Bakan Işık: “İşsizliğin Ve İşçisizliğin Temeli 28 Şubat Süreci”

Bakan Işık: “İşsizliğin Ve İşçisizliğin Temeli 28 Şubat Süreci”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’deki işçisizliğin ve işsizliğin temelinde 28 Şubat süreci olduğunu belirterek, “28 Şubat süreciyle meslek liselerinin önüne kalın bir duvar çekildi. Bugün çektiğimiz sıkıntının temelinde bu var. Yanlış

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’deki işçisizliğin ve işsizliğin temelinde 28 Şubat süreci olduğunu belirterek, “28 Şubat süreciyle meslek liselerinin önüne kalın bir duvar çekildi. Bugün çektiğimiz sıkıntının temelinde bu var. Yanlış bir kararın bedelini sanayici ödüyor” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir temaslarını Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Özel Meclis Toplantısı’na katılarak noktaladı. Toplantıda konuşan Bakan Işık 28 Şubat sürecinde İmam Hatip Liseleri ile birlikte meslek liselerinin de önünün kapatıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’de işçisizlik ve işsizlik problemi var. Bir taraftan iş bulamayan, bir taraftan aranan eleman bulamayan sanayicilerimiz var. Bu sürdürülemez bir yapı. Ancak bunun da bir sebebi var. 28 Şubat sürecinde ‘İmam Hatip Liselerinin önünü kapatacağız’ diye meslek liselerinin önü kapanınca, kimse çocuğunu meslek lisesine göndermedi. Ancak bu süreçten önce ailelerin ve öğrencilerin birinci tercih Fen Lisesi sonra meslek liseleri gelirdi. Bugün bakanlarımızın çoğu endüstri meslek lisesi mezunudur. 28 Şubat süreciyle meslek liselerinin önüne kalın bir duvar çekildi. Bugün çektiğimiz sıkıntının temelinde bu var. Yanlış bir kararın bedelini sanayici ödüyor.”

"KİM YANLIŞ YAPIYORSA BEDELİNİ ÖDEYECEK"

Türkiye’nin en fazla reforma ihtiyacı olunan alanının bürokrasi alanı olduğunu vurgulayan Bakan Işık, gerekli talimatları verdiğini ve Mart ayında kırtasiyecilik yaratan mevzuat hükümlerinin yenileneceğini dile getirdi. Sanayinin iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Bakan Işık, iş güvenliği konusunda yeni kararlar alındığını belirterek, “İş güvenliği kuralına uymayan işçi tazminatsız işten atılacak. Popülist yaklaşmıyoruz. İşçi ya da sanayici kim yanlış yapıyorsa bedelini ödeyecek” dedi.

“NÜKLEER SANTRAL KARARI ALDIK, KIYAMET KOPUYOR”

Bakan Işık Türkiye’nin kalkınması için nükleer santral yatırımlarının yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Hiçbirimiz 1 saatlik elektrik kesintisine dayanamıyoruz. Türkiye’de 2 nükleer santrali hayata geçirme kararı aldık, kıyamet kopuyor. Türkiye’nin mutlaka nükleer yatırımı yapması gerekiyor. Türkiye’nin mutlaka hidroelektrik santral yaptırımlarını yapmak zorunda. Yerli kaynaklarını enerjiye çevrilmesi gerekiyor. Buna yaparken çevreye özen göstermeniz gerekiyor. Burada hoyratlık yapmak çok yanlıştır” şeklinde konuştu.

“3 ENTSRÜMAN KULLANACAĞIZ”

İzmir’in 5. Bölge kapsamında verilecek teşviklerden önemli ölçüde yararlanacağını belirten Bakan Işık, “Bir başarı hikayemiz var ikinci bir başarı hikayesi yazmak için yeni bir sıçrama dönemine gireceğiz. 2023 hedeflerine ulaşmamız gerekiyor. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün üreten bir ülke konumuna gelmesi gerekiyor. Bunu başarmak için üç temel enstrüman kullanacağız. Birincisi devlet destekleri, ikincisi devlet teşvikleri, üçüncüsü de kamu alımlarıdır.İzmir’e köklü bir önerimiz var. Yüksek teknolojili ürün üretmek için en önemli kaynak nitelikli insan kaynağıdır. Bu hikayeyi yazabilmek için paradigma değişimine ihtiyaç var. Bakanlık olarak yüksek teknolojili ürün üreten her sanayicimize nerede üretirse üretsin 5. Bölge desteği vereceğiz. Bu teşviki hayata geçirdiğimizde İzmir’in talepleri azalacak ve çok da gerekli olmayacak. Bu teşvik sisteminden İzmir yeterince faydalanacak” diye konuştu.

“25 EYLEM PLANININ ARKASINDAYIZ”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Bakan Işık’a göreve geldiğini günden bu yana sanayiciye bakışı ve Ar-Ge’ye verdiği önemden dolayı teşekkür etti. Sanayicinin önündeki yükleri de Bakan Işık’a ileten Yorgancılar, “Üretimi, istihdamı artıracak yeni bir hikaye lazım. Siz bize bu heyecanı vererek, önümüzü açacaksınız. Ve 2023 hedeflerine birlikte ulaşacağız. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 25 yapısal reform eylem planının sonuna kadar arkasındayız. Ancak Türkiye’nin gündemi çok çabuk değişiyor. Mutlaka bu eylem planlarının uygulama süreçlerinin takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Toplantının sonunda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Bakan Fikri Işık'a katılımından dolayı plaket takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.