Aydın’da kuraklık tehlikesi

Aydın’da kuraklık tehlikesi

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Menderes Ovası’nda kuraklık tehlikesi yaşanmaya başladı. Yılda yaklaşık 4 ürünün kaldırıldığı Aydın Ovası’nda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle son ekilen slajlı...

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Menderes Ovası’nda kuraklık tehlikesi yaşanmaya başladı. Yılda yaklaşık 4 ürünün kaldırıldığı Aydın Ovası’nda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle son ekilen slajlık mısırlara su vermede sıkıntı yaşanıyor. Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Süleyman Kozbek, “Kuraklıkla ilgili ciddi sıkıntı yaşanmaya başladı. DSİ çare arıyor ama bu yıl beklenen yağmur ve kar yağışları olmazsa önümüzdeki yıl tarım yapılması çok zor. Bu yıl baraj suları ile idare edildi. Şimdi barajlarda su da kalmadı” dedi.

Aynı zamanda Yenipazar Ziraat Odası Başkanı olan Kozbek, yaşanan ciddi kuraklık nedeniyle çiftçinin ciddi sıkıntıya girdiğini söyledi. Ovada sulu tarım alanındaki sıkıntının yanında dağlarda da ağaçların sıkıntıya düşmeye başladığını belirten Kozbek, “Bu yıl ciddi bir kuraklık yaşandı. Kemer Barajı’nda su seviyesi yüzde 10’lara düşmüş. Bu oran da barajdaki canlılığının sürdürülebilmesi için tutulması elzem olan su. Bu nedenle baraj kapakları kapatıldı. Çiftçiler yatak suyundan tarlalara su vermeye çalışıyorlar ama bu da yeterli gelmiyor. Bozdoğan’dan Aydın Ovası’na kadar Çine yolu dahil tarım yapılan ova Kemer ve Adıgüzel Barajları’ndan salınan su ile sulanıyor. Kemer Barajı’nın ardından Adıgüzel Barajı da kapatıldı. Allah’tan başka kimseden isteyebilecek bir şeyimiz yok ama yağış olmazsa sıkıntı iyice artar” dedi.

Yaklaşık 13 bin dekar ekili alan su bekliyor

Kemer ve Adıgüzel Barajları’ndan su alan Bozdoğan’dan Aydın Efeler’e kadar yaklaşık 13 bin dekar arazide slajlık mısır ekili olduğunu ve bu ürünlere de aci l su gerektiğini belirten Başkan Kozbek, “DSİ yetkilileri çözüm için çalışıyor ama yağış olmazsa esas sıkıntı seneye olur. Bu yıl barajlardaki sularla bir şekilde yılı tamamlamak üzereyiz. İnşallah rahmetli bir sezon geçiririz. Yoksa seneye baraj sulaması ile Menderes Ovası’nda üretim yapılamaz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.