Bakan Ağbal’dan Dokunulmazlık Açıklaması

Bakan Ağbal’dan Dokunulmazlık Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Gerek cuma günü, gerek dün yapılan görüşmelerde HDP grubunun adeta Meclis çalışmalarını terörize edecek şekilde bir tavır takınmasını, gerçekten hiçbir şekilde siyasete yakı...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Gerek cuma günü, gerek dün yapılan görüşmelerde HDP grubunun adeta Meclis çalışmalarını terörize edecek şekilde bir tavır takınmasını, gerçekten hiçbir şekilde siyasete yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmasını kınıyorum. Bunlar hiçbir şekilde siyasete değer katmaz, saygınlık kazandırmaz” dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele ve Gelir İdaresi’nde İdari Kapasitenin Arttırılması Teknik Yardım Projesi”nin açılışına katıldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin,AK Parti hükümetinin en önemli önceliklerinden biri olduğuna dikkat çeken Ağbal, “Kayıt dışı ekonomi bilimsel alanda ölçüldüğünde AK Parti hükümetleri döneminde aşağıya indi. Yaklaşık yüzde 32’ler ile ifade edilen kayıt dışılığın oranı şuan da yapılan çalışmalarda yüzde 26’lara geldi. Kayıt dışı ekonomiyi ölçmekte kullandığımız göstergelerden bir tanesi de Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan kayıt dışı işgücü anketleridir. Buralarda da bakıldığında yaklaşık yüzde 52 seviyesinde kayıt dışı istihdam noktasından bugün yüzde 32’lere gelmiş bulunmaktayız. Bu yeterli değildir. Bizim mutlaka kayıt dışı ekonomiyi daha da aşağı çekmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

DAMGA VERGİSİ VE HARÇLAR KANUNU İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME

Maliye Bakanlığı olarak önemli bir yasal düzenleme içerisinde olduklarını belirten Ağbal, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Yatırım ortamının iyileştirmesi başta olmak üzere, hükümet eylem planımızda yer alan kalkınma planı ve önceki dönüşüm programlarımızda yer alan birçok konuyu içine alan bir kanun tasarısı çalışmalarımızı tamamladık. Bu hafta içerisinde de çalışmaları son noktasına getirdikten sonra Bakanlar Kurulumuza bu çalışmayı arz edeceğiz. Daha sonra da bu yasa tasarısını meclise göndereceğiz. Öncelikli yatırım ortamına ilişkin işlem maliyetlerinin azaltılması konusunda özellikle damga vergisi ve harçlar kanunu ile ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Dolayısıyla yatırımcılarımızın yatırım aşamasında karşılaştıkları damga ve harç vergisi yükümlülükleri ile ilgili önemli iyileştirmeler yapacağız. Damga vergisi, işletmelerimizin üzerinde önemli bir yük olarak ifade ediliyor. Damga vergisinde işlem maliyetlerini arttıran hususları aşağı çeken düzenlemeler yapacağız. Damga vergisinde sözleşmeler damga vergisine tabidir. Sözleşmeyi kaç nüsha düzenlerseniz her nüshadan ayrı ayrı vergi alınıyor. Diyelim ki 4 nüsha düzenlediniz, aynı vergiyi 4 defa ödüyorsunuz. Yaptığımız yasal düzenleme ile artık damga vergisini tek nüsha üzerinden alacağız.”

ANAYASA KOMİSYONU ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ YAŞANAN TARTIŞMALAR

AK Parti olarak dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili bir teklif sunduklarını ve diğer siyasi partilerin de bu teklife destek olduklarını vurgulayan Ağbal, “Daha sonra teklif Anayasa Komisyonu’na geldi ve orada görüşülmesi lazım. Gerek cuma günü, gerek dün yapılan görüşmelerde HDP grubunun adeta Meclis çalışmalarını terörize edecek şekilde bir tavır takınması gerçekten hiçbir şekilde siyasete yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmasını kınıyorum. Bunlar hiçbir şekilde siyasete değer katmaz, saygınlık kazandırmaz. Farklı bakış açıları olabilir, teklife dair olumsuz görüşünüz olabilir. Bunu medeni bir şekilde ifade edebilirsiniz. Belli ki bu arkadaşlar, bugün Türkiye’yi terörize etmek isteyenler nasıl bir tavır içerisindeyseler de bu arkadaşlarda açıkça o tavra ortak olduklarını Meclis’te göstermişlerdir. Bu tavrı siyaseten kabul etmemiz asla söz konusu değildir. Siyasetin daha temiz, daha doğru ve ilkeli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. HDP milletvekillerinin veya başkalarının gelip komisyon sıralarında medeni insanlara yakışmayacak tavır ve davranış içine girmesi üzücüdür” diye konuştu.

ENFLASYON VE FAİZ ORANLARI

Enflasyonun aşağı doğru gelmiş olmasının ekonomi ile ilgili alınacak tüm kararlarda belirleyici temel faktörlerden biri olacağını ifade eden Ağbal, “Merkez Bankası Başkanımız da hem enflasyon raporu ile ilgili yaptığı açıklamalarda ifade ettiler hem de genel olarak enflasyonun yıl sonuna ilişkin bir beklentisi var. Yıl sonu enflasyon beklentisini veya ortaya konulan hedefleri teyit eden enflasyon gelişmelerinden sonra Merkez Bankası, ekonominin diğer aktörleri, kendileri ile ilgili olan alanlarda da bu gelişmelere uygun bir şekilde karar alacaklardır. Enflasyon, ekonomik karar alıcılar için faktörlerden bir tanesi. Tek başına belirleyici bir faktör değil. Merkez Bankası da diğer bütün faktörler ile beraber enflasyonda ki bu gelişmeleri de dikkate almak suretiyle faiz de biliyorsunuz Merkez Bankası Başkanı da ifade etti, para politikalarının sadeleştirilmesi konusunda başlatılan bir süreç var. O sürecin önümüzdeki aylarda da devam ettirilmesi yönünde bir irade var. Burada enflasyon gelişmeleri de bu iradeye destek veren bir gelişmedir. Bu açıdan hepimiz için memnuniyet verici bir gelişmedir. Ülkemizde daha fazla yatırım olsun, daha fazla üretim olsun, daha fazla ihracat yapabilelim, işletmelerimizin maliyetleri azalsın ama aynı zamanda da ülkemize ilişkin beklentiler olumlu olsun. Bütün bu faktörleri dikkate alarak Merkez Bankamız ve diğer kamu kurumları da kararlarını alacaklardır. Kendi kararlarıdır. Ekonomi de rasyonaliteden, ihtiyatlılıktan hiçbir zaman vazgeçmemek gerekir. Türkiye şuan da gerek ortaya koyduğu ekonomi politikalarıyla, gerekse ekonomi yönetiminin ve hükümetimizin duruşu itibariyle gerçekten uluslar arası piyasalara güven veren bir çerçeve oluşturdu. Bizim bu oluşan çerçeveyi daha da güçlendirmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığına dikkat çeken Ağbal, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bireysel emeklilik sistemi veya hayat sigortalarında belirli bir süre sistemde kaldıktan sonra toplu ödeme almak yerine aylık maaş sistemine dönenlere ilişkin olarak vergisel teşvikler getireceğiz. Burada da bireysel emeklilik sisteminde, sistemde kalmak için öngörülen sürelere yaklaşılmış durumda. Dolayısıyla burada kişilerin sistemde biriken paralarını topluca almak yerine sistemde kalmaya devam ederek aylık ödemeler şeklinde bir sisteme geçmeleri halinde mevcut vergileme sisteminde onların lehine bir takım iyileştirme düzenlemeleri yapıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.