Bağışıklığını Beyaz Soğan Çorbası İle Güçlü Tut

Bağışıklığını Beyaz Soğan Çorbası İle Güçlü Tut

Soğuk algınlığı gibi hastalıklara davetiye çıkaran hava değişimlerini sık sık yaşıyoruz. Hastalıklara karşı tam bir korunma istiyorsak bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart.

Bu konuda en büyük desteği ise birçok doğal besin içeren kış çorbaları sağlıyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı bağışıklığı güçlü tutan kış çorbalarını anlatıyor.

SAĞLIK DEPOSU BEYAZ SOĞAN ÇORBASI

Yüksek besin değerleri ile vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiren soğan, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz bir besin. İyi bir antioksidan kaynağı olan soğan birçok farklı antioksidan çeşidini içerir. Bunun yanı sıra yine bağışıklık sistemi için önemli bir etken olan probiyotik; yani iyi bakterilerin artmasına destek verir. Soğanın başrol olduğu bir kış çorbası da bu soğuk havalarda sağlık deposu diyebileceğimiz bir destek olur. Beyaz soğan çorbası için; 6 tane orta boy soğan, 2-3 adet fesleğen yaprağı, 1 avuç karnabahar, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 diş sarımsak, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı et suyu, 1 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı muskat rendesi, tuz, karabiber ve pul biber gerekli. Doğranan soğanları yağda 15 dakika soteleyin. Ezilen sarımsakları, fesleğen, tavuk suyu, et suyu, sütü ve suyu ilave edin. Daha sonra blend edilen karnabaharı ekleyin. Tuz, muskat, karabiber, pul biber ile tatlandırın ve 15 dakika kaynatın.

YEŞİL ÇORBA İÇ HEM BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİR HEM FORMDA KAL

Yeşil besinler, yüksek miktarda C vitamini ve mineral içerir ve bu nedenle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede oldukça etkilidir. Ayrıca vücuttan toksik maddelerin atılmasına da destek verirler. Bağışıklık sistemi için önemli bir destek sağlayan yeşil besinlerin gücünü tek tek tüketmek yerine yapacağınız bir kış çorbası ile tek seferde de alabilirsiniz. Kabak, ıspanak, enginar, pırasa, dereotu, brokoli, maydanoz, kekik gibi yeşil güçlerin başrol olduğu bu çorbaya; kırmızıbiber, zeytinyağı ve zerdeçal da ekleyin. Miktarını kişi sayısına ve sevdiğiniz tatlara göre ayarlayabilirsiniz; ama yeşil güçleri bol tutun. Tüm malzemeleri suda haşlayın ve piştikten sonra blend edin. Bu yeşil çorba, kış günlerinde hem vücut direncinizi yükseltecek hem de yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

ENERJİ KAYNAĞI BALKABAĞI ÇORBASI

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biri de balkabağıdır. Çünkü yüksek oranda alfa ve beta karoten içeriğine sahiptir. Balkabağı 100 gramı ile bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse yüzde 35’ini karşılar. Yüksek lif içeriği ile bağışıklık sistemine etki eden bağırsakların sağlığını da artırır. Enfeksiyon ve virüs kaynaklı hastalıklarla mücadeleye destek verir. Aynı zamanda vücut direncini yükselterek enerji de sağlar. Balkabağını birçok şekilde tüketebilirsiniz. Bu soğuk kış günlerinde yapacağınız balkabağı çorbası sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır. 4-5 dilim balkabağı, soğan, havuç ve zencefili suda pişirin. Pişme sonrası malzemeleri blend edin. Üzerine 1 bardak süt, su, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ekleyerek biraz daha pişirin.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.