Aydın’da Karlı Serinlik

Aydın’da Karlı Serinlik

Aydın’da havaların ısınması ile birlikte geleneksel kar helvası dönemi de başladı. Bardağı 1.5 TL’ye satılan kar helvası yiyenleri serinletirken, satıcıları da güldürüyor.

- Aydın’da havaların ısınması ile birlikte geleneksel kar helvası dönemi de başladı. Bardağı 1.5 TL’ye satılan kar helvası yiyenleri serinletirken, satıcıları da güldürüyor.

Yaz sıcaklarında insanların içini serinleten ve ilk olarak Roma İmparatoru Neron tarafından gladyatör dövüşlerini seyrederken tüketildiği öğrenilen kar helvası aradan binlerce yıl geçmesine rağmen halen Aydın’da yaz sıcaklarının en favori serinleme yöntemlerinden biri. Doğal olduğu için boğazlara zararı olmadığı belirtilen karhelvası Aydın’da aynı zamanda bir geçim kapısı olarak çok sayıda kişinin ekmek kazanmasına vesile oluyor. Havaların ısınması ile birlikte şehrin her köşesinde kurulan özel tezgahlarda satılan kar helvasının yemek içi Aydın’a gelenlerin olduğunu belirten Aydınlı kar helvacılardan Sabahttin Yakar, bu yıl sezonun geç başladığını ancak aniden başlayan sıcaklarla birlikte işlerin açıldığını söyledi.

Bazı kişilerin kıştan beri doğal ortamlarda bu karın saklandığını inanamadığını belirten Yakar, kesinlikle yapay kar kullanılmadığını ve kar ve içine dökülen şurupların tamamen doğal olduğunu söyledi. Sabahattin Yakar, “Kışın Paşayaylası veya Madran dağına yağan karlar özel küreklerle kürenerek önceden açılan kar kuyularına doldurulur. Yazın da bu kuyu açılıp ihtiyaç kadar özel kıl ve keçeden yapılma çuvallara basılarak getirilir. Burada bardağın içinde doldurulup karadut, vişne veya üzüm pekmezi ile karıştırılarak kar helvası yapılır. Aydın ile özdeşleşmiş bir tat olan kar helvası yazın bolca tüketilir fakat kesinlikle boğazlara zarar vermez” diye konuştu.

AYDIN’DA KARLI SERİNLİK

AYDIN’DA KARLI SERİNLİK

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.