Aydın’ın başkan adayları

Yazımı ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in

“Bitmez sandıkların biter,

Gitmez sandıkların gider” mısraları ile başlıyorum.

Karacasulu Horasan Derviş Gazilerinden Süleyman Rüştü Efendi de

“Oturan kalkacak,

Gelen gidecek.” ifadesi ile statükonun zincirlerini kıracak mesaj yüklü, ders verici ifadeleri de oldukça anlamlı.

Hayatın, dünyanın düzeni böyle kurulmuş. İki kapılı bu hana benzetilen fani dünyadan kimler gelmiş, kimler gitmiş. Yaşam, tarih, siyaset sosyolojisi geçmişten günümüze yaşanan olayların, kişilerin hikâyeleri ile doludur. Malum seçimler yaklaşıyor. Belediye başkanlarımızdan kimler gidecek yerine yenileri gelecek. Ülkemizin ve ilimizin de gündemi herkesin bildiği gibi yerel seçimler… Sokakta, kahvede caddede çarşıda pazarda ilçede mahallede her yerde yerel seçimler konuşulmaya başlandı. Bu seçimlerde Aydın'ın durumu ne olacak? Belediye Başkan adayları kimler olacak? Hemen hemen siyasi partilerin herkesin sorusu ve merak konusu bu diyebilirim.

Aydın’da AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin aday adayları birer ikişer sahaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar Büyükşehir Belediyesi ve Efeler için isimleri seslendirilen partilerden AK Parti, CHP ve MHP’de Büyükşehir başkan aday adaylarının isimlerini duyuyoruz.

Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile eski milletvekili Osman Aydın’ın adı geçse de CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı mevcut başkan Özlem Çerçioğlu gibi görünüyor. Efeler’de ise Fatih Atay ve Sümran Ünal da aday adayları arasında yer alırken, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ın adaylığına kesin gözle bakılıyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun yasal olarak tekrar aday olup olmayacağı yasal hukuki şartlarının bir an evvel netleşmesi lazım. Şu anki süreçte tereddütler, acaba mahkemeler ne olacak belirsizliği devam ediyor. 20’nin üzerinde soruşturma dosyasından 12’si hakkında dava açıldığı Aydın kamuoyunun malumudur. Başkan hakkında iddia edilen bu suçlamaların, şaibelerin bir an evvel ortadan kalkması lazım ki, başkan aklanmış olarak içine sine sine tekrar belediye başkan adayı olabilsin.

Flu, ortalık toz duman bir ortamda seçime gidiyoruz. Yargı sürecinin bu seçim takvimi içerisinde süratle davaları sonuçlandırması gerekir diye düşünüyorum. Bir an evvel ya aklanmalı ya da söz konusu iddialar doğru, suç sabit ise yargılanıp cezası ne ise çekmelidir. Halk bu ikircikli bir tablo ve sürüncemede bırakılan davlar nedeniyle başkanın mağduru oynayacağı, hatta ekmeğine yağ sürüleceğini iddia etmektedir. Beceriksizlikleri, vizyonsuzluğu, ufuksuzluğu ve yetersizliklerini halkımız tarafından yüzlerce defa görülüp tescillenen siyasi mevta olmuş bir kişi yeniden bir kahramanmış gibi ortaya çıkmasına sebep olunacaktır diye konuşulmaktadır.

Gelelim Ak Parti aday adaylarına AK Parti tabanı ve seçmeni;

Ak Parti teşkilatlarının çalışmalarını çok pasif ve yetersiz bulmaktadır.

Bugüne kadar yapılan siyasi hatalar bu yerel seçimlerde de tekrarlanırsa seçimleri kazanamayız. Ne büyükşehir alırız ne de Efeler’i alırız diye endişe ettiklerini konuşuyorlar.

Yerel seçim sürecindeki adayların geciktirtilmeden bir an önce açıklanması isteniyor.

Partili seçmen Ak Parti’nin hem Büyükşehirde hem Efeler ilçede seçimin kesinlikle kazanılmasını bekliyor.

Hatta değişik Saiklerle biraz korku, biraz siyasette dışlanmışlık sahipsizlik biraz dünya görüşü, yaşama biçimi vs sebeplerle Ak Parti’ye oy vermemiş merkez sağ seçmen eski ANAP ve DYP seçmenleri Özlem Çerçioğlu’na verdikleri emanet oylarını geriye alma niyetindeler. Bu arzularını da gene Ak Parti’nin kendilerini dışlamayacağı, kucaklayacağı birleştirici kaynaştırıcı bir adayla olacağını açıkça ifade ediyorlar.

Ben bu yazımda aday adayı isimlerini sıralamayacağım. Hemen o isimlerin eksileri, artıları kapasitesi, tecrübesi halkla ilişkileri, yanlışları hata, kusurları ileri geri eleştiriler ve yorumlar… bu isimler günah ve sevabıyla zaten kamuoyunun önüne çıktılar. Biz isimlerden önce ilkelerimizi, değerlerimizi, toplumun vicdanını halkın yerel hizmet özlemini yani siyaseten halkı mutlu ve iyi hizmet edecek bir yerel yönetim seçimleri ihalesinin şartnamesini hazırlamamız lazım. Şaibesiz suiistimal ve yolsuzluk yapmadan ihaleyi alın teriyle bileğinin hakkı ile kazanan belediye başkan adayı olarak da seçimin kazanılabilir olması adayın karizmasıyla sandığa yansımış olacaktır.

Gönlümüzün olmasını istediğimiz şeyleri söylerken Aydın’da bu çok zor bir iş diye konuşanları duyuyor gibiyim. Öyleyse adaylarda aranan şartlar ne olacak? Sayın Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleri ile bugüne kadar üzerinde durulan temel kıstas ve noktaların yedi maddede özetlemeye çalışacağım:

Tevazu, tevazu, tevazu…

Mental yorgunluk olmayacak.

İktidar güç zehirlenmesi ile halktan kopuk olmayacak.

FETÖ ile ilişkisi olmayacak.

Yıkıcı bölücü PKK, PYD vb örgütlerle ilişkisi olmayacak.

Adayın illa da Ak Parti kayıtlı üyesi olma şartı aranmayacak.

Halkın sevdiği takdir ettiği teveccühünü kazanmış bir aday olacak.

Demokrasi uğruna şehit verdiğimiz rahmetli hem şehrimiz Başbakan Adnan Menderes’in memleketi Aydın’da bunu bir başarabilsek bütün Türkiye’ye örnek olsak ne iyi olur değil mi?

Aydın’da Cumhur İttifakı ne yapacak onu da tam bilmiyoruz. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin kombin açıklamaları var. İki parti kurullarının netleşmeyen görüşmeleri devam ediyor. Neyse adaylar kesinleşinceye, seçim bitinceye kadar bu konuları epey konuşacağa benziyoruz.

Partili partisiz Aydın’da yaşayan her kesim her vatandaşımız öncelikli olarak şunu istiyor; geçim derdini çözmüş, huzurlu mutlu bir yuva, yaşanabilir bir şehir istiyor…

Personeliyle, meclis üyeleriyle, ilçe belediye başkanları ile kavga eden bir başkan bir yönetici istemiyor.

Başka Büyükşehir Belediye başkanları içme suyunda üst üste indirimler uygularken halkın sesine kulak vermeyip inadına Aydın’da suya zam yapan halkıyla geçimsiz bir başkan istemiyor.

Atatürk Meydanı’ndaki çam ağaçlarını ve güzelim ıhlamur ağaçlarını kesen ruhsuz bir belediye başkanı düşünmüyor.

İranlı Urumiyeli Azeri şair İssa’nın şu mısralarında;

“Mehebbet dediğin gırmızı bir güldür

Sen gel de mehebbedin, gıymetin kara gargaya bildir.

Gara garga ne anlı muhabbetin gıymetini” dediği gibi halkımız yöneticisinden, belediye başkanından sevgi saygı samimiyet güven muhabbet ve hizmet istiyor.

Halkın derdini muhabbetini, sesini yüreğinde duyan ehliyet, liyakat, dirayet sahibi gönüllere ve beyinlere selam olsun…

Kalın sağlıcakla…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.