Bakan Işık: “Küresel Standartların Belirlenmesi Sürecinde Masada Önemli Aktör Olmalıyız”

Bakan Işık: “Küresel Standartların Belirlenmesi Sürecinde Masada Önemli Aktör Olmalıyız”

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü 11. Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin, küresel standartların belirlenmesi sürecinde masad...

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü 11. Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin, küresel standartların belirlenmesi sürecinde masada yer alan önemli aktör olması gerektiğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şişli’de bulunan JW Marriot Otel’de düzenlenen İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü 11. Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Bakan Fikri Işık,konuşmasına besmele çekerek başladı. Bakan Işık burada yaptığı konuşmasında, “SMIIC dünya üzerinde 1.7 milyar civarında Müslüman nüfusun ihtiyacı helal gıdayı karşılamak için kuruldu. İnancımızda, geleneğimizde insanların temiz, helal yiyecekler yeme hakkında çok güçlü vurgular vardır. Bizler bu gıdaların nasıl hazırlandığı nasıl temin edildiği hakkında çoğu zaman yeterli bilgiye sahip olamıyoruz. Dünyanın değişimi böyle küçük görülen adımlarla mümkün olacaktır. Bu tür gelişmeler Müslüman toplumların kendilerine dayatılanlara muhtaç ve mecbur olamadıklarını gösteriyor. SMIIC’in gerek kurulum aşamasında gerekse sonrasında yaptığımız çalışmalar sayesinde hedeflerimizi gerçekleştirmek açısından önemli bir yol aldığımızı düşünüyoruz. SMIIC sadece helal gıda sertifikasyonu için kurulmadı. Diğer teknik komitelerle ilgili adımları da daha kararlı bir şekilde atmalıyız. Helal kozmetik, enerji verimliliği, ulaşım, tarım, deri alanlarında ortak sertifikasyon çalışmalarına hız vermeliyiz” dedi.

“Küresel ekonomide standartları belirleyenler pazarları ellerinde tutuyor” diyen Bakan Işık, “Dünyanın her geçen gün tek belge anlayışına ilerlediğini görmezden gelemeyiz. Gelişmiş ülkeler standartları hazırlasın biz bazılarına uyar bazılarına uymayız demek gibi bir lüksümüz yok. Bizim yapmamız gereken küresel standartların belirlenmesi sürecinde masada yer alan önemli aktörler olmak. Standart kuruluşlarımızın bu hedeflere ulaşmak için ortak adım atmaları son derece faydalı olacaktır. Türkiye olarak kuruluşuna fikir olarak öncülük ettiğimiz SMIIC’in çok daha etkin bir kurum haline getirmek için desteklerimizi sürdüreceğiz. TSE yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin hedeflerine katkıda bulunan kurumlarımızın başında geliyor” ifadesini kullandı.

Fikri Işık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üye ülke sayısını artırmak için bütün üye ülkelerin diplomatik girişimlerini artırması yerinde olacaktır. Üye ülke ve kuruluşlar olarak SMIIC faaliyetlerine zarar verecek uluslararası girişimlerden uzak durulması gerekir. Sadece SMIIC kapsamında da değil ülkeler arasında ikili ve çok taraflı ilişkilerin gelişmesine katkı verecek her girişimin yanındayız. Suriye’de yaşanan gelişmeler bile yeni bir paradigma inşasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu değişimi gerçekleştirmek hepimizin omzunda ağır bir yük olarak duruyor. İslam ülkeleri olarak kendi aramızdaki iş birliği alanlarımızı geliştirmemiz küresel platformlardaki etkinliğimiz artırmamız gerekiyor. Buna bütün insanlığın ihtiyacı var”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.