Bakan Kılıç, Bodrumda Organ Nakli Kongresine Katıldı

Bakan Kılıç, Bodrum'da Organ Nakli Kongresine Katıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bodrum’da Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Dernekleri tarafından 10’uncusu düzenlenen kongreye katıldı.

- Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bodrum’da Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Dernekleri tarafından 10’uncusu düzenlenen kongreye katıldı.

Bodrum Hilton Otel’de düzenlenen kongrede konuşan Bakan Kılıç, kongrenin kendisini iki yönden ilgilendirdiğini belirterek, organ nakli olan bir babanın oğlu olduğunu, bunun yanında gençlik merkezleri ve gençlik kamplarında gençlere bakanlık olarak organ naklinin önemini anlatan bir bakanlık olduğunu söyledi. Bakan Kılıç’tan önce milyonda bir görülen ‘Gardner Sendromu” (bağırsaklarda görülen nadir ve kalıtsal rahatsızlık) rahatsızlığı yaşayan ve ABD’de organ nakli ile iyileşen Tekirdağlı Refiye Yılmaz (25) yaşadığı süreci anlattı. Yılmaz, “Ben şanslı idim çünkü Valilik ve Kızılay benim için kampanya başlattı. Beklentilerimin üzerinde bir maddi destek sağlandı. İsterim ki benim kadar şanslı olamayanlar için devletimin bana sahip çıktığı gibi benim durumumda olanlara da sahip çıkması” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Spor Bakanlığı ile organ nakli kongresini ilişkilendiremeyenlerin olabileceğini belirterek, “Spor ile organ nakli kongresinin ne alakası olabilir diye düşünenler olabilir. Birincisi ben organ nakli olan babanı oğluyum. Benim babam 2006 yılında hekim olmasına rağmen organ nakli konusunda en zor dönemlerden birisini yaşadı. Hastasından kaptığı bir virüs sonrası Karaciğer’i iflas etti. Karaciğer nakli gündeme geldiği zaman konunun en ince ayrıntısına kadar bilen bir kişi. Ne ile karşı karşıya olduğunu, neler olabileceğini bilen bir kişiydi. İkincisi ameliyat olduktan 1,5 ay kadar sonra Amerika‘da babamı tekrar ziyaret ettiğimde ben babamı tanıyamadım. Babam o dönem 58 yaşında idi. Fiziki olarak bu kadar değişebileceğini ben orada gördüm. Ameliyat öncesi 90 kilo olan bir kişi 65 kilo olarak beni karşıladı. Bakanlık görevine atandığımı zaman, normal çalışmalarımızın içinde olan görevlerimiz var. Ama bunun haricinde, yaşadığımı bu tecrübeden dolayı aynı zamanda gençlere organ nakli konusunda bilinçlendirmeyi düşünerek çalışma arkadaşlarıma talimatlarımız oldu. Gençler ile birlikte yaptığımız çalışmalar içinde, Sağlık Bakanlığı ile birlikte nasıl bir yardımda, nasıl bir destekte bulunabiliriz diye bir çalışma başlattık. Organ nakli konusunda doğru bilinen, bilinmeyen ve düzeltilmesi gereken konuları da Sağlık Bakanlığı ile birlikte ortak çalışarak gençlere aktırılmasını sağlıyoruz. Organ nakli çok kişiseldir, duygusaldır. İnsanın yaşamında verdiği zor kararlardan birisidir. Ham Sağlık Bakanlığı’na, hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına destek vererek organ nakli konusunda belli bir seviyeye geleceğimizi düşünüyorum. Konuyu iyi bilmeme rağmen buraya gelmeden önce bilgisine başvurduklarım oldu. Bunlardan birisi de hem fikirlerine, hem de ilim açısından bilgisine güvendiğim Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez’di. Organ bağışının candan cana verilebilecek en büyük sadaka olduğunu da açıkça dile getirdiğini biliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altındaki Din İşleri Yüksek Kurulu gibi diyanet işleri başkanlığının en üst kuruludur, 7 tane organ nakli konusunda kararı var. Bunu bir kez daha hatırlatmak istedim” dedi.

Kongrede konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, organ nakli konusunda Muğla’nın Türkiye’de önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, “Geçen ay organ bağışına dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla ilimizde bir panel düzenlendi. Panele Türkiye’de ilk yüz naklini başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen katılarak bu kampanyaya destek oldu. Bu sayede Muğla’da organ bağışı konusuna dikkat çekilmiş ve bağış sayısında bir artış olmuştur. Ülkemizde bağış oranına göre İzmir 12 bin 469 kişiyle ilk sırada yer alırken İstanbul 9 bin 952 ile ikinci, Adana 5 bin 351 ile üçüncü, 4 bin 715 ile Muğla dördüncü sırada yer alıyor. Ama nüfusa oranı baz alındığımızda Muğla ilk sıraya çıkıyor” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milas Bodrum Havalimanına gelişinde ve kongre sonrası gazetecilerin Milli Takım ile ilgili sorularını cevapsız bıraktı. Bakan Kılıç saat 18.30’da geldiği Bodrum’dan havalimanı kanalıyla saat 21.30’da tekrar İstanbul’a döndü.

BAKAN KILIÇ, BODRUM'DA ORGAN NAKLİ KONGRESİNE KATILDI

BAKAN KILIÇ, BODRUM'DA ORGAN NAKLİ KONGRESİNE KATILDI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.