Bakan Sarı, Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Naderi İle Biraraya Geldi

Bakan Sarı, Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Naderi İle Biraraya Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Seyit Sadat Mansoor Naderi ile makamında biraraya geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Seyit Sadat Mansoor Naderi ile makamında biraraya geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Naderi’yi makamında ağırladı. Görüşmede yaptığı konuşmada Bakan Sarı, Türkiye ile Afganistan’ın çok köklü bir mirasa sahip iki ülke olduğunu vurgulayarak, “Coğrafi olarak birbirinden çok uzak olmamıza rağmen kültürel anlamda, siyasi anlamda, ekonomik anlamda birbirimize çok bağlı iki ülkeyiz. Bundan sonraki ilişkilerimizde de gerek bakanlığımız olarak, gerek Türkiye Cumhuriyeti olarak inşallah çok güzel hizmetlere beraber imza atma niyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

"EŞ BAŞKANLIĞINI YÜRÜTECEĞİMİZ TÜRKİYE-AFGANİSTAN ARASINDAKİ KARMA EKONOMİK KOMİSYON ÇALIŞMALARINDA GÜZEL PROJELERE İMZA ATACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda artarak devam ettiğini kaydeden Sarı, “İki ülkenin potansiyelini kullanarak bu hacmin arttırılması için gereken her türlü çabayı beraberce göstereceğimize inanıyorum. Bunun yanında eş başkanlığını yürüteceğimiz Türkiye-Afganistan arasındaki karma ekonomik komisyon çalışmalarında da bu anlayışla güzel projelere imza atacağımızı düşünüyorum” dedi.

Afganistan’ın istikrar noktasında gelişiminde gerek hükümet olarak, gerek özel sektör olarak aktif olarak iştirak etmek istediklerini belirten Bakan Fatma Güldemet Sarı şunları kaydetti:

“Afganistan ile 2002 yılında yaklaşık 21 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz varmış. 2014 yılında bunu 10 katı arttırarak 203 milyon dolara çıkartmışız. Bu kapsamda Afganistan’da Türk firmalarının müteahhitlik alanında yabancı yatırımcılar arasında birinci sırada olması ve bugüne kadar 608 projeye ülkemiz adına imza atmış olması bizi ayrıca mutlu ediyor. Önümüzdeki dönemde de Afganistan’da özellikle enerji ve müteahhitlik sektörlerinde Türk yatırımcılarımız tarafından yeni yatırımlar yapılmasını umut ediyoruz. Türkiye’de çevreye, yerleşmeye ve yapılaşmaya dair mevzuatı hazırlamak, uygulamaları denetlemek ve mesleki hizmetlerin gelişmesini sağlamak üzere yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilmiştir. Bu kapsamda Çevre Bakanlığımız ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığımızı birleştirerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı oluşturduk. Bu bakanlık kapsamında 81 ilimizde yaklaşık 33 bin personelimizle Türkiye çapında hizmet vermekteyiz.”

Kentsel dönüşüm, altyapı ve çevrenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için çok önemli konulardan olduğunu belirten Sarı, “Bu noktada da bakanlık bünyesinde sayın müsteşarımla beraber tabi ki çok güzel projeler gerçekleştireceğiz. İnşallah bugüne kadar yaptığımız projeleri daha ileriye götürecek ve bundan sonra da yeni projelere imza atacak bir sürece başlarız” dedi.

"TÜRK ŞİRKETLERİNİ AFGANİSTAN’DA YATIRIM YAPMAYA VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÖZELLİKLE YER ALMAYA DAVET ETMEK İSTİYORUM"

Bakan Sarı’yı Çevre ve Şehircilik Bakanı olması nedeniyle tebrik eden Afganistan Kentsel Gelişme Bakanı Naderi ise, “Göreve geleli 48 saat olmasına rağmen bu kadar kısa bir zamanda randevu talebimizi olumlu karşılayıp bize bu görüşme imkanını vermiş olmanız esasında Afganistan’a vermiş olduğunuz önemin de ne kadar büyük olduğunu bir kere daha görmemizi sağlıyor” diye konuştu.

Afganistan’ın şu anda bir yeniden yapılanma ve tekrar kalkınma süreci içerisinde olduğunu ve bu durumun da beraberinde pek çok zorluğu ve fırsatı getirdiğini söyleyen Naderi, şöyle konuştu:

“Bugün burada bulunma sebebimiz, zorlukların üstesinden gelebilmek için sizin deneyimlerinizden, sizin tecrübelerinizden pek çok şey öğrenmeye çalışacağız, zorlukların üstesinden bu şekilde gelmeye çalışacağız. Fırsatlar açısından baktığınızda Türk şirketlerini Afganistan’da yatırım yapmaya ve inşaat sektöründe özellikle yer almaya davet etmek istiyorum. Bundan önce inşaat işleri bizim bakanlığımıza bağlı değildi. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın almış olduğu bir kararla, devlet makamlarının almış olduğu kararla inşaat işleri bizim bakanlığımız altında toplandı. Türkiye’deki inşaat sektörünün çok gelişmiş olduğunun farkındayız. Bundan önce milyarlarca dolarlık çalışmayı Türk şirketleri Afganistan’da gerçekleştirmişti. Bundan sonra da hükümetler arasındaki ilişkiler çerçevesinde ortaya çıkacak projelerde yine aynı şekilde Türk şirketlerinin bundan faydalanmasını arzu ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.