Aydın’da Zeytin Yetiştiriciliğinde İlk Damızlık Anaçlık Kuruldu

Aydın’da Zeytin Yetiştiriciliğinde İlk Damızlık Anaçlık Kuruldu

Aydın’da ilk defa zeytin ağacı yetiştiriciliğinde üç numaralı damızlık anaçlığı Bozdoğan ilçesine kuruldu.Zeytin ağacı yetiştiriciliğinde 3 Nolu Damızlık Ana Parsellerden elde edilecek anaçlar ile vir...

Aydın’da ilk defa zeytin ağacı yetiştiriciliğinde üç numaralı damızlık anaçlığı Bozdoğan ilçesine kuruldu.

Zeytin ağacı yetiştiriciliğinde 3 Nolu Damızlık Ana Parsellerden elde edilecek anaçlar ile virüsten arındırılmış sertifikalı fidan yetiştirilecek.

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustaga Bircan, yaptığı açıklamada,”3 Nolu Damızlık parsellerde damızlık çeşit tespiti yetkili üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından yapılmaktadır. Her yıl damızlık parseli için ‘Kapasite Raporu’ düzenlenmektedir. Bu parselden üretilecek fidan yada klon anaç miktarı Tarım Bakanlığı Uzmanlarınca tespit edilmektedir. Bozdoğan ilçesinde kurulan 3 Nolu Damızlık Parsele dikilen damızlık ağaçlar Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Yalova Atatürk Bahçe Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüklerinden hastalıklardan ari olarak üretilerek gelmiştir” dedi.

“FİDAN ETİKETLENMESİNDE 2 ÇEŞİT ETİKETLENME VARDIR”

Mevzuata göre fidan etiketlenmesinde mavi ve sarı olmak üzere 2 çeşit etiketlenme olduğuna değinen Bircan, "Sarı etiket olmasının anlamı Tarım Bakanlığı tarafından düzenlendiğini gösterir. Standart sertifikalı fidanların damızlık parseli olması zorunluluğu yoktur. Burada en önemli konu sertifikada yazılan anaç ve çeşit kısımlarının Fidan üreticisine göre yazılır. Yani sonuç olarak çeşit ve anaçta İsmine doğruluk kısmında herhangi bir kontrol yoktur. Mavi sertifikalı meyve fidanı ise ülkemizde 3 nolu damızlık ünitelerinin kurulumunu tamamlamış olan fidan kuruluşları verebilmektedir. Fidan sertifikasyon sisteminde fidanın kademe kısmında ‘Sertifikalı’ yazan yerler vardır. Bu gerçek ‘Sertifikalı’ fidanlarda ise sertifikaya ait etiketin rengi mavidir. Bu sebeple bunlar Mavi Sertifikalı Fidan olarak adlandırılır.

Dikim törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ,Bozdoğan Kaymakamı Mustafa İkbal Eşki ,İlçe Müdürü Soner Altun katılmıştır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.