anadolu Teknik Lisesi ikinciliği, Efeler Anadolu Lisesi A Takımı üçüncülüğü ve Efeler Anadolu Lisesi B Takımı da dördüncülüğü elde etti. Tombik (9 Kiremit) kategorisinde ise birinciliği Dr.Fevzi Mürüvvet Uğurluoğlu Ortaokulu, ikinciliği Zafer Ortaokulu, üçüncülüğü Avukat Cevat Aldemir Ortaokulu ve dördüncülüğü ile Osman Yozgatlı Ortaokulu elde etti.

Yarışmaların sonunda dereceye giren okul ve sporcuların madalyaları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın tarafından verildi. Şenliğe katılan tüm takım ve sporculara teşekkür eden Akın, “Gelecek yıl çok daha kapsamlı yapmaya planladığımız Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde hedefimiz çocuklarımız ve geleceğimiz için oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda bilgisayarların, tabletlerin akıllı telefonların ve internetin yaygınlaşmasıyla çocuklarımız ve gençlerimiz oyun ihtiyacını makinelerin başında, bireysel bir şekilde, hareketsiz olarak oyun ihtiyacını gidermektedirler. Nitekim yapılan araştırmalar göstermektedir ki son yıllarda çocuklarımız ve gençlerimiz arasında obezite oranının artmış olduğunu, sosyal ve paylaşımcı yaşamdan bireysel, asosyal bir yaşama doğru bir gidiş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu oyunlarda çocuklarımız o küçük yaşlarda bol bol hareket ederek sağlıklı fiziksel bir gelişim, motor hareket sisteminin sağlıklı gelişimi ve motor hareket becerisi, takım oyunlarıyla birlikte hareket etmeyi ve toplumla uyumu, oyun kurallarıyla toplumsal kuralları uymayı, kazandığı her oyunla kedine olan güvenini arttırırken kaybettiği her oyunlarda kaybetmeyi kabullenebilmeyi, duygularını ve davranışlarını kontrol edebilme alışkanlığını kazandırma hedeflenmektedir” dedi.

Çocuk oyunlarının önemine işaret eden Akın, “Çocuk oyunları; çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal yönden gelişmelerine katkı sunan oyunlar bütünüdür. Geleneksel çocuk oyunları faaliyetleri de bu kapsamda gelenek ve göreneklerin yeni nesillere aktarılmasını sağlayan kültürel bir etkinliktir. Bu kapsamda Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nin düzenlenmesi; Çocukların oyun alanlarını kısıtlayan modern şehir hayatında oynayamayan, unutulan ve öz kültürümüz olan geleneksel çocuk oyunlarımızı oynayabilmesini; Yarışma, kazanma ve kaybetme kavramlarının çocuklarımıza en olumlu şekilde öğreten değerler bütünü olması; Hızla çoğalan nüfusumuzun mutlu, sağlıklı ve bilinçli nesiller olarak geleceğe sağlam adımlarla yürümesini; Modern şehir yaşamının çocukların oyun alanlarını kısıtlamasından doğan olumsuzlukları kısıtlamasından doğan olumsuzlukları gidermesine katkı sağlaması,

Çocuklarımıza küçük yaşta spor kültürü ve spor bilinci kazandırması; Yetişkinlerin de çocuk oyunlarına katılmasıyla kuşaklar arası iletişimin ve paylaşımın artması hedeflenmektedir” diye konuştu.

AYDIN’DA GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİĞİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

AYDIN’DA GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ŞENLİĞİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.