Bakan Elvan 4g’yi Anlattı

Bakan Elvan 4g’yi Anlattı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, telekomünikasyonda dördüncü bir operatörün sektöre gireceğini açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, telekomünikasyonda dördüncü bir operatörün sektöre gireceğini açıkladı.

Bakanı Elvan, 4G sürecinin başlatılmasıyla ilgili Four Seasons Otel’de düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Elvan, dördüncü operatörün nasıl ve hangi şartlarda ihaleye gireceği sorusuna, “Dördüncü operatör sadece 2600 frekansı için girebilecek ve diğer operatörler gibi yükümlülükleri olmayacak” dedi.

Dünyada yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurmanın önemli olduğunu ifade eden Elvan, “Burada hız son derece önemli. Dinamik olmamız önemli ve hızlı hareket edebilmemiz son derece önemli. O nedenle bütün gaye özellikle telekomünikasyon sektöründe de hızlı yazılımlar, daha hızlı bilgisayarlar, daha hızlı internet bağlantısı, daha hızlı hizmet veren güçlü alt yapı yatırımları” dedi.

Dünyada internet kullanımının arttığına dikkat çeken Bakan Elvan, “Bakın sadece 15 yıl önce sadece yüzde 4’ü internete bağlanabiliyordu. Bugün 7.2 milyarlık dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 43’ü internet kullanıcısıdır. Mobil abone sayısı dünyada 13 yıl önce yaklaşık 1 milyar iken, şuanda 7 milyarı buluyor. Mobil telefonlardan internete bağlanan kullanıcı sayısı da her geçen gün artıyor. Hem teknik hem de potansiyel olarak neredeyse GSM abonelerinin tamamı mobil geniş bant imkanına sahip. Dolayısıyla ülkemizde yüzde 58 olan mobil geniş bant kullanımı yakın bir zamanda yüzde yüze ulaşacaktır. İnternet alt yapısı da buna hizmet verecek şekilde gelişmek zorunda. Hükümet olarak göreve geldiğimiz günden itibaren bilişim alt yapısına verdiğimiz önem de bundan kaynaklanıyor” diye konuştu.

Bakan Elvan, 2003 yılında yaklaşık 20 bin olan geniş bant abone sayısının 42.1 milyona ulaştığını ifade ederek, “Yine 2003 yılında hiç bulunmayan fiber abone sayısı 1.5 milyona ulaştı. 2003 yılında 28 milyon olan abone sayımız 72 milyona çıktı. Yine 2004 yılında kişi başına 56 dakika olan mobil telefonla olan aylık görüşme süresi 370 dakikaya yükseldi” dedi.

Mobil geniş bant kullanımının yakın bir zamanda yüzde yüze ulaşacağını kaydeden Elvan, “Mobil kullanımda özellikle sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim var. Bugün tüm vatandaşlarımız, bizler, sivil toplum kuruluşlarımız, toplumun neresine bakarsanız bakın biz herhangi bir operatöre abone olduğumuz zaman sesli iletişim için ücret ödüyoruz ve veri transferine yönelik ücret de ödemiyoruz. Sesli iletişimin ön planda olduğu bir yapı var. Veri iletişimi ise ikinci planda görünüyor. Ama önümüzdeki günlerde belki önümüzdeki yıllarda artık insanlar veri iletişimi için ücret ödeyecekler, sesli iletişim için belki ücret ödemeyecekler. Böyle bir konuma doğru ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojilerinin (2G ve 3G) geçmişte tüketici beklentilerini karşıladığını anlatan Elvan, “Ancak beklenti ve ihtiyaçlar artmaya başladı ve bu alt yapılar yetersiz kalmaya başlamış durumda. Bu nedenle alt yapımızı daha da geliştirmemiz ve 4. nesil alt yapısına kavuşmamız gerekiyor. Çünkü 4G sistemleri hali hazırda 3G ile ulaştığımız veri hızını bütünleşik frekans sistemi ile onlarca kat artırabiliyor. Bu teknoloji ile televizyon izlemek, video izlemek, veri indirmek, akıllı uygulamaları kullanmak 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacaktır” dedi.

Bakan Elvan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dördüncü nesil yani 4G dediğimiz mobil elektronik haberleşme teknolojisine geçiş için çalışmalarımız geçtiğimiz yıl başlattık. Hem sabit hem de mobil iletişim sektörlerine yönelik özellikle yatırımların artmasını sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Fiber alt yapı kurulumunu ve yatırımlarının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik düzenlemeleri de yayınladık. Uluslararası yaklaşımlar ve ülke örnekleri incelendi ve analizler yapıldı. Bu çalışmalarda kamu kurumlarının ve işletmecilerinin gelecekteki kapasite ihtiyaçları dikkate alındı. Sonuçta ülkemiz için optimum faydanın sağlanacağı model ortaya kondu. Ayrıca kullanım hakkı ve asgari değerleri belirlendi ve Bakanlar Kurulumuzun onayına sunuldu. 4G ile ilgili yaptığımız çalışmalar neticesinde vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800MHZ, 900MHZ, 1800MHZ, 2100MHZ ve 2600MHZ’den toplam 390MHZ’yi mobil işletmeler için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600MHZ’den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.