AYKARYAY söyleşilerinin konuğu yazarımız Orhan Erdem oldu

AYKARYAY söyleşilerinin konuğu yazarımız Orhan Erdem oldu

AYKARYAY Oda Tiyatrosu söyleşilerinin bu haftaki konuğu iş insanı ve Aydın 24 yazarı Orhan Erdem oldu. Erdem, “Yabancılaşma” üzerine katılımcılara bilgiler verdi.

AYKARYAY çeşitli konukları vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor. Geleneksel hale getirilen söyleşi için AYKARYAY Oda Tiyatrosu’nun bu haftaki konuğu iş insanı ve Aydın 24 yazarı Orhan Erdem oldu. AYKARYAY’ın ESKO İşhanı’nda bulunan binasında gerçekleşen “Yabancılaşma” konulu söyleşiye AYKARYAY Oda Tiyatrosu Kurucusu Hüsnü Ertung, Aydın 24 yazarları Servet Töz, Metin Akoğlu, Ali Aksüt ve vatandaşlar katıldı. Erdem, Durkheim, Weber, Simmel, ve Karl Marx gibi düşünürlerden örnekler vererek “Yabancılaşma” üzerine katılımcılara bilgiler verdi.

İdlib'deki Türk askerine gerçekleştirilen saldırıda şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyerek sözlerine başlayan Erdem, yabancılaşma teriminin içeriğinde birbirinden farklı anlamlar barındırdığını belirterek; bunların kuralsızlık, güçsüzlük, anlamsızlık, toplumdan yalıtlanma, kültürel yaygınlaşma ve kendine yabancılaşma olduğunu söyledi.

İnsanın çevresinden, sosyal hayatından, işinden, geleneğinden, benliğinden uzaklaşması yahut bütün bunlardan ayrılma duygusunu yaşadığını gösteren terime yabancılaşma denildiğini kaydeden Erdem, “Bu kavramı en belirgin anlamıyla Karl Marx kullanmıştır. Marx yabancılaşmayı tüm anlamları kapsayacak şekilde kullanır. Onunla birlikte bu kavram daha net, daha ayakları yere basan ve insanların gündelik hayatlarının maddi gerçekliklerine dayanan bir kullanıma bürünmüştür. Marx için yabancılaşmanın temelinde insanların emekleriyle var ettiği ürünlerle ve bizzat kendi emekleriyle kurduğu ilişkilerin yatsımasıdır. Yani bizzat kendi emekleriyle oluşan ürünler işçileri hükmetmektedir. Çünkü işçi kendi ürettiği ürünün sahibi olamamakta ve ürettiği ürüne yabancılaşmaktadır. İşçi ürettiğini sabip olabilecek güce sahip olmalıdır” diye konuştu.

Söyleşilerin devam edeceğini belirten AYKARYAY Oda Tiyatrosu Kurucusu Hüsnü Ertung, katkıları için Orhan Erdem’e teşekkür etti.

010-021.jpg002-020.jpg005-023.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.