Aydın’da Yerin Altından Tarih Fışkırıyor

Aydın’da Yerin Altından Tarih Fışkırıyor

Türkiye’de en fazla atik kente sahip iller arasında yer alan Aydın’ın dört bir tarafında yer altından tarih çıkıyor.Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2015 yılında kaçak kazılar yada çeşitli sebeplerden dola...

Türkiye’de en fazla atik kente sahip iller arasında yer alan Aydın’ın dört bir tarafında yer altından tarih çıkıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2015 yılında kaçak kazılar yada çeşitli sebeplerden dolayı gün yüzüne çıkan tarihi eserler için 10 farklı bölgede kurtarma çalışması yaptı. Bu kazılarda çoğunluğu tarihi mezar olmak üzere çeşitli tarihi değere sahip eserlere ulaşıldı.

Tarihi yapılar anlamında Türkiye’nin en zengin illerinden biri olan Aydın’da her geçen gün yeni bir tarihi değer ortaya çıkıyor. Yurt içinden ve yurt dışından arkeologların sürdürdüğü kazının yanı sıra birde kaçak kazı yapanların yada farklı nedenlerle ortaya çıkan tarihi yapıtlar için müze müdürlüklerinin sürdürdüğü kurtarma çalışmaları var. Aydın’ın Karacasu, Çine, Nazilli ve Germencik ilçelerine yayılan kurtarma kazılarının çoğunluğu kaçak kazılar nedeniyle yapılması dikkat çekiyor.

TARİHİ MEZARLAR BAŞI ÇEKİYOR

Müze müdürlükleri aracılığı ile yapılan kurtarma kazılarında en fazla tarihi mezarların olması dikkat çekiyor. Çine’nin Sarnıç Mahallesinde kaçak kazı yapanların ortaya çıkardığı tarihi mezarda, yine kaçak kazı esnasında ortaya çıkan Karacasu’nun Güzelköy Mahallesi, Bozyaka mevkindeki Tümülüs oda mezarında, Nazilli’nin Çobanlar mahallesinde yol yapımı esnasında ortaya çıkan mezarların bulunduğu alanda ve Germencik’in Ortaklar mahallesindeki Magnesia antik kenti yakınlarındaki alanda ortaya çıkan oda mezarda kurtarma çalışması yapıldığı öğrenildi. Nazilli, Çine ve Germencik’teki kurtarma çalışmaları Aydın Müze Müdürlüğü tarafından Karacasu’daki kurtarma çalışması ise Afrodisias Müze Müdürlüğü tarafından yapıldı.

ÇALIŞMA YAPILAN DİĞER ALANLAR

Diğer yandan Nazilli’de Yeşildere-Çobanlar Mahalleleri arasında DSİ tarafından yapılan gölet projesi kapsamındaki hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıkan eserler için, Karacasu’nun Geyre Mahallesinde İsmet Yılmaz’a ait tarlada, Karacasu Geyre’de kaçak kazı yapılan alanda, Germencik’in Ortaklar mahallesi Magnesia antik kenti yakınlarında, Aydın Kuşadası ilçesi Türkmen Mahallesinde kurtarma çalışması yapıldığı açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.