Aydın’da Turunçgil Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele Başladı

Aydın’da Turunçgil Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele Başladı

Aydın’da yürütülen ’Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’ projesi kapsamında turunçgil bahçelerinde ‘Unlu Bit’ hastalığına karşı biyolojik mücadele zamanı başladı.

Aydın’da yürütülen ’Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’ projesi kapsamında turunçgil bahçelerinde ‘Unlu Bit’ hastalığına karşı biyolojik mücadele zamanı başladı.

Aydın’da çalışmalarına devam edilen ’Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)’ projesi içinde yer alan Söke ilçesinde turunçgil bahçelerinde tespit edilen unlu bit zararlısına karşı mücadele yapılması yönünde harekete geçildi.

Turunçgil bahçelerinde bulunan birçok hastalık ve zararlı mücadele yapılmaz ise turunçgil üretimini olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, ”Turunçgil Unlu Biti turunçgil bahçelerinde ana zararlı konumunda olan Akdeniz meyve sineğinden sonra gelen ikinci önemli zararlıdır. İlimizde 5 ilçede 14 Bin 127 dekar alanda yürütülen Turunçgil Bahçelerinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi içinde yer alan Söke İlçemizde unlu bit zararlısına karşı Biyolojik Mücadele projesiyle bahçelerinde yapılmaktadır. Geçen yıllarda da bahçelerinde biyolojik mücadele uygulayan ve başarılı olan üreticilerimiz bu yıl yine, unlu bit zararlısıyla bulaşık bahçelerine insektaryumda üretilmiş olan yararlı predatör böcek Cryptolamus montruzieri ile parazitoid arıcık Leptomastix dactilopi ’nin salımını yapmışlardır. Ruhsatlı olan ilaçlarla yapılan kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadele de zararlının yok edilmesinde son derece de etkili olup önerilmektedir. Biyolojik Mücadele tarımda zararlı böceklerin ve hastalıkların mücadelesinde doğal düşmanların kullanılmasıdır. Özellikle zararlı böceklerin bir tarım alanındaki yoğunluğunun ekonomik zarar seviyesi altında tutulabilmesi için faydalı böceklerin kullanılması en yaygın olarak bilinen biyolojik mücadele şeklidir. Biyolojik mücadele sayesinde doğal dengenin korunması sağlanmış olurken, çevre ve insan sağlığı da ilaçların olumsuz etkilerinden korunmuş olmaktadır. Dolayısıyla biyolojik mücadele uygulamalarını etkilemeyecek şekilde, kültürel mücadele, kimyasal mücadele, mekanik mücadele gibi diğer mücadele uygulamalarıyla birlikte kullanılabilmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.