Bakan Eroğlu, Diyarbakır’da 5 tesisin temel atma törenine katıldı

Bakan Eroğlu, Diyarbakır’da 5 tesisin temel atma törenine katıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a yapılacak olan 167 milyon liralık 5 yeni tesisin temel atma törenine katıldı.Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a yapılacak olan...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a yapılacak olan 167 milyon liralık 5 yeni tesisin temel atma törenine katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Diyarbakır’a yapılacak olan 167 milyon liralık 5 yeni tesisin temel atma törenine katıldı. Bakan Eroğlu’na, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal de eşlik etti. Kentteki ziyaretleri çerçevesinde Bakan Eroğlu, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Valilik şeref defterinin imzalanmasının ardından Bakan Eroğlu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile makamında kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Bakan Eroğlu basına açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır’da olmanın gururunu yaşadığını kaydeden Bakan Eroğlu, “Şimdi özellikle şunu belirtmek isterim ki Diyarbakır asıl adıyla Diyarbekir sahabeler şehri, peygamberler şehri. İstanbul’un fethi 1453 burası miladi 1639 yılında İslam ile kucaklaşmış en önemli ilim, kültür merkezi. Dolayısıyla burasının gönlümüzde hususen benim de gönlümde ayrı bir yeri vardır. Bütün Diyarbakırlılar bunu böyle bile ama bu yönünü mutlaka ortaya çıkarmamız lazım. Sizleri seviyoruz, bütün Diyarbakırlıları gönülden seviyoruz. Allah sizlerden razı olsun. Söz verdiğimiz üzere bugün 167 milyon maliyetli 5 tane tesisimizin temelini atıyoruz. Bunlardan 3 tanesi Ergani Barajı. Bu barajla ilgili 18 bin 660 dekar araziyi sulayacak olan sulamanın temelini atacağız, hızlı bir şekilde bitireceğiz. Burada özellikle bu sulamayla yılda 8 milyon 900 bin TL her yıl çiftçimizin cebine ilave para girecek. Bu bölgede çok sayıda baraj yapımı gerçekleştiriyoruz birisi Kuruçay Barajı birisi de Başlar Barajı. Bu barajlar da bitiyor. Hemen bunların sulamasının temelini atacağız önümüzdeki yıldan itibaren de sulanacak. Bir de şu müjdeyi vereyim; sulamalar yapılınca hemen müteahhitler bırakıp kaçmayacak. 3 yıl inşaatı yapan sulama tesisini işletecek parasını da devlet verecek. Bununda temelini atıyoruz. Başlar Barajı’nın sulaması 38 bin 300 dekar geliri de yılda 18 milyon çiftçilere. Her yıl. Kuruçay Barajı da çok güzel oldu. Bu da her yıl 24 milyon TL. Bu biraz daha büyük 50 bin 300 dekar araziyi sulayacak olan muhteşem bir baraj. Bunun dışında Orman Genel Müdürlüğü tarafından müteferrik bir çalışma yapılacak. Ağaçlandırma, toprak muhafaza, rehabilitasyon. Onun dışında Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından Yaban hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi yapılacak. Böylece buraya 167 milyon TL’lik bir yatırımla geldik. Bunun başta Diyarbakırımıza olmak üzere bütün ülkemize, milletimize hayırlı olmasını, bereket getirmesini cenabı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

10 müjde verdi

Daha önce 41 müjdeyle geldiklerini hatırlatan Bakan Eroğlu, bu sefer de 10 müjdeyle geldiklerinin ve projelerin 315 milyon TL tutarında olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, “Bu seferki 10 müjdeden 2 tanesi DSİ’ye ait, 5 tanesi Orman Genel Müdürlüğüne, 2 tanesi Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne, 1 tanesi de Meteorolojiye ait. Buradaki müjdelerimiz hemen Ergani’deki sulamanın temellerini atacağız. Kıralkızı-Dicle P6 Pompaj Sulaması çok büyük bir sulama. 124 bin 700 dekar araziyi sulayacak. Bunların ihalesini yaptık malzeme teminine müteakip inşaat çalışmaları başlayacak. Bir milyon 800 fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca vatandaşlara fidan dağıtıyoruz. Bugün de dağıtacağız. Diyarbakır’da 4 milyona adet fidanı üreteceğiz isteyen belediyelerimiz, muhtarlarımız ve vatandaşa bunları bedava vereceğiz” diye konuştu.

“Diyarbakır’a gelin”

Diyarbakır’ın inanç turizmi için çok değerli bir şehir olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Burası güzel bir şehir. İnanç turizmi için çok önemli bir şehir. Mutlaka herkesin Diyarbakır’ı görmesi lazım. Herkesin Peygamberler Tabiat Parkı’nı görmesi lazım. Buradan bütün Türkiye’ye sesleniyorum; gelin Peygamberler Tabiat Parkı’nı görün. Oradaki peygamberlerin kabrini ziyaret edin bir Fatiha okuyun.”

Diyarbakır’ın terörle olan algısının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, “Diyarbakır’a geldim şimdiye kadar öyle bir şeye rastlamadık. Çünkü artık tamamen terörden temizlendi. Artık huzur iklimi var. Gelsin millet her türlü desteği vereceğiz. Yatırımcı, sanayici, iş adamı gelsin. Burada Diyarbakır’ın bahtı açık. O bakımdan zaman kaybetmesinler” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, “Bugün 33 medeniyete ev sahipliği yapan kadim Diyarbakırımızda, Bakanımızı, Başvekilimizi ve konuklarımızı ağırlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Her geçen gün değişen gelişen, GAP ile birlikte kaderi farklılaşan Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğinde bambaşka bir iklime doğru yol alan Diyarbakırımıza Bakanımızın ve Başkanvekilimizin teşrifleriyle yine çok özel ve güzel etkinlikle buluşuyoruz. Açılışı yapılacak, temeli atılacak tüm tesislerimizin hayırlı olmasını diliyorum. Diyarbakır her geçen gün huzurla birlikte kalkınmayı, her açıdan hisseden ve bunu her konusuyla gören bir perspektifte. Ben hem teşrifleri için hem katkıları için bugüne kadar gerçekleştirilen bütün alanlara özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın insanının refahına, kalkınmasına, gelişmesine koyduğu katkılar için Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Bakan Eroğlu ve berberindekiler Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen temel atma törenine katıldı. Konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.