Azimde "Doruk" noktası

Azimde "Doruk" noktası

Ailesinin “Belki bir daha okula almazlar” diyerek okulun ilk günü önlükle fotoğraf çektiği otizmli Doruk Güngör, bu yıl üniversiteden mezun oluyor. Türkiye’de resmi bir basketbol maçında oynayan ilk o...

Ailesinin “Belki bir daha okula almazlar” diyerek okulun ilk günü önlükle fotoğraf çektiği otizmli Doruk Güngör, bu yıl üniversiteden mezun oluyor. Türkiye’de resmi bir basketbol maçında oynayan ilk otizmli birey olan 23 yaşındaki Doruk, Kanada’da düzenlenecek Dünya Otizm Festivali’nde, “Sportif Başarı” dalında Türkiye’yi temsil edecek.

İzmir’de yaşayan Semra Güngör ve Ergin Güngör çiftinin çocukları 23 yaşındaki Doruk Güngör, azmin adı oldu. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Grafik ve Tasarım Programını yüzde 50 bursla kazanan ve mezuniyeti için gün sayan Doruk Güngör, aynı zamanda basketbol tutkunu. 2015 yılında Yaşar Üniversitesi-İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu ÜNİLİG Erkekler Basketbol maçında sahaya çıkarak Türkiye’de resmi maça çıkan ilk otizmli olan Doruk Güngör, gelecek Ekim ayında Kanada’da düzenlenecek 8. ANCA Dünya Otizm Festivali’nde ödül verilen 11 kategoriden biri olan “Sportif Başarı” dalında Türkiye’den ödüle aday gösterilen isim oldu. Dışişleri Bakanlığının himayesinde ANCA Vakfı ve Otisium Spor ve Yaşam Merkezi işbirliği ile düzenlenen Uluslararası ANCA 3. Bölge Dünya Otizm Festivali’nde aday gösterilen Doruk, birçok ülkeden katılımcılarla birlikte değerlendirilecek ve başarılı bulunursa "Sportif Başarı" ödülünün sahibi olacak.

Bir diğer özelliği de hafızası

2,5 yaşındayken otizm teşhisi konulan Doruk Güngör, henüz 3 yaşındayken okuma yazmayı öğrendi, 4 yaşına geldiğinde 4 işlemi söktü, 5 yaşına geldiğinde ise notaları anında deşifre ederek çalıp söyleyebiliyordu. Türkiye’de henüz kaynaştırmalı eğitim yokken ailesinin büyük çabalarıyla akranlarıyla beraber ilkokula başladı. Herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini birkaç saniyede biliyor ve telefon numaralarını da hafızasında tutabiliyordu. Ortaokul ve liseyi başarıyla bitiren Doruk Güngör, önceki yıl girdiği üniversite sınavında Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Grafik ve Tasarım Programını yüzde 50 bursla kazandı ve bu yıl da başarıyla mezun oluyor.

“O meğer üniversiteye kadar gidecekmiş”

Doruk Güngör’ün babası Ergin Güngör, Doruk’un geldiği noktayı görmekten çok mutlu olduklarını belirterek, “Doruk’un ilkokula başlayacağı ilk gün, önlüğünü giydirdik. ‘Belki bu manzarayı bir daha göremeyiz’ deyip evden çıkmadan önce koltuğa oturtup fotoğrafını çekmiştik. O meğer üniversiteye kadar gidecekmiş. Öyle bir azmi varmış. Şükürler olsun ki bu yıl üniversiteden mezun oluyor” dedi.

"İnançlıydık"

Oğlunun başarıya ulaşacağı konusunda ümidini hiç kaybetmediğini dile getiren anne Semra Güngör de, “Doruk ile birlikte ben de çok hırs yaptım. Başaracağına inandım. Ona sürekli sevgi ile yaklaştık ve eğitimine destek olduk. İnşallah tüm otizmli çocuklarımıza üniversiteyi bitirmek nasip olur. Basketbol konusunda da hep inançlıydık. ‘Otizmi yeneceğiz’ diyerek çok emek harcadık. Tüm ailelere de destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Sevinçten gözyaşı döktük”

Doruk Güngör’ün antrenörü Alican Göz ise Doruk’un basketboldaki kariyeri ile ilgili şunları söyledi:

“Doruk’la tanışmam ile otizmle tanışmam aynı anda oldu. Doruk’tan önce otizmi bilmiyordum. Doruk’un ilk kez çıktığı resmi maçta, 6 yıllık emeğimizin karşılığını aldık ve sevinçten gözyaşı döktük. Şimdi Kanada’ya gidecek. Onun ödüllendirilecek olması bizi çok mutlu etti.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.