Aydın’da yerel seçimler ve siyasetin dili

Aydın çok partili demokratik hayata geçişimizde tarihte önemli yeri olan ender illerimizdendir.

İkinci Dünya savaşından sonra Sovyet yayılmacılığına ve tehdidine karşı,  batı ittifakı içinde yer alması çok partili hayata geçme şartına bağlı olan Türkiye’nin, o günkü iktidarı olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinden Adnan Menderes, Fuat Köprülü, Celal Bayar ve Refik Koraltan’ın vermiş olduğu dörtlü takrir sebebiyle, takrir reddedildiğinden Celal Bayar’ın milletvekilliğinden istifa ederek Demokrat Parti’nin (DP) 7 Ocak 1946 tarihinde kurulmasıyla çok partili hayat başlamıştır. İlk seçim 1946’da yapılmış, o güne kadar açık oy, gizli tasnif ile yapılan göstermelik seçimler sona ermiş,  çok partili demokratik hayat başlamıştır.

Türk demokrasisi siyasi hayatının en önemli şahsiyeti Adnan Menderes 1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Parti’nin ilk başbakanıdır.

Rahmetli Menderes her şeyden önce dünya çapında bir hatipti. Demokratik hayatımızın gelişmesinde çok önemli katkıları olmuş, siyasi üslup ve tavrın en ince örneklerini vermiştir.

Bu açıdan Aydın, Türkiye’de Adnan Menderes’in şahsına gösterilen sevgi ve itibar ile beraber anılır olmuştur.

İlimiz Aydın’ın siyasi hayatına 1960 sonrası uzun yıllar İsmet Sezgin ve Nahit Menteşe damgasını vurmuştur.1965 Adalet Partisi (AP) hükümetlerinde görev alan bu değerli politikacılar partili, partisiz halkımızın sevgisine mazhar olmuştur.

İsmet Sezgin’e Aydınlılar “İsmet abi,” Nahit Menteşe’ye “Nahit bey” derken,  sevgi,  hürmet, muhabbet ve her türlü takdirini ifade etmeye çalışmıştır. Aydın’dan sonra Türkiye’nin demokratik hayatında unutulmaz derin anılar ve izler bırakan bu politikacılarımız ile ne kadar övünsek azdır. Bu gün Aydın yerel siyasetinde,  İsmet Sezgin ve Nahit Menteşe kalitesindeki siyasilerin özlemi vardır.

Üzülerek ifade edelim ki;  Aydın’ın yerel politik hayatında ilkesizlik, duruş zafiyeti, tahammülsüzlük, küçük siyasi çıkar hesabı normal bir davranış gibi kabuk edilmektedir. Yerel politikacıların parti içindeki rakiplerine ve rakip parti mensuplarına karşı acımasız, yüz kızartıcı sözleri halkının önünde rahatlıkla söyleyebilmeleri düşündürücüdür.  Aydınlıların alışık olmadığı bu durum halkımız tarafından ibretle ve esefle izlenmektedir. İl Başkanı, İlçe başkanı, Milletvekili olarak sorumsuzca yapılan tenkit ve eleştiriler demokratik hayatımızın ayıbıdır. Maziye baktığımızda Adnan Menderes, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe,  Sadettin Demirayak ve Mehmet Erdem gibi örnek alınabilecek çok değerli şahsiyetler vardır.

Yerel seçimler demokratik hayatımızın eksiklerini gidermede,  yerel siyasilerimiz için bir fırsattır. Aydın siyasi hayatında hizmet için var olanlardan erdemli davranışlar beklemek halkımızın hakkıdır. Seçim kazanmak gönül kazanmaktan daha erdemli değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.