Ayto’dan Bosna Hersek’e Dış Ticaret Hamlesi

Ayto’dan Bosna Hersek’e Dış Ticaret Hamlesi

Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Vakfı (BİGMEV) arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Bosna Her sekli iş adamları ve AYTO üyeleri arasında AYTO Meclis Salonunda...

Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Vakfı (BİGMEV) arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Bosna Her sekli iş adamları ve AYTO üyeleri arasında AYTO Meclis Salonunda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Bosna Hersek Srebrenitsa Belediye Başkanı D. Nihat Ömeroviç, Bosna Hersek İş Adamları Derneği Başkanı Süleyman Hersek, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Hersek ve iş adamlarından oluşan 11 kişilik heyete AYTO ev sahipliği yaptı.

Bosna Hersek’den gelen heyeti AYTO Başkanı Hakan Ülken, AYTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Coşkun Cerit, M. Fatih Erkul, Yönetim Kurulu Üyeleri Ergün Evran, Ufuk Hüseyin Devrim, M. Nuri Tuncal, Denizhan Sandıklılı ve Kaan Şahbaz karşıladı.

Aydın Ticaret Odası’nın Mart-2015 yılında KOSGEB Eşleştirme Merkezi ve BİGMEV işbirliğinde Bosna Hersek’e yapmış olduğu iş gezisi kapsamında Saraybosna TC Büyükelçiliği, BİGMEV Vakfı, Bosna Hersek Teşvik ve Yatırım Ajansı ve Bosna Hersek Dış Ticaret Odası ziyaret edilmişti. AYTO’nun Bosna Hersek’e yapmış olduğu iş gezisinin ardından bu kez Bosna Hersek heyeti AYTO’yu ziyaret etti.

AYTO Başkanı Hakan Ülken’in açılış konuşmasına, Bosna Hersekli heyeti Aydın’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Ülken, “Bosna Hersek’i biz vatanımız gibi görüyoruz. Biz çok fazla yurtdışı heyet ağırladık, çok fazla yurtdışına heyet olarak ülkemizi ve ilimizi temsilen gittik. Bunların içerisinde kendimize en yakın en samimi ve kendi vatanımız gibi gördüğümüz yer Bosna Hersek oldu. Az önce misafirlerimizi kapıda karşılarken iki kelime bizleri bir araya getiren kelime idi. Çok net ve çok açık iki kelime “Selamün Aleyküm”. Senelerdir yurtdışında geziyor, yurt dışından gelen heyetleri ağırlıyoruz. Klasik olarak “Welcome” ile başlayıp “nice to meet you” ile devam ediyoruz ama burada bir “selamün aleyküm” “aleyküm selam” her şeyi bambaşka hale getirdi.” diyerek Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki kültür birlikteliğine dikkat çekti.

AYTO, BOSNA HERSEK İLE İŞBİRLİĞİ SÜRECİNİ GEÇEN YIL BAŞLATTI

Başkan Ülken bundan bir yıl önce Aydın Ticaret Odası heyetinin Bosna Hersek’e gittiğini ikili iş görüşmeleri yaptığını, orada belediye Başkanı ve Bosna Hersek iş aleminin AYTO heyetini çok sıcak bir şekilde ağırladığını, verimli temaslar sağladıklarını ifade ederek “Bugün de görev bizde, Aydın Ticaret Odamızın ve BİGMEV’in Bosna Hersek’deki iş dünyamızın bir yıl önce başlattığı süreç aslında sadece ekonomik bir ilişki değildi, bunun ötesine geçti. Odamız, BİGMEV ile başlatmış olduğumuz süreç Srebrenitsa Belediyemizin Aydın’da Efeler Belediyesi ile kardeş belediye olmalarının önünü açan bir süreçti. Çünkü biz de Bosna Hersek’de kardeş oda protokolü imzalamıştık. Bugün iş adamlarımız “be to be” karşılıklı görüşmeler yapacaklar. Hayırlı sonuçlar getireceğine inancım tamdır. İki kardeş oda iki kardeş belediyenin yolunu açtı. İki kardeş oda ve iki kadim dost olan iki ülkenin ekonomik anlamda da gelebilecekleri karşılıklı maksimize edilebilecek ekonomik, sosyal ve siyasal olmak üzere her anlamda tüm alanları yücelttiği bir yolun içerisinde önemli bir kademe olacağını umut ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

EKONOMİK ANLAMDA YENİ YOLLAR AÇILACAK

Srebrenitsa Belediye Başkanı Dr. Nihat Ömeroviç ise Aydın ziyareti sırasında karşılaştığı misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Biz kendimizi başka bir millet olarak görmüyoruz. Biz barış ve istikrar istiyoruz. Bugünkü toplantının çok olumlu olacağına, ekonomik anlamda yeni yollar açacağına inanıyorum. Biz kardeşiz.” dedi.

Srebrenitsa İş Adamları Derneği Başkanı Süleyman Hersek yaptığı konuşmada Srebrenitsa ve Srebrenitsa ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

AYDIN TARIM VE SANAYİ MERKEZİ

Toplantının son konuşmasını yapan Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmek Kemal Baysak ise Aydın’ın tarım ve sanayi merkezi olduğunu ifade ederek “Srebrentsa olarak hem güzel bir belediye ile hem de ekonomi ve sanayi potansiyeli çok yüksek olan Aydın Ticaret Odası ile işbirliği yapmak Srebrenitsa ve Aydın için karşılıklı büyük bir şanstır. Başarılı sonuçlar alınacağına inanıyorum. Bir çok Türk iş adamı Bosna Hersek’i 20 yıldan bu yana ziyaret etti. Bosna Hersek’den de pek çok değerli iş adamı Türkiye’ye geldi. Türkiye’den yatırım yapmak isteyen pek çok iş adamı bize şunu sorardı. Bosna Hersek’de bir daha savaş olur mu biz yatırım yaparsak yatırımlarımız zarar görür mü diye endişelerini dile getiriyorlardı. Biz de kendilerine diyorduk ki Amerikalı, Alman, Fransız Bosna Hersek’de yatırım yapıyor, Türkiye neden gelmesin neden geride kalsın diyorduk. Müteşebbislerimiz bize Bosna Hersek’de nasıl yatırım yapılır? Çalışma izinleri nasıl alınır? Nasıl ortak olunur? Gibi sayısız soruları oluyordu. Türkiye’den 100 iş adamı bir araya gelerek BİGMEV’i kurduk. Sebebi de yatırım yapmak isteyenlere yol göstermek, sorulara en doğru cevapları vermektir.”dedi. Baysak, Türk iş adamlarını Bosna Hersek’de yatırım yapmaya davet etti.

Yapılan konuşmaların ardından Bosna Hersekli iş amaları ile Aydın Ticaret Odası üyeleri arasında karşılıklı “be to be” iş görüşmeleri yapıldı. Karşılıklı ikili iş görüşmelerine Aydın Ticaret Odası’na kayıtlı inşaat sektöründen Petek İnşaat yetkilisi Özcan Petekkaya, Gap Yapı Yetkilisi Ercan Petekkaya, gıda sektöründen Toroslular Gıda yetkilisi Ayhan Atakul, plastik aliminyum sektöründen Nas-Pen Yetkilisi Murat Şanlı, tekstil sektöründen de Gülistan Bebe yetkilisi A. Hüsrev Karagöz katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.